Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 90% αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

Κορονοϊός: 90% αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Ενθαρρυντικά τα νέα για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν οι Pfizer και BionTech το οποίο φαίνεται να έχει 90% αποτελεσματικότητα, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης. Η αισιόδοξη δήλωση ανακοινώθηκε σήμερα από τα δύο εργαστήρια, επικαλούμενα τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το εμβόλιο βρίσκεται λίγο πριν το τελευταίο βήμα. Λίγο πριν την υποβολή αίτησης κυκλοφορίας. Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Φυσικά τα εργαστήρια έλεγξαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου πραγματοποιώντας μελέτη σε ανθρώπους που προσβλήθηκαν από κορονοϊό. Για την ανάλυση αξιολογήθηκαν 94 επιβεβαιωμένα μολυσμένα άτομα μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Ο έλεγχος επιτεύχθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν οι δύο εταιρείες στην ανακοίνωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός δίνει αποτέλεσμα περίπου έναν μήνα μετά την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις.

Ένα νέο που φέρνει χαρά και αισιοδοξία

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, δήλωσε με αμέριστο ενθουσιασμό ότι η σημερινή μέρα είναι «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα». Και πώς άλλωστε να μην είναι; Οι επιστήμονες είχαν ελπίδα για ένα εμβόλιο που θα είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό. Παράλληλα ο επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Άντονι Φάουτσι, είχε υπογραμμίσει και πως ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 50% με 60% θα ήταν αποδεκτό. Ενώ αυτή τη στιγμή καταφτάνει ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 90%. Ακόμα και ο Ντόναλντ Ντραμπ χάρηκε, όπως διαπιστώθηκε από τη δήλωση του στο twitter «Το χρηματιστήριο ανεβαίνει, ένα εμβόλιο καταφθάνει σύντομα. Αποτελεσματικότητα 90%. Τι καταπληκτικό νέο!»

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμα για το εμβόλιο

Παρόλο που μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών αλλά και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech οδηγούν στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι παραμένει άγνωστο το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου τόσου για τους ηλικιωμένους όσο και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Επιπροσθέτως, δεν είναι ακόμα γνωστό αν το εμβόλιο θα έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει βαριές περιπτώσεις.

Ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο

«Τα πρώτα αποτελέσματα από την Φάση 3 της δοκιμής του εμβολίου μας για την COVID-19 παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι το εμβόλιό μας μπορεί να προλάβει την COVID-19», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλβέρτος Μπουρλάς.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να υποβάλουν αίτημα στο αμερικανικό FDA αμέσως μόλις συγκεντρώσουν στοιχεία δύο μηνών ώστε να εγκριθεί για έκτακτη χρήση, όπως ανακοίνωσαν. Με λίγα λόγια το αίτημα έγκρισης του εμβολίου θα υποβληθεί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση