Αρχική Επιστήμη Ο πρώτος ηλεκτρικός δρόμος στον κόσμο κάνει το ντεμπούτο του στη Σουηδία!

Ο πρώτος ηλεκτρικός δρόμος στον κόσμο κάνει το ντεμπούτο του στη Σουηδία!

0
ηλεκτρικος δρομος (3)
Διαφήμιση

Είναι γεγονός! Ο πρώτος ηλεκτροφόρος δρόμος που είναι ικανός να παρέχει ηλεκτρισμό στα οχήματα, καθώς οδηγούν σε αυτό είναι πλέον ενεργός έξω από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας!

Πρόκειται για το δρόμο μόνο δύο χιλιόμετρα, ωστόσο αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στο στρατηγικό σχέδιο της Σουηδίας για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Η χώρα στοχεύει να καταστεί ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 – έργο που θα απαιτήσει μείωση κατά 70% των εκπομπών από τον τομέα των μεταφορών.

ηλεκτρικος δρομος 4

Μόλις επεκταθούν, οι ηλεκτρικοί δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι στη Σουηδία θα καταστήσουν βολικό το φορτίο των ηλεκτρικών οχημάτων και θα διευκολύνουν τη μετάβαση της χώρας από τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρες καύσης.

Το σύστημα λειτουργεί με μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την εγκατεστημένη υπόγεια σιδηροτροχιά στο όχημα, μέσω ενός εύκαμπτου βραχίονα που συνδέεται με το όχημα φόρτισης.

“Δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στην επιφάνεια”, εξήγησε ο Guardian ο Hans Sall, διευθύνων σύμβουλος της eRoadArlanda.

ηλεκτρικος δρομος (1)

“Πέντε ή έξι εκατοστά κάτω από την επιφάνεια είναι η ηλεκτρική ενέργεια και αν πλημμυρίσει ο δρόμος η στάθμη της ηλεκτρικής ενέργειας στην επιφάνεια είναι μόλις ένα βολτ που σημαίνει ότι ο οποιοσδήπτε θα μπορούσε να περπατήσει σε αυτό ξυπόλητος!”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Σήμερα κοστίζει 1ένα εκατ ευρώ για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου ηλεκτροκίνητου δρόμου, αλλά αυτό είναι ακόμα 50 φορές μικρότερο από το κόστος εγκατάστασης ισοδύναμης απόστασης γραμμής ενός υπερυψωμένου τραμ!

Επί του παρόντος, η Σουηδία διατηρεί περίπου μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα δρόμων, εκ των οποίων 20.000 είναι αυτοκινητόδρομοι.

ηλεκτρικος δρομος (2)

“Αν ηλεκτριστούμε 20.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων θα είναι σίγουρα αρκετοί,” είπε ο Sall.

“Η απόσταση μεταξύ δύο αυτοκινητοδρόμων δεν υπερβαίνει ποτέ τα 45 χιλιόμετρα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτή την απόσταση χωρίς να χρειαστεί επαναφόρτιση”.επισήμανε μεταξύ άλλων.

Η Σουηδία και η Γερμανία συζητούν για την τελική κατασκευή ενός δικτύου ηλεκτροκίνητων δρόμων για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Διαφήμιση