Αρχική Special Topics - 2 Η Κυκλική οικονομία “περιοδεύει” στα σχολεία της χώρας

Η Κυκλική οικονομία “περιοδεύει” στα σχολεία της χώρας

Στην εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με την Κυκλική Οικονομία, που αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα της οικονομικής ανάπτυξης, του επιχειρείν και της προστασίας του περιβάλλοντος, στοχεύει, λίαν επιτυχώς, το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Alpha Bank “Κυκλική Οικονομία στην Πράξη”.
0
photo. Giannis Renesis
Διαφήμιση
Με αμείωτη ένταση και μεγάλη επιτυχία συνεχίζει την επιμορφωτική δράση του το πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη» της Alpha Bank στα σχολεία όλης της χώρας.
Το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  εισάγει στα σχολεία της χώρας τις αρχές της βιωσιμότητας και φέρνει σε επαφή τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με το νέο μοντέλο υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης.
Στοχεύει δε στην εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με την Κυκλική οικονομία, που αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα της οικονομικής ανάπτυξης, του επιχειρείν και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Και φιλοδοξεί να διαμορφώσει μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων, ενεργών και υπεύθυνων πολιτών που αντιλαμβάνονται τις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, λαμβάνουν συνειδητοποιημένες αποφάσεις και υιοθετούν υπεύθυνες συμπεριφορές.
Το πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη» ξεκίνησε το 2022 και  έχει ήδη επιμορφώσει 44εκπαιδευτικούς και περισσότερα από 30.000 παιδιά πανελλαδικά.
Φέτος πραγματοποίησε, με δια ζώσης εργαστήρια, δράσεις σε σχολεία των Ιωαννίνων, της Ρόδου, της Καρπάθου, της Χίου, της Κάσου, της Καλύμνου, της Καλαμάτας, των Σερρών, της Αργυρούπολης, της Πρέβεζας, της Κρήτης, της Πέλλας, της Ορεστιάδας, της Ελασσόνας, της Αρεόπολης, της Σύρου, του Ευπαλίου, της Άμφισσας και της Κέρκυρας.

Η Αlpha Bank δημιούργησε το πρότυπο πρόγραμμα Κυκλική οικονομία στην Πράξη σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Science Communication (SciCo) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Και το λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του IQonomy, της  πρωτοβουλίας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό. Μέσα από τέσσερα εξειδικευμένα προγράμματα, απευθύνεται σε κοινωνικές ομάδες τις οποίες ο ΟΟΣΑ έχει αναδείξει ως ομάδες προτεραιότητας σε θέματα χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού. Τα προγράμματα  υλοποιούνται σε συνεργασία με Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως η ActionAid, και τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς SciCo, Women on Top και People Behind .

photo. Giannis Renesis

Με επίκεντρο το περιβάλλον

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Δια ζώσης και ψηφιακή επιμόρφωση εκπαιδευτικών από σχολεία όλης της χώρας.

Εξωσχολικά εργαστήρια και δραστηριότητες για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Μέσω της αξιοποίησης βιωματικών μεθόδων και νέων τεχνολογιών, οι μαθητές που συμμετέχουν στα εργαστήριά του κατανοούν τη σημασία της διατήρησης και επαναχρησιμοποίησης των φυσικών πόρων και έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό να ανακαλύψουν πρωτότυπες λύσεις που μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση μέσα από κυκλικές προσεγγίσεις και τεχνικές.

Με την ολοκλήρωσή του, μαθητές και μαθήτριες καλούνται να σκεφτούν μία επιχειρηματική, κυκλική ιδέα που θα δώσει λύση σε μία τοπική πρόκληση. Στη συνέχεια σχεδιάζουν και παρουσιάζουν τη δική τους Κυκλική Επιχείρηση, φτιάχνοντας το Επιχειρηματικό Σχέδιο (business plan), αλλά και το πλάνο διαφήμισης και επικοινωνίας της επιχείρησής τους.
Το παράδειγμα της Χίου:Esperia Cycle
Φέτος, το πρόγραμμα επισκέφθηκε, μέσω της δράσης, στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου ανέπτυξαν τη δική τους Κυκλική Επιχείρηση, με σκοπό να δώσουν ένα δεύτερο κύκλο ζωής στα εσπεριδοειδή του νησιού που θεωρούνται μάλιστα διακεκριμένη ποικιλία.
Η «Esperia Cycle», όπως ονομάστηκε η επιχείρηση, αξιοποιεί εσπεριδοειδή που περισσεύουν ή πετιούνται από τα περιβόλια του Κάμπου και τα μετατρέπει σε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και ζωοτροφές.
Τα παιδιά έφτιαξαν το επιχειρηματικό τους πλάνο, ήρθαν σε επαφή με παραγωγούς τους νησιού για να προμηθευτούν την πρώτη ύλη, ετοίμασαν τα προϊόντα, τις συσκευασίες, το λογότυπο της επιχείρησης και τη διαφημιστική καμπάνια.
Δείτε το βίντεο από τη δράση στη Χίο εδώ.
Συμμετοχή στα σεμινάρια
Οι εκπαιδεύσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο (από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο και από Φεβρουάριο έως Απρίλιο). Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί (καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) για τα σεμινάρια του 2024 μπορούν να κάνουν αίτηση στη SciCo .
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
Διαφήμιση