Αρχική Special Topics - 2 Όμιλος Σαρακάκη: Η ανακύκλωση σε αποτσίγαρα 1 έτους μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Όμιλος Σαρακάκη: Η ανακύκλωση σε αποτσίγαρα 1 έτους μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η ανακύκλωση στα αποτσίγαρα ενός έτους πέτυχε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και την ευκαιρία για δημιουργία λιπάσματος και πρώτων υλών!

0
apotsigara
Διαφήμιση

 

Τα στοιχεία που έδωσε ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, είναι αποκαλυπτικά για τον δεύτερο ετήσιο απολογισμό ανακύκλωσης αποτσίγαρων που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 εντός των εγκαταστάσεών του.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έχει θέσει σε εφαρμογή αυτό το πρωτοπόρο και φιλόδοξο εγχείρημα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το θεαματικό αποτέλεσμα, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle και το #GopaFree project, αποδεικνύει πώς η υπεύθυνη διαχείριση ακόμα και μίας βλαβερής συνήθειας για την υγεία μας όπως το κάπνισμα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον αρκεί να το κάνουμε πράξη.

Για το διάστημα από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, από τους 4 ειδικούς κάδους αντοχής ανακύκλωσης αποτσίγαρων που έχουν τοποθετηθεί από στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη στη Λεωφ. Αθηνών 71, ανακυκλώθηκαν 17.700 αποτσίγαρα βάρους 17,70kg. 

apotsigara1

Από την επεξεργασία τους μέσω της ανακύκλωσης θα προκύψουν:

 • 3,89kgλιπάσματος
 • 14kg πρώτης ύλης βιομηχανικού πλαστικού

 O θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον αποτιμάται σε:

 • 124 m3(κυβικά) γλυκού ή αλμυρού νερού δε μολύνθηκαν
 • 113 kg Διοξειδίου του άνθρακα CO2 δεν αποδεσμεύθηκαν στο περιβάλλον
 • 760 Mega JouleΜη ανανεώσιμης ενέργειας εξοικονομήθηκαν από την παραγωγή νέων υλικών

Χάρη στην πρωτοβουλία του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και την υπεύθυνη και συνεπή στάση των ανθρώπων του, των πελατών και των συνεργατών του, κατάφερε να συμβάλλει αποφασιστικά στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης UNSDGs των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση

Στόχος 7: Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια

Στόχος 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές

Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες

Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή

Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα

Στόχος 14: Ζωή στο Νερό

Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά

apotsigara2

Πιστός στη δέσμευσή του για υιοθέτηση και υλοποίηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, μέσω της συνεργασίας με τη Cigaret Cycle, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη φιλοδοξεί:

 1. Να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα αποτσίγαρα
 2. Να διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων των τελικώς παραγομένων αποβλήτων εφαρμόζοντας βέλτιστες τεχνικές ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις αποτυπώνουν την προσήλωση του Ομίλου στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ανοίγοντας το δρόμο προς την πράσινη κουλτούρα και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

 • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.
 • Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.
 • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
 • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό.
 • Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωσή τους σε ειδικούς κάδους.
 • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

 

 

 

 

Διαφήμιση