Αρχική Ανακύκλωση Στην Κοζάνη το πρώτο ΣΔΙΤ για επεξεργασία απορριμμάτων

Στην Κοζάνη το πρώτο ΣΔΙΤ για επεξεργασία απορριμμάτων

0
Διαφήμιση

Η δυτική Μακεδονία γίνεται η πρώτη περιφέρεια που αποκτά υποδειγματικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.  Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, ενώ πρόκειται για το πρώτο ΣΔΙΤ Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με το οποίο πλέον η εν λόγω περιφέρεια εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, στους πολίτες της μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το έργο χωροθετείται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και θα επεξεργάζεται το σύνολο των ΑΣΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (μέγιστη δυναμικότητα: 120.00 τόνοι ανά έτος). Στο έργο απασχολούνται, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πάνω από 150 εργαζόμενοι, ενώ αντίστοιχα σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά του έργου με την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή και κατά την φάση της 25ετούς λειτουργίας.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,72 εκατ. ευρώ από δάνεια από την ΕΤΕπ, 12,72 εκατ. από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας, 16,96 εκατ. από ίδια Κεφάλαια και 5,6 εκατ. δάνειο από την ΕΤΕ (ΦΠΑ).

Σημειώνεται, ότι το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων υπογράφηκε στις 10/06/2015 και προέβλεπε 2 έτη για την κατασκευή νέων υποδομών και 25 έτη για τη λειτουργία των νέων και ορισμένων εκ των υφιστάμενων υποδομών της Περιφέρειας. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ (Εταιρία Ειδικού Σκοπού που συστάθηκε για την υλοποίηση της Σύμβασης από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ), μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

«Το έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν ήταν σε απόλυτη ταύτιση και πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας» ανέφερε ο κ. Σταθάκης, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου.

«Σε έναν τομέα που έχουμε καθυστερήσει δραματικά, η υλοποίηση των έργων έχει να κάνει με το ποιος έχει τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει πραγματικά» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία των Δήμων, η απόφασή τους να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και ενότητα, επέλεξαν τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το έργο».

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή «της εξαιρετικά αξιόπιστης εταιρείας, η οποία ανέλαβε το ρίσκο και διαθέτει την τεχνολογία και τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους έγινε όλη η διαδικασία του ΣΔΙΤ, που παρακολουθήσαμε στενά στο υπουργείο Οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στους όρους της σύμβασης».

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε, ότι το συγκεκριμένο έργο «ήταν διαδημοτικό, με σημαντική υποστήριξη, πολύ ώριμο από άποψη σύμβασης, προετοιμασίας από το ΥΠΟΙΚ, είχε περάσει όλες τις διαδικασίες ελέγχων, χρηματοδοτικά πολύ ώριμο και ο τρόπος αποπληρωμής του διαμόρφωνε ένα πλαίσιο δίκαιης συμβολής των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας».

«Το έργο είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπορούν τα πράγματα στη χώρα μας να γίνουν σωστά» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε: «Το έργο που εγκαινιάστηκε αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και μπορεί να επιτελέσει υψηλούς βαθμούς ανάκτησης, αλλά και να ικανοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες».

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε, ότι «η χώρα βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη να τροποποιήσει το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και να απεξαρτηθεί από το μοντέλο υγειονομικής ταφής, με έμφαση στην ανακύκλωση, ενώ έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την ανακύκλωση κατατέθηκε την Τετάρτη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Όπως έκανε γνωστό, όσον αφορά τα απόβλητα, σήμερα στη χώρα, το 81% διατίθεται στην ταφή, χάνοντας τους αντίστοιχους πόρους από την οικονομία, ενώ μόλις το 16% διατίθεται για ανακύκλωση και 3% για κομποστοποίηση, ενώ οι στόχοι είναι στο 50% ανάκτησης ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

«Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ξεφεύγουμε από τον μεσαίωνα των χωματερών, ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή μέχρι το 2007 και μπαίνουμε στη βιομηχανική επανάσταση και τον αυτοματισμό, που όμως πρέπει να συμπληρωθεί με τα στοιχεία του 21ου αιώνα» ανέφερε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, «αξιοποιούμε όλες τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με τη συγκεκριμένη μονάδα και ταυτόχρονα ανοίγουμε τον δρόμο στην κυκλική οικονομία».

«Η συγκεκριμένη μονάδα έχει την τεχνολογική επάρκεια να προσαρμοστεί στην ανάκτηση υλικών και από τα ρεύματα της ανακύκλωσης και των βιο- αποδομήσιμων αποβλήτων, που είναι υποχρέωση της χώρας», ανέφερε, ενώ όπως έκανε γνωστό, πρόκειται να συζητηθούν τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης σε σχετικές ημερίδες σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Καβάλα.

Ο κ. Φάμελλος, «ο ιδιωτικός τομέας και τα ΣΔΙΤ να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, βελτιστοποιώντας το αποτέλεσμα στο περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος για την κοινωνία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε αύξηση της εργασίας, τροφοδότηση της οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος».

Διαφήμιση