Αρχική Ενέργεια Κλείνει κι άλλο η στρόφιγγα του Nord Stream – Τα σενάρια για...

Κλείνει κι άλλο η στρόφιγγα του Nord Stream – Τα σενάρια για την Ελλάδα

0
φυσικό αέριο - Nord Stream - Ρωσία
Διαφήμιση

Μειώθηκε στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream σήμερα το πρωί, όπως είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανού διαχειριστή, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.

«Ο Nord Stream μεταφέρει πλέον 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητας του», ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.

Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Έκτοτε, η ροή είχε αποκατασταθεί.

Φυσικό αέριο

Επιχείρηση συντήρησης η δικαιολογία της Gazprom για τον Nord Stream

Την Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα», με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να ανακοινώνει ότι για την μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες».

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε μέχρι πέρυσι το 40% των εισαγωγών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Διαβάστε σχετικά: Φυσικό αέριο: Σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης οι 27

Κ. Σταμπολής: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα παροχής αερίου στα ελληνικά νοικοκυριά

Για την πολιτική συμφωνία εθελοντικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ, υπό την απειλή η Ρωσία να διακόψει ανά πάσα στιγμή την τροφοδοσία, μίλησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστής Σταμπολής.

«Η ιδέα της μείωσης κατά 15% είναι οι χώρες να οργανώσουν τη μείωση της κατανάλωσης που μπορεί να γίνει στην ηλεκτροπαραγωγή, στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά. Όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο» δήλωσε ο κ. Σταμπολής.

Τόνισε ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ότι θα υπάρχει πρόβλημα προμήθειας, οπότε λέει να γίνει μία προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης αερίου. Αυτό κεντρικά θα είναι πιο εύκολο στη βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή. Εκεί αντέδρασε η Ελλάδα, και πολύ καλά έκανε, και άλλες χώρες του Νότου διότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βόρειες χώρες».

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ σημείωσε ότι στην απόφαση που ελήφθη «υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι και αρκετές εξαιρέσεις».

φυσικό αέριο - πετρέλαιο - θέρμανση - καλοριφέρ
Εικόνα: UNSPLASH/Julian Hochgesang

«Στην Ελλάδα έχουμε λάβει μέτρα»

«Στη δική μας περίπτωση, αφορά περισσότερο την ηλεκτροπαραγωγή. (…) Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μειώσει το ποσοστό αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και να βάλει περισσότερους λιγνίτες» είπε ο κ. Σταμπολής. Ανέφερε ότι «εισάγουμε γύρω στα 7 δισ. κυβικά μέτρα» φυσικού αερίου ετησίως.

«Στην Ελλάδα έχουμε λάβει μέτρα. Έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές LNG και έχουμε αυξήσει λίγο και τις εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν. Άρα έχουμε δύο εναλλακτικές πύλες εισαγωγής αερίου. (…) Έχουμε και τον ελληνοτουρκικό αγωγό, οπότε δεν έχουμε πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα παροχής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά τον χειμώνα. «Οι όποιες μειώσεις θα γίνουν στην ηλεκτροπαραγωγή. Η βιομηχανία αντέδρασε διότι εκεί δεν μπορεί να κάνει εύκολα μειώσεις. Θα κάνει στο περιθώριο που έχει, με τον τρόπο που λειτουργεί κάθε μονάδα», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Σταμπολής, «η μεγάλη μείωση θα έρθει στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη από ελληνικής πλευράς, γι’ αυτό και αντέδρασε η ελληνική πλευρά λέγοντας: “Ήδη προχωράω σε μείωση. Δεν έχω ανάγκη να μου υποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το κάνω, και μάλιστα 15%. Μπορεί να το κάνω και 20% στην ηλεκτροπαραγωγή, και 25%”».

«Η Ελλάδα έχει δείξει μεγάλη υπευθυνότητα σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Διαφήμιση