Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Το Κτήμα Γεροβασιλείου συμβάλλει στη διάδοση της αμπελοοινικής παράδοσης.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου συμβάλλει στη διάδοση της αμπελοοινικής παράδοσης.

0
Διαφήμιση

Η δημιουργία του Μουσείου Οίνου, ο συνεχής εμπλουτισμός της συλλογής Γεροβασιλείου καθώς και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού. Το κτήμα Γεροβασιλείου συμβάλλει στο κοινωνικό περιβάλλον με:

          διοργάνωση εκδηλώσεων με άξονα το κρασί και το μουσείο

Επιθυμώντας την καλλιέργεια της ιδέας του αµπελιού και του κρασιού ως πολιτιστικό αγαθό, το Κτήμα μας οργανώνει κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, γευστικές συναντήσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και μικρές εκδόσεις, προωθώντας έτσι την κουλτούρα του κρασιού και συμβάλλοντας στην οινική εκπαίδευση του καταναλωτή.

Τη φετινή αμπελοοινική χρονιά, οι διαλέξεις έχουν ως θέμα το κρασί. Ομιλητές, από διαφορετικούς κλάδους, έρχονται στο Κτήμα να μιλήσουν για θέματα που αφορούν το κρασί. Τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσουν 2 διαλέξεις.

Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριος θα μιλήσει για την εξέλιξη του «ποτηριού» του κρασιού στο πέρασμα των χρόνων, ενώ η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη θα μας μιλήσει για την Αμφίπολη και τα μυστικά της.

Η κάθε μία διάλεξη συνδυάζεται με ένα ΚρασΤεστ, δηλαδή ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας, με το αντίστοιχο θέμα. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζεται και μία μικρή έκδοση αφιερωμένη στην Επανομή, τις συνήθειές των ανθρώπων της και την κουζίνα της.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο θα γιορτάσει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, τις Ανοιχτές Πόρτες και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με ξεναγήσεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

          διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμο από σχολεία, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στόχος είναι η καλλιέργεια της ιδέας του αμπελιού και του κρασιού ως πολιτισμικό αγαθό σε μικρούς και μεγάλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι σκοποί των προγραμμάτων είναι:

1. η εξοικείωση με το αμπέλι και τα προϊόντα του, τις οινοπαραγωγικές διαδικασίες και την ένταξή τους στο κοινωνικό τους πλαίσιο,

2. η διερεύνηση της έννοιας της ποιότητας σε ό,τι αφορά την παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων, τις καθημερινές εργασίες-ασχολίες και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της τάξης τους, να επιλέξουν ανάμεσα στη δημιουργική ξενάγηση και στα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το μουσείο βρίσκεται σε έναν ενεργό χώρο αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής κρασιού. Ο συνδυασμός ρεαλιστικών και μουσειακών ερεθισμάτων, επεξεργασμένων σε μία κοινή θεματική, προσφέρεται για μια πολύπλευρη μαθησιακή εμπειρία.

Τα προγράμματα, σε όλη τη διάρκειά τους, βασίζονται στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών-εφήβων και οι εκπαιδευτικοί-συνοδοί καλούνται να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Οι προσεγγίσεις των αμπελοοινικών διαδικασιών ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών-εφήβων.

-την ενίσχυση του αγρό-και ειδικότερα οίνου-τουρισμού στην περιοχή.

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια δημιούργησε την ανάγκη για τη δημιουργία χώρου στο Κτήμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση και φιλοξενία των επισκεπτών μας.

Ο νέος χώρος υποδοχής του Μουσείου Οίνου περιλαμβάνει την αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το πωλητήριο του Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί, με τη συνοδεία επιλεγμένων πιάτων.

–           με φιλανθρωπικά έργα.

Το Κτήμα υποστηρίζει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, τοπικές αθλητικές ομάδες και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

–           φύτευση αστικού αμπελώνα

Ο αστικός αμπελώνας φυτεύτηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έδωσε χρώμα στην πόλη.

Δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικό αλλά και φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι επισκέψιμος από σχολεία και τουρίστες και το κρασί που θα παράγεται κάθε χρόνο θα δημοπρατείται για καλό σκοπό.

–           αειφόρο καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.

Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών -αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα- με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει ως στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με διαδικασία πιστοποιημένη κατά AGRO 2.1-2.2, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή.

Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών –συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου- γίνονται χειρωνακτικά.

Διαφήμιση