Αρχική COVID-19 Πώς ένα μικρό ποσοστό έχει αντισώματα κατά του covid-19 χωρίς να έχει...

Πώς ένα μικρό ποσοστό έχει αντισώματα κατά του covid-19 χωρίς να έχει νοσήσει

0
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
2ο Πανελλαδικό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, στιγμιότυπo από το κέντρο της Αθήνας, μιας έρημης πόλης, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που ποτέ δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, δε νοσούν όταν εκτεθούν σε αυτόν, εξαιτίας φυσικής ανοσίας που οφείλεται σε προϋπάρχοντα αντισώματα που βρίσκονται στον οργανισμό τους και αντιμετωπίζουν το νέο κορονοϊό.

Τα νέα δεδομένα αποκάλυψε έρευνα του UCL του Λονδίνου, με επικεφαλής δύο Έλληνες ομογενείς επιστήμονες, τον Γιώργο Κασσιώτη του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ Λονδίνου και την Ελένη Ναστούλη του UCL, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science.

Στα ευρήματά τους, σχετικά με δείγμα 302 ενηλίκων που εξετάστηκαν, ανακάλυψαν ότι οι 16, δηλαδή σε ποσοστό 5,3%, είχαν αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2, που πιθανώς δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια παρελθοντικών λοιμώξεων με τους πολύ πιο άκακους εποχικούς κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα σε 48 παιδιά και εφήβους ηλικίας ενός έως 16 ετών, στους 21, δηλαδή σε ποσοστό 44%, ανιχνεύθηκαν παρόμοια αντισώματα.

Τα συγκεκριμένα, προϋπάρχοντα αντισώματα αντιδρούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, την υπομονάδα S2 της προεξέχουσας πρωτεΐνης-ακίδας του νέου κορονοϊού, την οποία χρησιμοποιεί για να διεισδύσει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η υπομονάδα S2 εμφανίζει μεγαλύτερες δομικές ομοιότητες σε όλους τους κορονοϊούς, σε σχέση με την υπομονάδα S1 της ίδιας ιικής πρωτεΐνης.

Αν και προηγούμενες μελέτες καταδεικνύουν πως αυτή η ανοσία από άλλους συγγενικούς ιούς δεν διασφαλίζει ότι δεν θα μολυνθεί κάποιος από το νέο κορονοϊό, η παρουσία προυπαρχόντων αντισωμάτων μπορεί να μειώσει την μεταδοτικότητα του ιού και να μειώσει τα συμπτώματα σε περίπτωση λοίμωξης.

Τα πειράματα με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο έδειξαν ότι το πλάσμα αίματος τόσο από τους ενήλικες όσο και από τα παιδιά που διέθεταν αντισώματα, χωρίς να έχουν μολυνθεί με Covid-19, μπορούσε να καταπολεμήσει το νέο κορονοϊό. Αυτό δεν συνέβαινε με το πλάσμα αίματος από άτομα χωρίς τέτοια προϋπάρχοντα αντισώματα.

Ένα καθολικό εμβόλιο κορονοϊών προ των πυλών;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η στόχευση της συγκεκριμένης περιοχής S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του νέου ιού θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο, που θα “δουλεύει” ενάντια σε πολλούς κορονοϊούς ταυτόχρονα.

Συγκριτικά, όσοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αναπτύσσουν στην πορεία μεγαλύτερους αριθμούς όλων των ειδών των αντισωμάτων (IgA, IgG και IgM), τα οποία στοχεύουν και στις δύο υπομονάδες S1 και S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here