Αρχική Καταστροφές Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ώρες αιχμής αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων στο...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ώρες αιχμής αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων στο στήθος!

0
ρυπανση
Διαφήμιση

Ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιογενών λοιμώξεων στο στήθος που μετατρέπονται σε συνθήκες όπως η βρογχιολίτιδα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες στις ΗΠΑ, εξέτασε τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων στον αέρα που είναι γνωστά ως PM2.5s σε οκτώ θέσεις κατά μήκος του Front Wasatch στη Γιούτα, συμπεριλαμβανομένου του Salt Lake City.

Αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται από μια σειρά πόλεων που η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει και, λόγω διαφόρων παραγόντων, βιώνει μεγάλες διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τον αριθμό των ατόμων που εμφανίστηκαν σε τοπικά κέντρα υγείας και νοσοκομεία και διαγνώστηκαν με οξείες λοιμώξεις κάτω αναπνευστικών οδών κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, αποκαλύπτουν ότι μια αύξηση στις διαγνώσεις τέτοιων λοιμώξεων εμφανίζεται να ακολουθεί την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις προηγούμενες εβδομάδες.

“Μπορεί να υπάρξχει κάποια σχέση μεταξύ της μόλυνσης του αέρα και των ακραίων λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού. Είτε είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση να κάνει τον αεραγωγό πιο επιρρεπή σε λοίμωξη, είτε όταν μολυνθεί μπορεί να προκαλέσει στο σώμα περισσότερες αντιδράσεις, δήλωσε ο Δρ. Benjamin Horne, διευθυντής της καρδιαγγειακής και γενετικής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιολογικών Ινστιτούτων Intermountain στο Salt Lake City.

Η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα της υγειονομικής περίθαλψης σε περισσότερα από 146.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με οξεία λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συστήματος μεταξύ 1999 και 2016.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των διαγνώσεων έγιναν σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν βρογχιολίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις αποδείχθηκαν θανάσιμες: 26 παιδιά και 81 ενήλικες πέθαναν μέσα σε ένα μήνα από τη διάγνωση.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ημέρα της εβδομάδας, η εποχή και ο καιρός, η ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10 micrograms ανά κυβικό μέτρο των PM2.5s, οι πιθανότητες να καταλήξουν άνθρωποι σε οξεία λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, κάποια στιγμή στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, αυξήθηκαν κατά 15-32%, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αύξηση του κινδύνου ήταν υψηλότερη για όσους έλαβαν επείγουσα περίθαλψη ή είχαν γίνει δεκτοί ως νοσηλευόμενοι από ό,τι για τους εξωτερικούς ασθενείς – γεγονός που υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συνδέεται με πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Ο Horne δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι προληπτικά μέτρα όπως η αποφυγή περιοχών μεγάλης κυκλοφορίας ή η αύξηση του πλυσίματος των χεριών μετά από αιχμές ρύπανσης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Διαφήμιση