Νέα έρευνα για τον COVID-19 αποκαλύπτει το πως ένα σύνολο πρωτεϊνών που υπάρχουν στο αίμα μας, μπορούν να λειτουργήσουν ως δείκτες πρόγνωσης, υποδεικνύοντας δηλαδή, το πόσο σοβαρά μπορούμε να νοσήσουμε από τον ιό.
Πρόκειται για 27 πρωτεΐνες που ανακάλυψαν επιστήμονες στο αίμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από COVID-19 και θεωρούν πως μπορούν να λειτουργήσουν ως προγνωστικοί βιοδείκτες για το σε ποιο βαθμό μπορεί να ασθενήσει από τον κορονοϊό ένας φορέας του.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Cell Systems, όπου επιστήμονες του βρετανικού Francis Crick Institute και του γερμανικού Charite Universitaetsmedizin Berlin διαπιστώνουν ότι οι πρωτεΐνες αυτές υπάρχουν σε διαφορετικά επίπεδα σε ασθενείς με COVID-19, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Οι δείκτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός διαγνωστικού τεστ που θα βοηθούσε τους γιατρούς να προβλέψουν σε ποιο επίπεδο μπορεί να φθάσει η ασθένεια ενός ανθρώπου όταν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 και θα μπορούσε επίσης να παρέχει νέους στόχους για την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών για την ασθένεια, τονίζουν οι ίδιοι επιστήμονες.
“Ένα τέτοιο διαγνωστικό τεστ θα βοηθούσε τους γιατρούς να προβλέψουν εάν η κατάσταση ενός ασθενούς με COVID-19 είναι πιθανό να γίνει κρίσιμη ή μη, θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμο“, δήλωσε ο Κρίστοφ Μέσνερ, ένας από τους συντονιστές της έρευνας και ειδικός στη μοριακή βιολογία στο Ινστιτούτο Crick. Παράλληλα, τόνισε πόσο σημαντικό θα ήταν για την εξατομικευμένη διαχείριση κάθε ασθενούς, ειδικά εκείνων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.
Σχετικά, οι γιατροί και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, ανταποκρίνονται διαφορετικά σε αυτόν. Κάποιοι, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι πρέπει να νοσηλευθούν και άλλοι υφίστανται λοίμωξη που οδηγεί στο θάνατο.
Πως έκαναν την έρευνα
Η ομάδα του Μέσνερ χρησιμοποίησε μια μέθοδο που ονομάζεται φασματομετρία μάζας για να ελέγξει γρήγορα την παρουσία και την ποσότητα διαφόρων πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος. Το δείγμα έλαβαν από 31 ασθενείς με COVID-19 στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου. Στη συνέχεια επικύρωσαν τα αποτελέσματά τους σε άλλους 17 ασθενείς με COVID-19 στο ίδιο νοσοκομείο και σε 15 υγιείς ανθρώπους που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα ελέγχου.
Τρεις από τις βασικές πρωτεΐνες που ταυτοποιήθηκαν συνδέθηκαν με την ιντερλευκίνη IL-6, μια πρωτεΐνη που είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή και η οποία αποτελεί επίσης έναν γνωστό δείκτη για σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- LIVE: Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό
- Sputnik V: Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις κορονοϊού
- Πού εντοπίζονται τα 1.630 κρούσματα – Περισσότεροι από 850.000 εμβολιασμοί
- Ρ. Κοχ: Θα επικρατήσει η “βρετανική” μετάλλαξη του κορονοϊού;
- Παράταση lockdown για ακόμα μία εβδομάδα – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο
- Που εντοπίζονται τα 1.790 κρούσματα – Κρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ Αττικής
- Live η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας
- Κορονοϊός: Αισιόδοξα τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer – Αποτελεσματικό από την πρώτη δόση
- Ποιες είναι οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από την 1η Μαρτίου
- Που εντοπίζονται τα 1.784 κρούσματα – Καμπανάκι κινδύνου για τις μεταλλάξεις