Αρχική Special Topics Ημέρα της Γης 2024: Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε πλαστικό σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας!...

Ημέρα της Γης 2024: Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε πλαστικό σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας! (Βίντεο)

Το 1950, ο κόσμος παρήγαγε μόλις 2 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και σήμερα παράγουμε πάνω από 450 εκατομμύρια τόνους!

0
plasticsnots
Διαφήμιση

Τι κοινό έχουν το βαθύτερο σημείο του ωκεανού, η τάφρος των Μαριανών, και η υψηλότερη κορυφή του βουνού στον κόσμο, το Έβερεστ με την Ημέρα της Γης 2024 που τιμάται στις 22 Απριλίου και μόλις έγινε 54 ετών;

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρά το γεγονός ότι είναι από τα πιο απομακρυσμένα και απρόσιτα περιβάλλοντα του πλανήτη, περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού από ανθρώπινες δραστηριότητες που προέρχονται από χιλιόμετρα μακριά και η Ημέρα της Γης 2024 είναι αφιερωμένη στη μάχη του πλανήτη κατά της ρύπανσης των πλαστικών.

Τα πλαστικά αποτελούν το μεγαλύτερο, πιο επιβλαβές και επίμονο κλάσμα των θαλάσσιων απορριμμάτων, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 85% των συνολικών θαλάσσιων αποβλήτων.

plastika

“Γεννημένη το 1970, η Ημέρα της Γης έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές εκδηλώσεις όλων των εποχών. Όταν γιορτάζουμε την 54η Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου, η υγεία και η ασφάλεια του πλανήτη δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του πλαστικού”, γράφει o Richard Howells που εργάζεται στον τομέα διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού, σε άρθρο του στο Forbes.

Τα τελευταία 60 χρόνια έχουν παραχθεί περίπου οκτώ δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science Advances το 90,5% του οποίου δεν έχει ανακυκλωθεί. Ως εκ τούτου, το φετινό θέμα της Ημέρας της Γης – “Πλανήτης εναντίον πλαστικού“- απαιτεί τη μείωση της παραγωγής όλων των πλαστικών κατά 60% έως το 2040. Πόσο μεγάλη είναι αυτή η πρόκληση; Για τι είδους αριθμούς μιλάμε; Οι αριθμοί μιλούν:

  • Το 1950, ο κόσμος παρήγαγε μόλις δύο εκατομμύρια τόνους πλαστικού. Σήμερα παράγουμε πάνω από 450 εκατομμύρια τόνους.
  • Τα μισά από όλα τα πλαστικά που κατασκευάστηκαν ποτέ κατασκευάστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.
  • Η παραγωγή αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
  • Περισσότερα από ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια νερού πωλούνται κάθε λεπτό.
  • Κάθε χρόνο, περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στον ωκεανό.
  • Μόνο το 9% των πλαστικών που έχουν ποτέ παραχθεί έχει ανακυκλωθεί.
  • Τα πλαστικά περιέχουν συχνά πρόσθετα που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, με ορισμένες εκτιμήσεις να κυμαίνονται σε τουλάχιστον 400 χρόνια για να διασπαστούν.

Κάθε εβδομάδα ένας άνθρωπος καταναλώνει πλαστικό σε μέγεθος …πιστωτικής κάρτας!

Μια διαφήμιση του Αμερικανικού Συμβουλίου Πλαστικών σε μια έκδοση του New Yorker το 1997 πρότεινε ότι τα πλαστικά περιτυλίγματα και τα δοχεία ήταν η “έκτη ομάδα τροφίμων” που υπήρχαν για να κρατούν τις μολυσματικές ουσίες μακριά από τα τρόφιμά μας.

Microplastica

Σε μια περίεργη ειρωνεία, τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον σχεδόν παντού και στα πάντα. Ακόμη και σε μεγάλο μέρος των τροφίμων που τρώμε και του νερού που πίνουμε! Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού (από ½ ίντσα έως μικροσκοπικά) είναι συνθετικά που δεν εξαφανίζονται ποτέ. Όπως εξήγησε πρόσφατα ο Stephen Jamieson σε ένα podcast του Future of Supply Chain,Καταναλώνουμε πλαστικό σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας κάθε εβδομάδα ως άνθρωποι, και τις πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία από αυτό, δεν τις γνωρίζουμε πραγματικά και δεν τις κατανοούμε πραγματικά”.

Τι κάνει ο κόσμος γι’ αυτό;

Στο Podcast, ο Stephen αναφέρθηκε στην επερχόμενη 4η σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα συμμετάσχει, στην Οτάβα του Καναδά από τις 23 έως τις 29 Απριλίου. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού μέσου για τη ρύπανση από πλαστικά, μεταξύ άλλων στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο, όπως δήλωσε ο Stephen, “μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, θα επικυρώσει στην πραγματικότητα μια νέα συνθήκη στα Ηνωμένα Έθνη για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά μέχρι το 2040″.

 

Διαφήμιση