Αρχική Πολιτισμός Στο στόχαστρο ληστών αντικείμενα Ναζί από πολεμικά μουσεία

Στο στόχαστρο ληστών αντικείμενα Ναζί από πολεμικά μουσεία

0
DeutschesMuseumSonderborg
Εικόνα: Courtesy Deutsches Museum Nordschleswig
Διαφήμιση

Στο στόχαστρο ληστών έχουν βρεθεί τον τελευταίο μήνα πολεμικά μουσεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κλέφτες έχουν ως σήμα κατατεθέν την κλοπή αντικειμένων που σχετίζονται με το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις εφόσον το κόστος των κλοπών ξεπερνάει τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, οι κλέφτες χρησιμοποίησαν διάφορα οχήματα για να παραβιάσουν τις πόρτες του Πολεμικού Μουσείου των Μαρτύρων στο Beek και κατόπιν πήραν στην κατοχή τους πολλά πολύτιμα αντικείμενα.

Τον Οκτώβριο, οι κλέφτες έκλεψαν σχεδόν ολόκληρη τη συλλογή από το Μουσείο Ossendrecht στα νότια της Ολλανδίας.

Στολές SS, μαχαίρια, κράνη, εμβλήματα, καπέλα, αλεξίπτωτο, πυροβόλα όπλα και κιάλια ήταν μερικά από τα αντικείμενα κλοπής.

Τον προηγούμενο μήνα κλάπηκαν ιστορικά αντικείμενα αξίας  μεγαλύτερης του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Oorlogsmuseum του Όσεντρεχτ. Ανάμεσα στα αντικείμενα βρίσκονταν 23 κούκλες με στολές των SS και οπλισμό.

Σε συνέχεια των συγκεκριμένων κλοπών, έρχεται και η πρόσφατη κλοπή από το Deutsches Museum Nordschleswig στο Σέντερμποργκ της Δανίας από το οποίο κλάπηκαν περίπου 20 αντικείμενα Ναζί. Στα αντικείμενα αυτά συμπεριλαμβάνεται μια στολής SS και μια ενδυμασίας μέλους της Νεολαίας του Χίτλερ. Η στολή SS, η οποία μάλιστα δεν είναι αυθεντική, ανέρχεται στον ποσό των 31.400 δολάρια περίπου, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Monopol.

“Οι στολές είναι περιζήτητες στους κύκλους των συλλεκτών και πολύτιμα τρόπαια, πράγμα το οποίο είναι πιθανώς κίνητρο για τη ληστεία”, υπογράμμισε, την περασμένη Τρίτη στη σελίδα του στο Facebook, το δανέζικο μουσείο.

 

Διαφήμιση