Αρχική Special Topics Τα «DO’s» της δίαιτας για το καλοκαίρι

Τα «DO’s» της δίαιτας για το καλοκαίρι

0
Ζεστό καλοκαίρι
Διαφήμιση

Σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού και, ανάμεσα σε πολλούς διατροφικούς πειρασμούς, το «κυνήγι» των κιλών θυμίζει κάτι από…«εκθετική συνάρτηση». Όσο μειώνονται οι αντιστάσεις, τόσο αυξάνεται το βάρος σας. Σε τι να πείτε «ναι» αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να διατηρήσετε μία πιο ανάλαφρη σιλουέτα;

Just say YES!

Φρούτα και χυμοί: Εκτός από τις πολύτιμες βιταμίνες τους όπως η βιταμίνη C, τα φρούτα και οι χυμοί τους παρέχουν στον οργανισμό πολλά ακόμη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα καροτενοειδή για παράδειγμα που περιέχονται στα βερίκοκα και τα ροδάκινα (β-καροτένιο), στο καρπούζι (λυκοπένιο), αλλά και οι πολυφαινόλες, είναι συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν το σώμα σας και από τη δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες παράγονται λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Παράλληλα, συμβάλλουν και στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς το 90-95% περίπου της σύστασης τους είναι νερό. Προτιμήστε λοιπόν στην παραλία μια δροσιστική φρουτοσαλάτα με καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα και αμέσως θα νιώσετε τα ενεργειακά σας αποθέματα στο ζενίθ.

φρούτα

Πολύχρωμες σαλάτες: Εξασφαλίζουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό σας, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν ιδιαίτερα στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, καθώς δημιουργούν ένα πρόωρο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Βάλτε λοιπόν τα λαχανικά στο ημερήσιο μενού σας και φροντίστε να καταναλώνετε τη σαλάτα πριν από το κυρίως πιάτο σας, προκειμένου να χορτάσετε τρώγοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού, συνεπώς και θερμίδων!

Διατροφή - Ψυχολογία - Λαχανικά - Χωριάτικη σαλάτα

5+1 γεύματα: Αν πιστεύετε ότι παραλείποντας γεύματα θα γλιτώσετε και θερμίδες…αναθεωρήστε! Η παραπάνω τακτική μπορεί να σας γυρίσει boomerang, αφού το πιθανότερο σενάριο είναι, παρασυρόμενοι από την υπέρμετρη πείνα σας, να καταναλώσετε ένα και μοναδικό γεύμα που αποτελεί ουσιαστικά μία βόμβα θερμίδων για τον οργανισμό. Ξεκινήστε λοιπόν με ένα ισορροπημένο πρωινό και φροντίστε να τρώτε μικρά και υγιεινά snacks όπως για παράδειγμα μερικά φρέσκα φρούτα σε συνδυασμό με ένα bar δημητριακών ολικής αλέσεως, ή ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με 5-6 αμύγδαλα και κομμάτια φρούτων, πριν ακόμη πεινάσετε. Έτσι θα ρυθμίσετε αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας και θα είστε σε θέση να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας των τροφίμων που καταναλώνετε.

Μαγείρεμα - Λαχανικά - Φαγητό

Ψάρια και θαλασσινά: Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή καλοκαιρινή συνήθεια και να περιέχονται τουλάχιστον 2-3 φορές στο εβδομαδιαίο σας μενού. Επιλέξτε ψητά ψάρια στο ταβερνάκι, ή μαζέψτε την παρέα σας και παρασκευάστε από μόνοι σας πιάτα που θυμίζουν θάλασσα. Δείξτε λίγη προσοχή όμως στα θαλασσινά τα οποία, λόγω της ζέστης και της κακής πρακτικής των εστιατορίων στη συντήρηση τους, αλλοιώνονται αρκετά συχνά.

ψάρια
Πηγή Εικόνας: iatronet.gr

Φτιάξτε πλάνο: Πριν πάτε στην αγαπημένη σας ταβέρνα προσχεδιάστε το τι θα βάλετε στο πιάτο σας. Με τον τρόπο αυτό δε θα πέσετε στη συχνή παγίδα της υπερκατανάλωσης ορεκτικών. Επιπλέον, κοινή πρακτική στις καλοκαιρινές παρέες αποτελεί το να παραγγείλουμε όχι ατομικές μερίδες, αλλά κοινά πιάτα στη μέση. Η τακτική αυτή τις περισσότερες φορές οδηγεί στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, αφού δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο τρώμε. Χρησιμοποιήστε λοιπόν πιάτο και τοποθετήστε σε αυτό αρκετή σαλάτα, καθώς και τα ορεκτικά που έχετε προγραμματίσει από πριν.

πλάνο - πρόγραμμα - τετράδιο
Εικόνα: UNSPLASH/Glenn Carstens-Peters

Την ενυδάτωσή σας μην ξεχάσετε: Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού από το σώμα, οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπερδεύουν το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας, προσπαθώντας ουσιαστικά να αναπληρώσουν το νερό που έχει χαθεί από το σώμα τους μέσα από τα τρόφιμα. Καταναλώστε υγρά τακτικά μέσα στην ημέρα για να προλάβετε όχι μόνο την αφυδάτωση, αλλά και το άσκοπο τσιμπολόγημα!

Πίνοντας νερό

Extra Tip:

Όσο βρίσκεστε μέσα στο υγρό περιβάλλον της θάλασσας, το σώμα «μπερδεύεται», με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεστε ότι αφυδατώνεστε. Κάντε λοιπόν, εσείς και τα παιδιά σας, διαλείμματα από το κολύμπι προκειμένου να ανεφοδιάσετε τον οργανισμό σας με υγρά. Θυμηθείτε ότι πέρα από το πόσιμο νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα light αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι συμβάλλουν στην ενυδάτωση σας.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση