Αρχική Καταστροφές Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για τον κυκλώνα «Ζορμπά» – Δεν αποκλείονται τεράστιες πλημμύρες!

Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για τον κυκλώνα «Ζορμπά» – Δεν αποκλείονται τεράστιες πλημμύρες!

0
met2
Διαφήμιση

Ανησυχητικές είναι οι προγνώσεις για την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά», που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα την Ελλάδα κυρίως αύριο, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

Με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι ο κυκλώνας είναι μικρογραφία του τυφώνα και εμφανίζεται στο θαλάσσιο χώρο, ενώ απομειώνεται όταν πλησιάζει στη στεριά. Όταν μπει στις ακτές της Πελοποννήσου θα υποβαθμιστεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι ευάλωτες αυτές οι περιοχές λόγω υπέρογκων βροχοπτώσεων.

Δείτε live τον σχηματισμό και το πέρασμα του κυκλώνα νότια της χώρας από τον δορυφόρο. Η εικόνα ανανεώνεται συνεχώς από το τον δορυφόρο του windy.com.

«Σε πλήρη εξέλιξη σήμερα Παρασκευή ο Medicane (σ.σ.: μεσογειακός κυκλώνας) στο Νότιο Ιόνιο Πέλαγος. Κατευθύνεται προς την Ελλάδα και την Τουρκία, θα “αγριέψει” το Σαββατοκύριακο», γράφει η ιστοσελίδα severe-weather.eu, που περιγράφει την πορεία του κυκλώνα.

«Το πρωινό (σ.σ.: της Παρασκευής) μοντέλο πρόγνωσης δείχνει την ένταση και το μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο Medicane το Σαββατοκύριακο. Ο κυκλώνας εξακολουθεί να “σχηματίζεται” και να “δυναμώνει” στο Νότιο Ιόνιο καθώς κατευθύνεται προς τον Βορρά. Αναμένεται να κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά από το απόγευμα της Παρασκευής και να βρεθεί στη Νοτιοδυτική Ελλάδα το Σάββατο το πρωί», αναφέρει η πρόβλεψη.

Και συνεχίζει: «Στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να κινείται στη Νότια Ελλάδα και θα επηρεάσει τόσο την Πελοπόννησο όσο και την Κρήτη, με εξαιρετικά θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες με κίνδυνο πλημμυρών. Μετά ο κυκλώνας θα κινηθεί προς το Αιγαίο Πέλαγος την Κυριακή και θα “χτυπήσει” τη Δυτική Τουρκία. Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για μεγάλες ποσότητες βροχής».

Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στην ατμοσφαιρική πίεση στον κυκλώνα, η οποία «είναι 994 mbar», ενώ «αυτή την ώρα (σ.σ.: ώρα 13:40) οι άνεμοι ξεπερνούν στα ταχύτητα τα 100 χλμ./ώρα. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα οι ριπές ανέμου να κυμανθούν μεταξύ 120 και 150 χλμ./ώρα καθώς ο κυκλώνας θα κινείται προς ανατολάς».

Όσο για τις βροχοπτώσεις που αναμένονται λόγω του «Ζορμπά», η πρόγνωση αναφέρει ότι «η απεικόνιση των βροχοπτώσεων μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, που βασίζεται στα μοντέλα GFS, ARPEGE και ICON-EU, δείχνει ότι παραμένει ισχυρή η πιθανότητα να πέσουν 250-500 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές, συνεπώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος για απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες, που επιβεβαιώνονται από όλα τα μοντέλα. Πάντως, το μοντέλο ICON-EU δείχνει ότι στην Ανατολική Πελοπόννησο μπορεί να πέσουν ακόμα και 700 χιλιοστά βροχής!».

Για τα κύματα που αναμένεται να δημιουργηθούν, αναφέρει: «Τα κύματα μπορούν να φτάσουν και τα 10-15 μέτρα σε ύψος σε κάποιες περιοχές και να προκαλέσουν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής και της Βόρειας Κρήτης, της Νότιας Πελοποννήσου, αλλά και πολλών νησιών στις Κυκλάδες».

«Λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μείνετε μακριά από τον πιθανότατα βλαπτικό δρόμο του κυκλώνα», καταλήγει.

AccuWeather: Πιθανές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές 

«Με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο και δυτικό κομμάτι της Κρήτης, όπως επίσης στα νότια ελληνικά νησιά και στη νοτιοδυτική Τουρκία», ανέφερε ο μετεωρολόγος του AccuWeather Τάιλερ Ρόις.

Το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων θα πέσει από το Σάββατο το βράδυ έως τη Δευτέρα. Και ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο είνι που θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

«Ισχυρές ριπές ανέμου, ταχύτητας 95 χλμ./ώρα είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια παράλια της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία», συνέχισε ο Ρόις. «Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και ριπές ανέμου έως 145 χιλιομέτρων την ώρα».

Για τα κύματα που θα δημιουργηθούν λόγω του κυκλώνα, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι «οι θάλασσες αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούν να δώσουν κύματα ύψους 3-5 μέτρων στην Κρήτη και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Πιθανότατα όμως κάποιες θάλασσες θα δώσουν κύματα ύψους 7 μέτρων».

Το ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τα υψηλά κύματα μπορούν να οδηγήσουν σε πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές που «βλέπουν» προς τον Νότο, όπως προσθέτει ο μετεωρολόγος.

Συμβουλές από τον Εμπορικό Σύλλογο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ενημερώνει ότι δίχως πανικό θα πρέπει από όλους μας να υπάρχει ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να μην αντιμετωπίσουμε άσχημες καταστάσεις εάν τελικά το φαινόμενο εκδηλωθεί στην περιοχή μας.

Έτσι ο καθένας μας θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που απαιτούνται για την προσωπική μας ασφάλεια αλλά και την προστασία της περιουσίας μας αλλά και της περιουσίας των συνανθρώπων μας. Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Αντικείμενα κάτω των 25-30 κιλών στα μπαλκόνια θα πρέπει να απομακρυνθούν.

– Αποφεύγουμε τη στάση και στάθμευση των οχημάτων μας κάτω από μεγάλα δέντρα. Τα μεγάλα και γέρικα δέντρα σπάνε πιο εύκολα.

-Απομακρύνουμε από τα μπαλκόνια γλάστρες, ειδικά αυτές που κρέμονται.

-Ελέγχουμε την σωστή λειτουργιά των φρεατίων στους δημοσίους δρόμους και χώρους αλλά και την ορθή στήριξη των υδρορροών στα σπίτια και καταστήματα μας. Σε κάθε περίπτωση ξεβουλώνουμε εθελοντικά ότι διαπιστώνουμε ότι δεν είναι σε ορθή λειτουργιά.

-Αποφεύγουμε σημεία που πλημμυρίζουν.

-Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις ιδίως κατά την διάρκεια της νύχτας.

– Αποφεύγουμε τις κολώνες της ΔΕΗ και ειδικά αυτές της Μέσης και Υψηλής Τάσης. Σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουμε κομμένα καλώδια.

– Ενημερώνουμε για το σημείο που βρισκόμαστε και τον αναμενόμενο χρόνο παραμονής μας σε αυτόν. Υπάρχει περίπτωση διακοπής των τηλεπικοινωνιών όπως και αντίστοιχα κίνδυνος διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ασφαλίσουν τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων τους ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν από τον ισχυρό αέρα.

– Μαζεύουμε και ασφαλίζουμε τις τέντες των οικιών αλλά και των καταστημάτων μας.

-Μεριμνούμε, ασφαλίζουμε & απομακρύνουμε ότι μπορεί να μεταφέρει ο αέρας και μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

-Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. βνΗ χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Πηγή: severe-weather.eu, windy, AccuWeather

Διαφήμιση