Αρχική Special Topics Καιρός: Έρχονται αφρικανική σκόνη, λασποβροχή και 35άρια

Καιρός: Έρχονται αφρικανική σκόνη, λασποβροχή και 35άρια

Αδιανόητο για μήνα Απρίλιο, αλλά μετά την πρόσκαιρη κακοκαιρία έρχεται μίνι καύσωνας με αρκετή αφρικανική σκόνη και λασποβροχή!

0
laspovrohi
Διαφήμιση

Το βαρομετρικό χαμηλό θα μεταφέρει  στη χώρα μας αφρικανική σκόνη, λασποβροχή αλλά και πολύ θερμές αέριες μάζες με αποτέλεσμα όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του, την Τρίτη ο υδράργυρος ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου!

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο μίνι καύσωνας έρχεται ενώ την Κυριακή, 21/4 σε περιοχές της χώρας υπήρξαν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν(!) όπως στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας που σύμφωνα με το meteo.gr σημειώθηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία ίση με -0.8 βαθμούς Κελσίου(!)

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, η απουσία του χειμώνα φέτος οδήγησε τις θερμές αέριες μάζες από την Αφρική πιο εύκολα και πιο συχνά σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Όταν μάλιστα αυτές συναντούν στην πορεία τους πιο ψυχρές και πιο υγρές αέριες μάζες προς την κεντρική Μεσόγειο, σχηματίζουν βαρομετρικά χαμηλά τα οποία στην πορεία τους σηκώνουν μεγάλες ποσότητες από αφρικανική σκόνη.

Μια τέτοια κατάσταση θα αντιμετωπίσουμε και τη νέα εβδομάδα όπου βαρομετρικό χαμηλό από το εσωτερικό της Αφρικής θα κινηθεί βορειότερα σηκώνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης οι οποίες θα φτάσουν σχετικά εύκολα στη χώρα μας. Μάλιστα καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα πάρει υγρασία και από τη Μεσόγειο θα μας φέρει και βροχές – λασποβροχές.

Οι νοτιάδες το διήμερο Τρίτη 23/4 και Τετάρτη 24/4, θα αγγίξουν τα 7-8 μποφόρ στα νοτιότερα πελάγη και στο ανατολικό Αιγαίο.

Εκτός από την αφρικανική σκόνη και τη λασποβροχή, εντυπωσιακή θα είναι και η άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως την Τρίτη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και 13 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα! Ενδεικτικά σε πρώτη εκτίμηση:

ΚΡΗΤΗ 33-35
ΗΛΕΙΑ 31
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 30
ΑΧΑΪΑ 30
ΜΕΣΣΗΝΙΑ 29
ΑΤΤΙΚΗ 24-25
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20-21

Διαφήμιση