Αρχική Διάστημα Το Σάββατο η Βροχή των Λεοντίδων

Το Σάββατο η Βροχή των Λεοντίδων

0
milky way 2695569 960 720
Διαφήμιση

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου έως τα ξημερώματα της Κυριακής  κορυφώνεται η φετινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντίδων και η Ελλάδα θα μπορέσει να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή βροχή που προβλέπεται να πέφτουν 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα.

Η βροχή των Λεοντίδων συνιστά μία μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, η οποία κατά διαστήματα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα. Κάθε περίπου 33 χρόνια ο αριθμός των αστεριών που πέφτουν αγγίζει ακόμα και τα χιλιάδες ανά ώρα. Χαρακτηριστική ήταν η χρονιά του 2001.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο διαρκεί περίπου 24 ημέρες κάθε Νοέμβρη και προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα. Σε επιστημονικό επίπεδο, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε χρόνο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γής, ενώ υπολογίζεται ότι ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά την Γη το 2031.

Με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη αγγίζουν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας αναφλέγονται εξαιτίας της τριβής με αποτέλεσμα τις φωτεινές σφαίρες, δηλαδή τους διάττοντες.

Με μικρή πιθανότητα ορατότητας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, και με την επόμενη σελήνη να υπολογίζεται στις 23 Νοεμβρίου, ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και συνεπώς το θέαμα από τη χώρα θα είμαι πράγματι εντυπωσιακό.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση