Αρχική Ενέργεια Συνεργασία Ελλάδας – Νορβηγίας για πράσινες ενεργειακές λύσεις

Συνεργασία Ελλάδας – Νορβηγίας για πράσινες ενεργειακές λύσεις

0
υπεράκτιο αιολικό πάρκο
Διαφήμιση

Στον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ – EOX) εντάχθηκε το έργο «Επισκόπηση του μετασχηματισμού της νορβηγικής βιομηχανίας υδρογονανθράκων κατά την ενεργειακή μετάβαση και η εφαρμογή του στην Ελλάδα».

Στόχος της συνεργασίας Νορβηγίας και Ελλάδας είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μπορούν να συμπληρωθούν με «πράσινες» ενεργειακές λύσεις.

Αναλυτικότερα, στην απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, σημειώνονται τα εξής:

«Στόχος της συνεργασίας Νορβηγίας και Ελλάδας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι τρέχουσες δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μπορούν να συμπληρωθούν με «πράσινες» ενεργειακές λύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς α) δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και β) υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της μεταμόρφωσης του νορβηγικού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, και εφαρμογή τεχνικών και διδαγμάτων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα:

  • Διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων που αποκομίστηκαν κατά τον μετασχηματισμό της νορβηγικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και των σχετιζόμενων κινδύνων και ευκαιριών πριν από την ενεργειακή μετάβαση.
  • Ανάλυση της εφαρμοσιμότητας των μαθημάτων στη Νορβηγία στην ελληνική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και προτεινόμενες λύσεις για αποτελεσματική μεταφορά γνώσεων και τεχνολογίας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είπε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του άπλετου αιολικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα, «σε θαλάσσιο χώρο που δεν ενοχλεί, που δεν προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, που δεν ενοχλεί τους κατοίκους», προάγοντας την βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ - Νορβηγίας

Διαβάστε επίσης: Τέλος από σήμερα στις αυξήσεις παγίων ρεύματος με τροπολογία

Πώς θα υλοποιηθεί

Το έργο θα καθοδηγείται από μια ομάδα εργασίας, η οποία θα δημιουργηθεί στην αρχή του έργου, και θα αποτελείται από επιστήμονες της ΕΔΕΥ και του SINTEF, καθώς και έναν Νορβηγό ερευνητή. Αυτή η ομάδα θα συντονίζει τη διοργάνωση τακτικών συναντήσεων στις οποίες θα συμμετέχουν τοπικοί φορείς (όπως εκπρόσωποι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εταιρείες τεχνολογίας και υπηρεσιών που συμμετέχουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπρόσωποι υπουργείων και τοπικών αρχών).

Αυτές οι συναντήσεις θα είναι ουσιαστικά η κινητήρια δύναμη του έργου, όπου οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης θα διευκολύνονται με σκοπό τη συγκέντρωση των απόψεων και των γνώσεων των συμμετεχόντων. Τα συμπεράσματα από αυτές τις συναντήσεις θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν κατά περίπτωση.

Η ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2022 και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης του ΧΜ ΕΟΧ ανέρχεται σε 39.660 ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤα «DO’s» της δίαιτας για το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΗλεία: Φωτιά στη Λυνίσταινα – Τρίτο περιστατικό στην περιοχή