Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί μας αρέσει η γεύση του καφέ ενώ δεν θα έπρεπε

Γιατί μας αρέσει η γεύση του καφέ ενώ δεν θα έπρεπε

0
coffee 171653 960 720
Διαφήμιση

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports διαπίστωσε πως όσοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην πικρή γεύση τόσο περισσότερο καφέ πίνουν. Με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Marilyn Cornelis στο Πανεπιστήμιο του Northwestern του Σικάγο, αναλύθηκαν στοιχεία για περισσότερους από 430.000 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 73 ετών.

Όπως αναφέρει η Marilyn Cornelis ήταν πιο λογικό οι άνθρωποι με περισσότερο ανεπτυγμένη την αίσθηση της πίκρας να μην επιλέγουν την κατανάλωση του καφέ. Απεναντίας τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν ότι εκείνοι που πίνουν περισσότερο καφέ αποκτούν καλύτερη σχέση με την γεύση της καφεΐνης γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γονιδιακή παραλλαγή του ατόμου.

Οι γενετικές παραλλαγές που καταγράφηκαν να συσχετίζονται με την αναγνώριση της πίκρας του καφέ αυξάνουν κατά περίπου 20% την πιθανότητα της κατανάλωσης καφέ από ένα άτομο σε καθημερινή βάση και ίσως και περισσότερους από 4 ανά ημέρα.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη εξοικείωση στο «πικρό» γονίδιο έχουν μικρότερες πιθανότητες να καταναλώνουν αλκοόλ και κυρίως κρασί.

Η πικρία αποτελεί για τον οργανισμό του ανθρώπου φυσικό σύστημα προειδοποιήσεις για να αποτραπεί η επαφή του με επιβλαβείς ουσίες. Οι άνθρωποι με αυξημένη την ικανότητα αναγνώρισης της πικρής γεύσης του καφέ ή του τσαγιού, ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη συνηθίζουν να συνδυάζουν ευχάριστα πράγματα με την γεύση αυτή.

 ΠΗΓΗ: Scientific Reports

Διαφήμιση