Αρχική Περιβάλλον Ζερεφός: «Θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης»

Ζερεφός: «Θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης»

0
skoni 1
?????????????????????????????????????????????????????????
Διαφήμιση

Η αφρικανική σκόνη άρχισε να γίνεται μόνιμο φαινόμενο στην ατμόσφαιρά της Ελλάδας  και των χωρών της ΝΑ Μεσογείου και σύμφωνα με τον Ακαδημαϊκό, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας  Χρήστο Ζερεφό, η συχνότητα μεταφοράς σκόνης θα αυξηθεί. Παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία του ανθρώπου.

Η κλιματική αλλαγή άρχισε πλέον να είναι εμφανής στη Μεσόγειο και σύμφωνα με τους επιστήμονες επηρεάζει εκτός των άλλων και τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ακαδημαϊκός,  καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, είπε χαρακτηριστικά: «τα επόμενα χρόνια το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερα και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι ακόμα πιο συχνή. Ως αποτέλεσμα αναμένονται και περισσότερες μεταφορές σκόνης από την αφρικανική ήπειρο».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς της σκόνης. Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί ήδη η μεταφορά. Πάντως, επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε πως και η μεταφορά της σκόνης θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα», τόνισε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε ότι «μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και πέραν αυτού πιθανότατα θα βρεθούμε αρκετές φορές αντιμέτωποι με σύννεφα σκόνης».

dust 15Όπως εξήγησε ο κ. Ζερεφός, το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα δεν είναι καινούργιο. «Υπάρχουν περίοδοι την άνοιξη που κρατούν 50 μέρες και ονομάζονται χαμσίνια, περίοδοι κατά τις οποίες φυσά άνεμος έντονος που σηκώνει σκόνη. Ως αποτέλεσμα η σκόνη αυτή σκονίζει όλη την Αίγυπτο. Ένα μέρος της σκόνης αυτής πηγαίνει μέχρι τα σύννεφα με τους δυνατούς ανέμους και στη συνέχεια τα σύννεφα μεταφέρουν τη σκόνη προς την Ευρώπη, κυρίως μέσα από την Ελλάδα και μπορεί να φτάσει μέχρι την Αγγλία. Εκεί αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες βρέχει κόκκινη βροχή την οποία στον Μεσαίωνα ονόμαζαν “αιματοβροχή” και την θεωρούσαν κακό οιωνό».

Διαβάστε επίσης:  Η "τοξική σούπα" που εξαφάνισε τα περισσότερα είδη στη Γη επανέρχεται

Πόσο επηρεάζει την υγεία;

Η αφρικανική σκόνη προκαλεί ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο κ. Ζερεφός πάντως είναι καθησυχαστικός ως προς αυτό.

«Το τι μεταφέρει αυτή η σκόνη εξαρτάται από πού προέρχεται. Τις περισσότερες φορές έρχεται από τη Σαχάρα και είναι ουσιαστικά ακίνδυνη γιατί είναι απλή άμμος. Αλλά αν έρχεται από περιοχή με μόλυνση ή αν περάσει το σύννεφο πάνω από περιοχή που είναι βιομηχανική και πολύ βεβαρημένη μπορεί να μεταφερθεί κι ένα μέρος από την ρύπανση του αέρα, από τα αιωρούμενα σωματίδια δηλαδή που είναι μολυσμένα».

Τέτοιες περιοχές είναι το Κάιρο, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Αλλά οι αναλύσεις που έχουν γίνει πολλές φορές δείχνουν ότι στη σκόνη που μένει μετά τη βροχή όταν εξατμιστεί το νερό, τα επίπεδα επικίνδυνων ουσιών που έχουν κατακαθίσει στο έδαφος, για παράδειγμα κάποια βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και άλλα είναι πολύ χαμηλά, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που έχει θέσει ως όριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Αυτό είναι λογικό γιατί ο βασικός μεταφορέας είναι η ίδια η σκόνη που αποτελείται από οξείδιο του πυριτίου και οξείδιο του σιδήρου, δεν είναι δηλαδή ουσίες βλαπτικές όσο είναι τα βαρέα μέταλλα. Έρχονται λοιπόν αραιωμένες οι όποιες ανεπιθύμητες ουσίες σε βαθμό που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν», σημειώνει ο κ. Ζερεφός.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ατμοσφαιρική ρύπανση σε ώρες αιχμής αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων στο στήθος!
Επόμενο άρθροΠαραστάσεις της “Αντιγόνης” του Σοφοκλέους στα αρχαία ελληνικά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ