Αρχική Ανακύκλωση Θ.Σκυλακάκης:Νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας-“Δείγμα” συνεργασίας δημοσίου- ιδιωτικού τομέα

Θ.Σκυλακάκης:Νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας-“Δείγμα” συνεργασίας δημοσίου- ιδιωτικού τομέα

Να αφήσουμε πίσω μας την παλιά Ελλάδα και να γίνουμε μία Ελλάδα που θα αγκαλιάζει το σύγχρονο, την τεχνολογία, τη συνεργασία, τη συνεννόηση, τη γενναιότητα και το αποτέλεσμα προέτρεψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εγκαινίων του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας.

0
mea skylakakis lakonia 910x521
Διαφήμιση

 

Για το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ.Σκυλακάκης υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στα οφέλη από την υλοποίησή του, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι μειώνεται το τέλος ταφής από 40% σε 32%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Θ.Σκυλακάκης, οι χωματερές έδιναν μηδέν ποσοστό ανακύκλωσης και η κυκλική οικονομία ήταν ανύπαρκτη. Τώρα, όπως είπε ο Θ.Σκυλακάκης,
“η συνειδητοποίηση ότι αν κάνουμε αυτού του είδους τα έργα τα ΣΔΙΤ επιτυχημένα, το δημόσιο θα αποκτήσει σε 22-23 από σήμερα -ανάλογα με την περίπτωση- όλες αυτές τις μονάδες που δε θα έχουν αποσβεστεί, το 70%-80% επί της ουσίας των φυσικών κατασκευών, του φυσικού αντικειμένου -οικονομικά θα έχουν προ πολλού αποσβεστεί. Το φυσικό αντικείμενο, όμως, θα είναι αναπόσβεστο”. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, ανέφερε πως τα τελευταία 4,5 χρόνια υπάρχει σημαντική πρόοδος στον τομέα των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. Με περισσότερες από 30 δημοπρατήσεις έργων, λειτουργούν σήμερα 11, ενώ αναμένεται η λειτουργία μίας ακόμη τις προσεχείς εβδομάδες, στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γραφάκος, “την ίδια στιγμή κατασκευάζονται 18, ενώ βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώνεται οι μεγάλες μονάδες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, όπου θα έχουμε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης σύντομα.

Τα υπόλοιπα έργα θα τα προχωρήσουμε με ΣΔΙΤ, διότι πράγματι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνουν ανάλογες επενδύσεις. Μαζί με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ θα ετοιμάσουμε δύο πολύ μεγάλα έργα για τη νησιωτικότητα, από ένα σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Αγρίνιο. Και με αυτά, νομίζω, καλύπτουμε όλη τη χώρα. 

Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι το έργο αυτό κινδύνευσε πάρα πολύ από μία προβληματική επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση ήταν ορατός. Ωστόσο, έχουμε πλέον και επίσημα τη σύμφωνη γνώμη των Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γι’ αυτό το έργο. Κάτι το οποίο θα μας οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην κατοχύρωση της εθνικής συμμετοχής με ευρωπαϊκούς πόρους.”

 

Διαφήμιση