Αρχική Αφιερώματα Χάστε τα κιλά μετά τον… οβελία!

Χάστε τα κιλά μετά τον… οβελία!

0
κιλά
Διαφήμιση

Οι διακοπές του Πάσχα δυστυχώς τελείωσαν και η ξενοιασιά που σας χαρακτήριζε τις προηγούμενες μέρες έχει μείνει σαν μια όμορφη ανάμνηση. Η ζυγαριά όμως, σας προσγειώνει στη πραγματικότητα και τα λίγα παραπάνω κιλά, σας υπενθυμίζουν τις διατροφικές «ατασθαλίες» που κάνατε.

Διατροφολόγου
της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Κλαίρη Παπαβασιλείου με ειδίκευση στη «Διατροφή του Ανθρώπου, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές»

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την αλλαγή. Πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή; Η αποτοξίνωση, η μονοφαγία αλλά και οι περίφημες χημικές δίαιτες δεν ταιριάζουν στην περίσταση.

Οι βεβιασμένες κινήσεις μόνο στο αντίθετο αποτέλεσμα οδηγούν: απότομη απώλεια βάρους ,απότομη επαναπρόσληψη των κιλών που χαθήκαν αμέσως μετά τη δίαιτα και ελλειπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης.

Και τώρα… τα καλά νέα!

Υπάρχουν μικρά κολπάκια που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά των γιορτών με ισορροπημένο τρόπο, χωρίς στερήσεις και αποκλεισμούς τροφίμων!

«Nαι» στο πρωινό γεύμα!

Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό θα σας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας! Το πρωινό συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης και της πείνας επιτρέποντάς σας να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε στα επόμενα γεύματα.

Tip: «Ισορροπήστε» το πρωινό σας π.χ.

• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά πρωϊνού ολικής άλεσης, χαμηλά σε λιπαρά και απλά σάκχαρα

• 2 φρυγανιές ολικής άλεσης με λίγη μαλακή μαργαρίνη και μέλι με 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων
• 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης (1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα γαλοπούλα) και 1 φρούτο

Φρούτα και λαχανικά!

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε τουλάχιστον 5 μερίδες ανά ημέρα. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρηση του!

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Έτσι, αυξάνοντας την πρόσληψή τους όχι μόνο θα βοηθήσετε την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας αλλά θα αυξήσετε και την αίσθηση του κορεσμού.

Tip: Συνοδέψτε τα γεύματα σας με χρωματιστή σαλάτα εποχής (ποικιλία λαχανικών) και επιλέξτε για ενδιάμεσα σνακ φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα!

«Αντισταθείτε» στο κόκκινο κρέας!

Δεδομένου ότι τις ημέρες του Πάσχα καταναλώσατε αρκετό κόκκινο κρέας, καλό θα ήταν για το προσεχές χρονικό διάστημα να περιορίσετε την κατανάλωσή του και να στραφείτε σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, με μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.

Tip: Αντικαταστήστε τα ζωικά λιπαρά.

• Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο και όπου επιτρέπετε προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος. Να θυμάστε τον κανόνα της 1 κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα

• Επιλέξτε ψάρι, κυρίως λιπαρά όπως (ρέγκα, σολομός, σκουμπρί, κολιός, γαύρος, τόνος, σαρδέλα, μπακαλιάρος, πέστροφα) τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα

• Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά
•Χρησιμοποιήστε μαλακή μαργαρίνη αντί ζωικού βουτύρου

• Βάλτε τα όσπρια και 1 χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα!

Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν τρώμε λιγότερο ή όταν κινούμαστε περισσότερο ή και τα δύο παράλληλα. Δηλαδή, όταν επιτυγχάνουμε αυτό που λέμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Κάντε σταδιακά, λοιπόν, μικρές αλλαγές για να αυξήσετε την κίνησή σας.

Tip: Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, ξεκινήστε μαζί με κάποιο φίλο γυμναστήριο, χορό ή κάποιο άθλημα που σας ευχαριστεί, καθιερώστε έναν μεγάλο περίπατο μία μέρα την εβδομάδα. Τώρα που ο καιρός ανοίγει… εκμεταλλευτείτε το! Βάλτε τα αθλητικά σας και δρόμο!

 

Διαφήμιση