Αρχική Ανακύκλωση Πρωταγωνίστρια η ανακύκλωση στο 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων στη Νάξο

Πρωταγωνίστρια η ανακύκλωση στο 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων στη Νάξο

0
Διαφήμιση

Πως επηρεάζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το περιβάλλον τα νησιά των Κυκλάδων; Ποιος είναι ο ρόλος της ανακύκλωσης και της κοινωνικής οικονομίας στην καθημερινότητα των Κυκλαδιτών;

Ποιοι πρέπει να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ) και στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ); Με πολλά και σημαντικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας μας, τις Κυκλάδες, πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Οκτωβρίου στη Νάξο, το 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων.

Το Συνέδριο υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων, θεσμικών και πολιτιστικών φορέων, καθώς και βουλευτές της περιοχής. Οικοδεσπότες ήταν ο Βαγγέλης Στρατούρης, Πρόεδρος του Εμπορικού -Επαγγελματικού Συλλόγου Νάξου και ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Μαϊτός, που άνοιξαν τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Χώρας Νάξου.

Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν αυτά της ανακύκλωσης και των υποχρεώσεων των εμπορικών συλλόγων που απορρέουν από το νέο νομοσχέδιο. Εκπροσωπώντας τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) , ο Πρόεδρος, Δημήτρης Πολιτόπουλος, παρουσίασε το θέμα: «Ανακύκλωση – κοινωνία και κοινωνική οικονομία. Το νέο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο του αναθεωρημένου 2939».

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, «Η θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου για την ανακύκλωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Το νέο νομοσχέδιο ρυθμίζει την ορθή και διαφανή λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, καταπολεμά την εισφοροδιαφυγή, αναβαθμίζει τον ρόλο των ΟΤΑ, εισάγει τη συμμετοχή της κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας και αξιοποιεί τους πόρους της ανακύκλωσης προς όφελος της κοινωνίας και της εθνικής μας οικονομίας».

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών (ΕΜΠΑ), ως μοναδικού τρόπου ύπαρξης ισονομίας στην αγορά και προαπαιτούμενου για την υγιή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η εγγραφή ενός παραγωγού ή εισαγωγέα στο ΕΜΠΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διακινεί τα προϊόντα του στην αγορά αφού σε όλα τα νόμιμα παραστατικά διακίνησης των προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός του μητρώου.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Χριστίνας Ευθυμιάτου, Μέλους ΔΣ του ΕΟΑΝ, με θέμα: «Νομοθετικό πλαίσιο για την ανακύκλωση στα νησιά μας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Χριστίνα Ευθυμιάτου παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές στην οργάνωση της ανακύκλωσης που προτείνει το Νομοσχέδιο, δίνοντας έμφαση:

– στη σημασία εμπλοκής όλων των τομέων της οικονομίας (δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού) προκειμένου να προωθηθεί ενεργά η ανακύκλωση που έχει μείνει πίσω στην χώρα μας,

– στην ενεργοποίηση και ευθύνη των Δήμων για την επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) για διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων και οργανικού κλάσματος (τουλάχιστον 50% μέχρι το 2020), καθώς και των υποχρεώσεών τους να εγγραφούν στο ΗΜΑ.

– στην υποχρέωση για χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων από δημόσιες υπηρεσίες, χώρους συνάθροισης κοινού και μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων,

– στις πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όλων των μορφών που προβλέπει ο Νόμος του 2016 (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Κοινωνικοί, Αστικοί και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Αστικές Εταιρείες και Σύλλογοι, εφόσον τηρούνται οι δημοκρατικές και συνεταιριστικές αρχές).

Το 11ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί το 2018 στην Τήνο.

Διαφήμιση