Αρχική Ανακύκλωση Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρότυπο η Τήλος στη διαχείριση αποβλήτων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρότυπο η Τήλος στη διαχείριση αποβλήτων

 

Παγκόσμια πρωτιά στη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος  καταγράφει η Τήλος καθώς έχει πετύχει  να μη διαθέτει χώρο για την ταφή των απορριμμάτων  και έχει  φτάσει σε ένα επίπεδο ανακύκλωσης το οποίο αγγίζει το 90%.

0
Διαφήμιση

 

Στη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει πρότυπες μεθόδους ανακύκλωσης στα νησιά εστίασε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Τήλο, το πρώτο νησί παγκοσμίως που έχει μηδενίσει την ταφή απορριμμάτων και θεωρείται πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Tήλος χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας Just Go Zero Tilosκι που  εφαρμόζει , προστατεύει το περιβάλλον, έχει αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και  έχει λάβει την πιστοποίηση Zero Waste Cities.

Έχετε ανοίξει τον δρόμο εδώ, έχετε δείξει τις τεράστιες δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας. Να επαναλάβω τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης το μοντέλο τη Τήλου να μπορέσουμε να το αναπαράγουμε σε όλα τα νησιά αντίστοιχου μεγέθους”  δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως  “τα μικρά νησιά προσφέρονται για εργαστήρια περιβαλλοντικής καινοτομίας”.

Ανεβαίνει το branding του νησιού

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε, εξάλλου τις δυνατότητες ανάπτυξης που δίνει στο νησί αυτή η κατάκτηση: ” Αυτό είναι κάτι το οποίο βοηθά και το ίδιο το branding του νησιού, το κάνει πολύ πιο γνωστό σε όσους έχουν ιδιαίτερα αυξημένες οικολογικές ευαισθησίες”. Παράλληλα, σημείωσε τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας  για την επιτυχία του προγράμματος: ” Έχουμε πετύχει ουσιαστικά να έχουμε ένα νησί χωρίς να υπάρχει χώρος ταφής απορριμμάτων και να έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο ανακύκλωσης το οποίο αγγίζει το 90%. Αυτό προφανώς προϋποθέτει τη συμμετοχή των κατοίκων, τη σωστή εκπαίδευση, αλλά και τις υποδομές, οι οποίες να μπορούν σε μία τέτοια εγκατάσταση να διαχωρίζουν το ανακυκλώσιμο υλικό, να παράγουν οργανικό κομπόστ και ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε και το υλικό το οποίο δεν είναι ανακυκλώσιμο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επισκέφθηκε  το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου, όπου
γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων και  ενημερώθηκε από τον Θανάση
Πολυχρονόπουλο, Πρόεδρο του ομίλου Polygreen που δημιούργησε το Κέντρο, για τις
πρότυπες πρακτικές διαλογής και ανακύκλωσης που εφαρμόζονται. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις όπου κατηγοριοποιούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά, η πρώτη διαλογή των οποίων γίνεται στην πηγή από τους ίδιους τους κατοίκους. Είδε επίσης τους κομποστοποιητές που μετατρέπουν οργανικά απορρίμματα σε εδαφοβελτιωτική ύλη και παρακολούθησε τη λειτουργία του μηχανήματος θερμικής επεξεργασίας, όπου αποστειρώνονται τα απορρίμματα που δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν κυκλικά και στη συνέχεια μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις παραγωγής rdf για να καταλήξουν για ενεργειακή αξιοποίηση στην τσιμεντοβιομηχανία.
Κατά την ξενάγηση, επισημάνθηκε πως το ποσοστό των αποβλήτων που μεταφέρονται στη
μονάδα και δεν είναι ανακυκλώσιμο και οδηγείται στη θερμική επεξεργασία δεν υπερβαίνει
το 10%.

 

Διαφήμιση