Αρχική Special Topics 18 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

18 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

Μαζί με την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και την Καθαρά Δευτέρα, γιορτάζεται φέτος, 18 Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης.

0
anakykosi
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης έχει οριστεί στις 18 Μαρτίου κάθε χρόνου. Από το 2018 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Ιδρύματος Ανακύκλωσης (Global Recycling Foundation), που εδρεύει στο Λονδίνο η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη σημασία της ανακύκλωσης.

Στόχος της σημερινής ημέρας είναι να αναδείξει τη συμβολή της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την διατήρηση των παραγωγικών πόρων του πλανήτη μας.

Τι ορίζεται όμως ως ανακύκλωση; Ανακύκλωση είναι η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων με σκοπό τη χρήση τους για την παραγωγή νέων προϊόντων. Βασικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η αποφυγή της εξάντλησης των φυσικών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γαιάνθρακες, μεταλλεύματα και δέντρα) αλλά και η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Μαζί με το πέταγμα του χαρταετού, όπως ορίζει η ημέρα, μπορούμε να κάνουμε μία αρχή, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, ξεκινώντας αυτήν την καλή -για το περιβάλλον και εμάς-συνήθεια από το σπίτι μας.

18 march

18 Μαρτίου: Πώς να κάνετε σωστή ανακύκλωση στο σπίτι

Η ανακύκλωση είναι μια απλή διαδικασία που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας, και σε ατομικό επίπεδο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Μερικές ιδέες που μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε:

  • Δημιουργήστε το δικό σας σύστημα ανακύκλωσης, τοποθετώντας στο σπίτι σας ειδικούς κάδους για τη σωστή ταξινόμηση των απορριμμάτων. Δείτε εδώ τα υλικά που μπορείτε να ανακυκλώσετε.
  • Δοκιμάστε την οικιακή κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων, μειώνοντας δραστικά τα καθημερινά σας απορρίμματα και δημιουργώντας φυσικό λίπασμα για τα φυτά σας.
  • Ανακυκλώστε ηλεκτρικές συσκευές και χαρίστε ή πουλήστε ρούχα και άλλα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια, επιμηκύνοντας τον κύκλο ζωής τους.
  • Μειώστε την κατανάλωση αντικειμένων μιας χρήσης (σακούλες, μπουκάλια νερού, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια από πλαστικό) και αντικαταστήστε τα αντικείμενα αυτά με επαναχρησιμοποιούμενα (υφασμάτινες τσάντες, θερμός για καφέ και νερό, μεταλλικά ή γυάλινα καλαμάκια κτλ.)
  • Αναζητήστε προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά, στηρίζοντας τη βιομηχανία ανακύκλωσης και μειώνοντας την ανάγκη για νέες πρώτες ύλες.

avgerinopoulou

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης 2024 – Ας γίνουμε Ήρωες της Ανακύκλωσης!

Το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης 2024 στέλνει η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστρια, Our Oceans Conference 2024 και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., καλώντας τους πολίτες “Ας γίνουμε Ήρωες της Ανακύκλωσης!”

Όπως αναφέρει στο μήνυμά της η κα. Αυγερινοπούλου, ” Στις 18 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης,  ο παγκόσμιος πληθυσμός ενώνεται για να θέσει ως προτεραιότητα τον πλανήτη και να αλλάξει την νοοτροπία των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε τα αντιμετωπίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά ως πολύτιμους πόρους, για να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές και να αναδείξουν τα οφέλη της.

Φέτος, το θέμα το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης είναι «#RecyclingHeroes» και αποτελεί μια προτροπή να τιμήσουμε τους ανθρώπους και τις δράσεις που βοηθούν τον πλανήτη μας με την ανακύκλωση, για έναν υγιή πλανήτη και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και να ενθαρρύνουμε τους «ήρωες» που βοηθούν στην ανακύκλωση στις περιοχές τους και πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για όλους μας.

Το φετινό θέμα μας καλεί να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ανακύκλωση, στη συμβολή σε έναν περιβαλλοντικά σταθερό πλανήτη και ένα πιο πράσινο μέλλον που θα ωφελήσει όλους.

Ας ενεργοποιήσουμε κάθε δημιουργική δύναμη που διαθέτουμε, για να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους!

Ας δουλέψουμε για την ενίσχυση της ανακύκλωσης σε όλα τα επίπεδα, συμμετέχοντας όλοι στην παγκόσμια πλανητική προσπάθεια και ας αναδείξουμε τους δικούς μας «#RecyclingHeroes». Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ο πραγματικός ήρωας της ανακύκλωσης!”

Διαφήμιση