Αρχική Ειδήσεις Τέλος από σήμερα στις αυξήσεις παγίων ρεύματος με τροπολογία

Τέλος από σήμερα στις αυξήσεις παγίων ρεύματος με τροπολογία

0
Βουλή
ΒΟΥΛΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Πλαφόν θέτει στην αγορά για τα πάγια του ηλεκτρικού ρεύματος η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό να πετύχει ενιαία χρέωση στα τιμολόγια, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών στους προμηθευτές ρεύματος, ώστε να είναι ευχερέστερη η διάθεση των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Οι προκαταβολές θα δίνονται από τα έσοδα του προσωρινού μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά και για τις λεπτομέρειες προβλέπεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Διαβάστε σχετικά: Στα 15-17 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας για τον Αύγουστο – Τα νέα τιμολόγια

Άλλες διατάξεις της τροπολογίας

H ανάπτυξη πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το νότιο μέρος του Έβρου μέχρι βόρεια και βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.

Θεσπίζεται ειδική διαδικασία για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα από φορείς οι οποίοι κατέχουν δικαίωμα άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε παραχωρηθείσες περιοχές, καλύπτοντας σχετικό κενό νομοθεσίας.

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες και το αντικείμενο δραστηριότητας της ΕΔΕΥΕΠ (πρώην ΕΔΕΥ) προκειμένου να ανταποκρίνεται στις αυξημένες αρμοδιότητες που χορηγούνται στο πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Νέα μέρα για την ελληνική ενέργεια με τη δημοσιοποίηση των τιμών ανά κιλοβατώρα

«Σήμερα περνάμε διάταξη που δεν επιτρέπει στις εταιρείες να μεταβάλλουν το πάγιο, σε σχέση με αυτό που ίσχυε στις αρχές Ιουλίου και προηγούμενα, επειδή είδαμε τι προηγούμενες ημέρες πως 1-2 πάροχοι προχώρησαν σε αύξηση του παγίου», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την προσπάθεια κάποιων να…κερδίσουν από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η Ελλάδα, είπε ο Κώστας Σκρέκας, είναι δεύτερη στην Ευρώπη στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Είναι πρώτη η Ρουμανία και δεύτερη η Ελλάδα πανευρωπαϊκά, σε ποσοστό επιδότησης για να μειωθεί η επιβάρυνση για τα τιμολόγια ρεύματος», είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση ανακοίνωσε μηχανισμό που για τον Αύγουστο απορροφά έως το 90% της επιβάρυνσης και υποχρεώσαμε τις εταιρείες να δημοσιοποιούν το καθαρό κόστος της κιλοβατώρας».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως «η αύξηση στις τιμές που έχουμε σε επίπεδο Ευρώπης είναι τεράστια, καθώς λόγω του πολέμου η Ρωσία μειώνει την παροχή φυσικού αερίου και όλη η Ευρώπη χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα», λέγοντας ακόμη ότι «το φυσικό αέριο ξεκίνησε να αυξάνεται πριν από τον Σεπτέμβρη στις διεθνείς αγορές».

Διαβάστε σχετικά: Κλείνει κι άλλο η στρόφιγγα του Nord Stream – Τα σενάρια για την Ελλάδα

ΣΚΡΕΚΑΣ ΜΕΛΗ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΗΠΑ - τροπολογία

Έκκληση για μείωση της σπατάλης ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε έκκληση στους πολίτες να μη σπαταλούν ενέργεια, λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξοδεύουμε, να σπαταλούμε ενέργεια που δεν χρειαζόμαστε», αναφέροντας πως αυτό δεν κάνει καλό στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, αλλά ούτε στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Σχετικά με την επίδραση της μείωσης της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία, ο κ. Σκρέκας είπε ότι έχει υπάρξει μέριμνα και σενάρια, λέγοντας «έχουμε προνοήσει και αυξάνουμε την συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί, υπάρχουν πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο και έχουμε προχωρήσει στην αύξηση του αποθέματος υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα έχει ήδη φθάσει και στα τέλη Αυγούστου θα μπορεί να δεχθεί το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Σχετικά με το Power Pass, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να δεχθεί νέες αιτήσεις, είπε όμως πως εξετάζεται να ανοίξει για να γίνουν διορθώσεις από καταναλωτές, καθώς, όπως είπε, υπάρχει σχετικό αίτημα από ανθρώπους που κατά την υποβολή της αίτησης έκαναν λάθη στη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού ή άλλων στοιχείων.

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, η πλατφόρμα για το οποίο ανοίγει σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι αγορές ηλεκτρικών οχημάτων σε σχέση με το 2019. Πλέον, σημείωσε, προσφέρονται κίνητρα για να μπορεί και μια μέση οικογένεια να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ υπάρχουν κίνητρα και για ηλεκτρικά δίκυκλα.

Παράλληλα, ανέφερε πως αυξάνονται οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, προσθέτοντας πως «ετοιμάζεται εθνικό σχέδιο για τις ανάγκες και την τοποθέτηση φορτιστών σε όλη την χώρα».

Διαβάστε σχετικά: Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Έρχεται ο δεύτερος κύκλος επιδοτήσεων ηλεκτροκίνησης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑδιάκοπη η μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο – Αισιοδοξία για την Δαδιά
Επόμενο άρθροΓρεβενά: Αρκούδα συγκρούστηκε με ΙΧ στην Εγνατία Οδό