Αρχική Special Topics Ελένη Σκιαδά: Κομποστοποίηση-Η αξία της σωστής ανακύκλωσης

Ελένη Σκιαδά: Κομποστοποίηση-Η αξία της σωστής ανακύκλωσης

0
σκουπίδια
Διαφήμιση

Η σημασία της μείωσης των αποβλήτων και της σωστής ανακύκλωσης, όταν ο καθένας μας «παράγει» 524 κιλά απορρίματα το χρόνο!

Eleni Skiada

Της Ελένης Σκιαδά 

Τα απορρίμματα στον αναπτυγμένο κόσμο στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, αυξάνονται διαρκώς ανάλογα και με το βιοτικό επίπεδο και τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε τα απορρίμματα από πρόβλημα να μετατραπούν σε ευκαιρία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία.

Σχεδόν το 78% αυτών των αποβλήτων οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και μόνο το 21% οδηγείται στην ανακύκλωση.

Ο δήμος Πεντέλης την χρονική περίοδο 2019-2023 ήταν πρωτοπόρος στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων με βάση τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας. Μέσω του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και της ενίσχυσης μέσω ενημερωτικών δράσεων σε  νοικοκυριά, στα σχολεία, εκδηλώσεις κλπ. αλλά και της προμήθειας απαραίτητου εξοπλισμού της ανακύκλωσης όχι μόνο στο μπλε κάδο αλλά και σε επιμέρους ρεύματα ΑΗΗΕ, μπαταρίας, ηλεκτρικών συσκευών κλπ., μειώθηκαν τα απόβλητα που διατίθενται για ταφή, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ για τους πολίτες του Δήμου, ενώ παράλληλα παρήχθησαν νέα προϊόντα όπως το ΚΟΜΠΟΣΤ που μοιράστηκε δωρεάν στους δημότες και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πρασίνου του Δήμου.

Με τους καφέ κάδους γίνεται η περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα « σκουπίδια» της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού αλλά και των επιχειρηματιών.

Η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ, οργανικού λιπάσματος, που μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση σε χημικά λιπάσματα και να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους από τον εκάστοτε Δήμο. Ταυτόχρονα  περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, προστατεύεται το περιβάλλον,  ευνοείται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.

ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
ΠΡΑΣΙΝΑ                                   ΚΑΦΕ   
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
Ψωμί Ξερά χόρτα και φύλλα Στάχτες μπάρμπεκιου
Γκαζόν Πριονίδι Ψάρι
Κατακάθια καφέ και φίλτρα Στάχτη από τζάκι Κρέας
Φύλλα Άχυρα Γαλακτοκομικά προϊόντα
Άνθη Τσόφλια αυγών Κόκαλα
Φλούδια φρούτων Μαλακό χαρτί (χαρτοπετσέτες) Λίπη
Φυτά Έλαια
Πούπουλα Άρρωστα ή μολυσμένα φυτά
Υπολείμματα λαχανικών Περιττώματα
Κλαδέματα δένδρων Μη οργανικά σκουπίδια (πλαστικά, μεταλλικά, γυάλινα…)
Φύλλα από βότανα Τσιγάρα
Τρίχες Πλαστικοποιημένα χαρτιά

 

Με γνώμονα την ενίσχυση της περιβαλλοντικής του ταυτότητας το κάθε νοικοκυριό προμηθεύτηκε έναν μικρό κάδο 10L για την κουζίνα, μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για την  συλλογή  μόνο των υπολειμμάτων τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά κλπ. καθώς και ένα φυλλάδιο οδηγιών για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων .

Η αποκομιδή του περιεχομένου των καφέ κάδων της κάθε γειτονιάς  γίνονταν μέρα παρά μέρα στις τρεις τοπικές κοινότητες( Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη)  ενώ στα κεντρικά σημεία καθημερινά.

Οι καφέ κάδοι συνήθως τοποθετούνται  δίπλα στους πράσινους για σύμμεικτα απορρίμματα ,και τους μπλε για ανακύκλωση.

Στους ΚΑΦΕ κάδους  πετάμε:

  • Δημητριακά, ρύζι, άλευρα, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, υπολείμματα από φίλτρα καφέ και φακελάκι τσάι, λαχανικά, φρούτα, φλούδες, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, τσόφλι αυγού, μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά, κ.λπ.).

ΔΕΝ πετάμε:

  • Οικοδομικά υλικά, ξύλινα αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, πάνες, μπαταρίες, τροφές και περιττώματα κατοικίδιων, λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη, αποτσίγαρα.
  • Πλαστικό, γυαλί, χάρτινες συσκευασίες, μέταλλο – τα πετάμε στους μπλε κάδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με  επιτυχία διανεμήθηκε κατά την χρονική περίοδο 2019-2023 στους δημότες Πεντέλης εντελώς δωρεάν και κάδοι κομποστοποίησης οικιακών απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή λιπάσματος.

Οι κάδοι  χωρητικότητας 310lt, είναι κατάλληλοι για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κλπ., τα οποία ακολούθως  μετατρέπονται σε ένα είδος εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) που χρησιμεύει ως λίπασμα.

Ο συγκεκριμένος κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε κήπο, πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Η παράδοση του κάδου  γίνονταν  από υπαλλήλους του δήμου Πεντέλης, στην οικία των ενδιαφερομένων και είχαν  παροχή τεχνικής υποστήριξης για οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστούν βοήθεια σχετικά με τη διαχείριση του κομποστοποιητή.

Διαφήμιση