Αρχική COVID-19 Κ. Μητσοτάκης: Επιλέξαμε την προστασία των πολιτών – Οι συνέπειες της κρίσης...

Κ. Μητσοτάκης: Επιλέξαμε την προστασία των πολιτών – Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές

0
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας. Τόνισε, πως ο κύριος στόχος ήταν η προστασία της υγεία των πολιτών, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ μίλησε για την στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Τέλος, προανήγγειλε νέες επενδύσεις, έκανε λόγο για τόνωση του τουρισμού, καθώς και ειδική μνεία για νομοσχέδια που αφορούν χρήσεις γης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών.

Η πατρίδα μας εκτός από χώρα παράδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να γίνει παράδειγμα υπέρβασης της κρίσης. Ανάπτυξη με σχέδιο που θα έρθει με νέες επενδύσεις. Η επίτευξη στόχων πιο γρήγορη. Όσο πιο σκληρή προβλέπεται η κρίση τόσο πιο εμφατική μπορεί να γίνει η αναγέννηση που θα ακολουθήσει. Η κυβέρνηση θα φέρει μέτρα στήριξης με συνέπεια».

Εμβληματικά νομοσχέδια για χωροταξικό και χρήσεις γης

«θα φέρουμε εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών όπως νομοσχέδιο για χωροταξικό και χρήσεις γης για να επιτρέψουμε σε όποιον επενδύει σε αυτή την χώρα τι μπορεί να κάνει και με ποιους όρους.

Θα έρθουν ρυθμίσεις που αφορούν τροποποίηση του νόμου περί προμηθειών και δημόσιων συμβάσεων για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα που θα δώσουν αναγκαία ώθηση.

Όπως τόνισα και στο μήνυμά μου προς πολίτες η επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα είναι βαθμιαία και προοδευτική. Η κεντρική επιλογή είναι να είμαστε στο πλευρό εργασίας και υγιούς επιχειρηματικότητας. Από το επίδομα θα περάσουμε στην επίδοση. Η πολιτεία από προστάτης της κοινωνίας θα γίνει συμπαραστάτης. Το βάρος θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ανάψει ξανά τις μηχανές οικονομικής δραστηριότητας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργοποιήθηκαν, θα έρθουν κι άλλα και θα ενεργοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η πιο αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση θα είναι κατά την γνώμη μου το λεγόμενο ρικάβερι φαντ, ένα νέο ταμείο που μαχόμαστε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μέγεθος ισάξιο κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό χρηματισμό, να λειτουργεί με επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Οι θέσεις μας έχουν υποστηρικτές και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα».

Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 (EUROKINISSI)

«Απέναντι στα παραπάνω πια είναι η κριτική που δεχθήκαμε και ποιες οι ρεαλιστικές αντιπροτάσεις; Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δαπανηθούν 36 δισ ευρώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο τις πτυχές του οποίου δεν έχει αποκαλύψει. Θα περιμένω την τοποθέτηση του αρχηγού της αξ αντιπολίτευσης μήπως και μας φωτίσει.

Η εικόνα που έχω είναι ότι η αντιπολίτευση προτείνει: ξοδέψτε, χωρίς όμως να λέει πότε και για ποιους. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζεται ένα δέντρο που δεν υπάρχει. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να του βάζετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι. Αυτές οι εύκολες διαπιστώσεις περί εμπροσθοβαρών μέτρων υπονομεύουν την προσπάθειά μας να έχουμε συνεχή πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών. Όπως ανακοίνωσε τον Μάΐο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του

  • Μέχρι να αρθεί μέχρι και τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργιά. Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.
  • Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά αλλά με μειωμένο ωράριο θα δουν αποδοχές να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
  • Ευρέως κλίμακα ενίσχυση και τον εργαζόμενων. Είναι επιβεβλημένο να στηρίξουμε την απασχόληση. Θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Σουρ προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους. Γι όλα αυτά σήμερα ανακοινώσεις στις 17:00 από αρμόδιους υπουργούς
  • Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία για 3 μήνες ακόμα παράταση. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί από ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο. Θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό . Να αποτρέψουμε δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
  • Στην διάθεση θα υπάρχουν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων. Μέσα στον Απρίλιο στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
  • Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουμε νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει Μάιο που θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.
  • Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως.
  • Παράλληλα, να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και κλειδιά θα είναι τα νομοσχέδια των επόμενων 3 μηνών για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας.

*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση