Αρχική COVID-19 Ασυμπτωματικός κορονοϊός και πόσο μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του

Ασυμπτωματικός κορονοϊός και πόσο μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, πολλοί ανησυχούσαν για την ασυμπτωματική εξάπλωση του.
Πρόκειται για άτομα που έχουν τον ιό αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, επομένως δεν παίρνονται μέτρα καραντίνας.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για την ασυμπτωματική εξάπλωση.

Ασυμπτωματικά κρούσματα Covid-19 είναι πιθανό να υποτιμηθούν σημαντικά σε κρουαζιερόπλοια. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Journal Thorax.

Κορονοϊός

Αυστραλοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Alvin Ing από το Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ ανέλυσαν δοκιμές από 217 επιβάτες και το πλήρωμα σε πλοίο. Εν’ μέσω πανδημίας το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε από την Αργεντινή για μια 21ήμερη κρουαζιέρα στην Ανταρκτική.

Διαπίστωσαν ότι πάνω από το 80% των 128 ατόμων που είχαν θετικά αποτελέσματα για το Covid-19 δεν είχαν συμπτώματα.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), το 42% των 78 στενών επαφών ασθενών Covid-19 σε νοσοκομείο στο Wuhan της Κίνας, δεν έδειξαν συμπτώματα της νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασυμπτωματικοί είχαν μικρότερη διάρκεια απόρριψης στον ιό, μικρότερη διάρκεια της νόσου και ήταν λιγότερο πιθανό να την μεταδώσουν.

Οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να είναι γυναίκες. Και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό (που απελευθερώνεται στο περιβάλλον, όπως σε επιφάνειες ή στον αέρα) για οκτώ ημέρες σε σύγκριση με 19 για άτομα με συμπτώματα.

Πόσο συχνή είναι η ασυμπτωματική εξάπλωση

Κορονοϊός

Δεν ξέρουμε ακόμα, λένε οι επιστήμονες. Υπήρξαν ποικίλες μελέτες, αλλά μερικές από αυτές έχουν διεξαχθεί σε νοσοκομεία ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Κι εκεί τα δημογραφικά στοιχεία των πληθυσμών είναι διαφορετικά.

Είναι επίσης πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι που ήταν ασυμπτωματικοί κατά τη στιγμή της εξέτασης να συνεχίζουν να αναπτύσσουν συμπτώματα.

Ο Sanjaya Senanayake, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι περίπου το 40% των ανθρώπων ήταν ασυμπτωματικοί σε μια μελέτη στην Ισλανδία. Επίσης το 30,8% στην Wuhan ήταν ασυμπτωματικοί.

“Άρα είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο είναι σωστό, είπε ο Sanjaya Senanayake.
Και παρόλο που πλησιάζουμε περισσότερο στην κατανόηση του ποσοστού των ασυμπτωματικών περιπτώσεων Covid-19, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε με βεβαιότητα το μέγεθος του αντίκτυπου που έχουν στην περαιτέρω μετάδοση περιπτώσεων.
Δημιουργούν πολλές δευτερεύουσες περιπτώσεις ή μόνο ένα μικρό ποσοστό;”

Ο καθηγητής Ivo Mueller, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας των Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα κρουαζιερόπλοιο είναι ένα περιορισμένο, μοναδικό περιβάλλον.

Και το ποσοστό των ασυμπτωματικών περιπτώσεων που βρέθηκαν σε αυτά δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε ίδια ποσοστά στην κοινότητα.
Καμία έρευνα δεν ήταν αρκετή για να δηλώσει σίγουρα πόσο οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις του Covid-19 συνέβαλαν στη μετάδοση.

“Οι απαντήσεις δεν είναι μόνο απαραίτητες για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα για το πόσα άτομα έχουν ήδη εκτεθεί, τόνισε ο Ivo Mueller.
Αλλά θα επηρεάσουν πολύ τις προβλέψεις μας για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η πανδημία Covid-19 τους επόμενους μήνες. Και ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις μας για να αποφευχθεί το δεύτερο κύμα περιπτώσεων και θανάτων”.

Πως οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι διαδίδουν τον ιό

Κορονοϊός

Ο λοιμοξιολόγος Peter Collignon υποστηρίζει πως το να μιλάς, να φωνάζεις και να τραγουδάς είναι τρόποι που κάποιος χωρίς συμπτώματα θα μπορούσε να διαδώσει τον ιό.

“Το να αγγίζεις τη μύτη και μετά να αγγίζεις τις επιφάνειες είναι ένας άλλος τρόπος, τονίζει.
Υπάρχουν πολλές ασθένειες όπου οι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Η γρίπη είναι μία από αυτές”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να εντοπίσουμε ασυμπτωματικά περιστατικά.

Διαφήμιση