Αρχική Special Topics Βροχή μετεωριτών: Η νύχτα των Λυρίδων (Βίντεο)

Βροχή μετεωριτών: Η νύχτα των Λυρίδων (Βίντεο)

Η νύχτα των Λυρίδων είναι εδώ… και η βροχή των πιο αγαπημένων μετεωριτών του Απριλίου κορυφώνεται γύρω στις 22 Απριλίου έως και το πρωί της 23ης Απριλίου!

0
Nasa ouranos jpg
Διαφήμιση

Καθώς ο καιρός ζεσταίνεται, η εκπομπή φωτός στα τέλη Απριλίου που είναι η βροχή των μετεωριτών Λυρίδων (Lyrid) είναι η ευκαιρία πολλών ανθρώπων που λατρεύουν το έναστρο ουρανό να …ξενυχτήσουν με μια κουβέρτα κι ένα ζεστό ρόφημα και να απολαύσουν την ξεχωριστή βροχή!

Σύνταξη:ecozen.gr

Δεν είναι τυχαίο ότι η NASA το βράδυ της Κυριακής 21/4 προέτρεψε τους λάτρεις των αστέρων ενόψει και της Ημέρας της Γης που τιμάται τη Δευτέρα 22/4 να ξενυχτήσουν ρεμβάζοντας τον ουρανό.

“Αύριο είναι #EarthDay , και ποιος καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσουμε τον πλανήτη μας από το να κοιτάξουμε τον ουρανό απόψε και να μας υπενθυμίσουμε τη θέση μας στο σύμπαν; Εάν βρίσκεστε στο βόρειο ημισφαίριο, κοιτάξτε ψηλά για να εντοπίσετε τη βροχή μετεωριτών Lyrid στο αποκορύφωμά της”, γράφουν στην ανάρτησή τους στο X (twitter) οι άνθρωποι της NASA.

Οι Λυρίδες είναι μια βροχή διαττόντων (μετεώρων) που διαρκεί από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου κάθε χρόνο. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, κοντά στον φωτεινότερο αστέρα αυτού του αστερισμού, τον α Λύρας (κοινώς Βέγας). Η κορύφωση τους παρατηρείται συνήθως γύρω στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο.

lyrides ouranos

Οι Λυρίδες του Απριλίου έχουν συνήθως  μέγεθος περίπου +2. Ωστόσο, ορισμένα μετέωρα μπορεί να είναι πιο φωτεινά, γνωστά ως “βολίδες “. Αυτά ρίχνουν σκιές για ένα δευτερόλεπτο και αφήνουν πίσω τους καπνίζοντα ίχνη θραυσμάτων που διαρκούν αρκετά λεπτά.

Το 1982, ερασιτέχνες αστρονόμοι που παρακολουθούσαν τη βροχή των Λυρίδων,  μέτρησαν 90 Λυρίδες ανά ώρα κατά την κορύφωση και παρόμοια νούμερα παρατηρήθηκαν και το 1922. Μια ισχυρότερη βροχή έως και 700 μετέωρων ανά ώρα εμφανίστηκε το 1803!

 

Διαφήμιση