Αρχική Υγεία - Διατροφή Το κινητό τηλέφωνο και τι να προσέχουμε

Το κινητό τηλέφωνο και τι να προσέχουμε

0
κινητο βασικη
Διαφήμιση

NIKOS KATSAROS 198x300Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLEGE

 

Η όλο και συχνότερη χρήση του κινητού τηλεφώνου από άτομα όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα από μικρά παιδιά, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στην καθημερινή μας ζωή, όπως: αϋπνίες, διασπορά μικροβίων, υπέρταση, καρκινογένεση, έλλειψη συγκέντρωσης, στρες, μείωση της ακοής, προβλήματα στην πλάτη, αναβλητικότητα, εξάρτηση από το κινητό κλπ.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

κινητο 3ΑΫΠΝΙΕΣ: Πολλοί κοιμούνται με τα κινητά δίπλα τους ή τα χρησιμοποιούν για πολύ ώρα πριν κοιμηθούν και στην συνέχεια τα αφήνουν ενεργοποιημένα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η παρουσία του κινητού κοντά στο κρεβάτι επηρεάζει αρνητικά τόσο από πλευράς ψυχολογίας (που υποσυνείδητα κρατά το άτομο σε εγρήγορση) αλλά και ορισμένες ακτινοβολίες της οθόνης προκαλούν παρεμβολές στο βιολογικό ρολόι του σώματος. Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά έχουν αμφισβητηθεί από άλλους επιστήμονες-ερευνητές του Πανεπιστημίου Bergen (Νορβηγία) και των Πανεπιστημίων Καρολίνσκα και Γκετένμποργκ (Σουηδία), διαπίστωσαν ότι φοιτητές που ασχολούνταν με το κινητό πριν κοιμηθούν και στην συνέχεια το άφηναν ενεργοποιημένο, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας. Μην κοιμόμαστε με το κινητό δίπλα και μην το χρησιμοποιούμαι πολύ πριν κοιμηθούμε.

ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ: Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) – είναι το τμήμα έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) – το 2011 κατέταξε τα κινητά τηλέφωνα στην κατηγορία 2Β, ως ύποπτα για καρκινογενέσεις κυρίως στον εγκέφαλο και την καρδιά, αλλά και στο συκώτι, το πάγκρεας και τον προστάτη. Χρησιμοποιούμε blue tooth ή άλλες παρόμοιες συσκευές.

ΜΙΚΡΟΒΙΑ: Μεταφέρουμε παντού το κινητό μας σε τουαλέτες, νοσοκομεία, μετρό κλπ, μέρη που αποτελούν εστίες μικροβίων. Πρόσφατη έρευνα έδειξε το κινητό να έχει πιο πολλά μικρόβια από το νερό της τουαλέτας! Να καθαρίζουμε λοιπόν συχνά το κινητό μας. Ιδιαίτερα όταν τρώμε δεν ακουμπάμε το κινητό στο τραπέζι.

kardia 650x330ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης διαπιστώθηκε ότι σε άτομα με υπέρταση η πίεση τους αυξανόταν κάθε φορά που απαντούσαν στο κινητό, ιδιαίτερα σε ανησυχητικά νέα, φυσικό άλλωστε. Εάν έχουμε υπέρταση περιορίζουμε την χρήση του του κινητού τηλεφώνου.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ: Η συχνή χρήση του τηλεφώνου επηρεάζει αρνητικά την ακοή μας. Περιορίζουμε τη χρήση του.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ: Εάν έχουμε πόνους στην πλάτη μήπως οφείλεται στην στάση μας όταν χρησιμοποιούμε συχνά το κινητό; – αυτό υποστηρίζει η Αγγλική Ορθοπεδική Εταιρεία. Αλλάζεται στάση εάν χρησιμοποιείται συχνά το κινητό.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολόγων, περιορίζεται η συγκέντρωση μας όταν κάνουμε μια πνευματική εργασία και την διακόπτουμε με το κινητό. Γι αυτό ολοκληρώνουμε πρώτα την εργασία και μετά ασχολούμαστε με το κινητό.

ΣΤΡΕΣ, ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ, ΑΝΑΒΛHΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μία σειρά από δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις επιστημονικών εταιρειών επισημαίνουν ότι, η συχνή χρήση του κινητού προκαλεί στρες, εξάρτηση από το κινητό. την nomophobia (no-mobile-phone-phobia) και το fomosyndrome (fear of missing out) φόβος μήπως κάποια εκδήλωση ή μήνυμα που υπάρχει στο κινητό δεν το έχεις αντιληφθεί.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ.

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here