Αρχική Ευζωία Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Έρχεται ο δεύτερος κύκλος επιδοτήσεων ηλεκτροκίνησης

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Έρχεται ο δεύτερος κύκλος επιδοτήσεων ηλεκτροκίνησης

0
Ηλεκτροκίνηση, σταθμός φόρτισης
Διαφήμιση

Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του νέου προγράμματος επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών (kinoumeilektrika2.gov.gr), όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα φθάνει στο 30 % επί της λιανικής τιμής προ φόρων ενώ επιπλέον επιδότηση προβλέπεται για την αγορά οικιακού φορτιστή όπως επίσης και αν αποσυρθεί παράλληλα το παλιό αυτοκίνητο. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για επιπλέον επιδότηση για τους πολίτες με αναπηρία, για πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και για νέους έως 29 ετών, αλλά και εταιρείες μίσθωσης που έχουν έδρα σε νησί.

«Παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμα πρωτοβουλία που εντάσσεται στην απόφασή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Πράσινη Μετάβαση της Πατρίδας μας, για την πραγματική και ουσιαστική προστασία του Περιβάλλοντος, και για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πιο θαρραλέα διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους της χώρας μας.

Μιλώ για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που κύριο σκοπό έχει να αυξήσει, θα έλεγα καθοριστικά, τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν οι πολίτες, μέσα από μια σειρά κινήτρων που θεσμοθετούμε.

Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει επίσης ότι, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πατρίδας μας, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με κύριες αιτίες την παλαιότητα των περισσότερων οχημάτων και τον μικρό αριθμό κινητήρων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η πρωτοβουλία «Κινούμαι Ηλεκτρικά» αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κυβέρνησή μας χορηγεί το «οικολογικό κίνητρο», δηλαδή μια επιδότηση για την αγορά ή την μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, 100%, με ταυτόχρονη προαιρετική αλλά και επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ανοίγει αύριο, Πέμπτη, 28 Ιουλίου.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή, πετυχαίνουμε ταυτόχρονα τέσσερις στόχους:

 1. Την ανανέωση του στόλου οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης,
 2. Την ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,
 3. Τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών ρύπων, και
 4. Τη μεγάλη εξοικονόμηση στις τσέπες των πολιτών που θα επιλέξουν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αυτοκινήτων, δικύκλων, και τρίκυκλων στο νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη, κυμαίνονται ανά κατηγορία από 30% έως 40%.

Ηλεκτροκίνηση, σταθμός φόρτισης shell bmw i3

Αναλυτικά:

 • Η αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτη επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως του ποσού των 8.000 ευρώ, σε σχέση με τα 6.000 ευρώ του προηγούμενου κύκλου.
  Το ποσό των 8.000 ευρώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον, εάν μαζί με την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, ο ιδιώτης αποσύρει το αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας που κατέχει. Εάν, μάλιστα, αποφασίσει να αγοράσει -προαιρετικά – και να εγκαταστήσει ένα «έξυπνο» οικιακό σημείο επαναφόρτισης του οχήματός του, παίρνει επιπλέον επιδότηση άλλα 500 ευρώ. Σύνολο 9.500 ευρώ.
 • Η αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου από ιδιώτη, επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως τού ποσού των 1.300 ευρώ.
 • Εάν ένας ιδιώτης αποφασίσει να αγοράσει ηλεκτρικό μικροαυτοκίνητο, ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, η επιδότηση ανέρχεται στο 40% με ανώτατα ποσά τις 3.000 και τα 800 ευρώ αντίστοιχα.
 • Για αγορές ή μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων από εταιρείες ισχύουν τα ποσοστά επιδοτήσεων που ήδη ανέφερα, ενώ παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα που προχωρούν σε μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων με leasing, να επιλέξουν αν θα αποκτήσουν την κυριότητα των αυτοκινήτων μετά το πέρας της μίσθωσης, ή όχι. Ειδικά για εταιρείες που έχουν έδρα σε νησί, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση έως 4.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:  Γ. Μανιάτης: Εκπομπές αερίων, πυρηνικά και βιομηχανία μόδας

Σημειώνουμε ότι για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, το «οικολογικό κίνητρο» αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος και 500 ευρώ για αγορά δίκυκλου. Η προσαύξηση των 1.000 και 500 ευρώ αντιστοίχως, ισχύει επίσης για τρίτεκνους και πολυτέκνους, καθώς και νέους έως 29 ετών για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η περιβαλλοντική αξία του προγράμματος είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.

Με αυτή την πρωτοβουλία μας, κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων μας, που θυμίζω ότι είναι η μείωση εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030, κατά 80% το 2040 και η κλιματική ουδετερότητα το 2050 σε σχέση με το 1990.

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι ακόμα μια απόδειξη της οικολογικής ευαισθησίας της κυβέρνησής μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες, όπως έγινε και με προηγούμενες πρωτοβουλίες μας, σαν το «Εξοικονομώ 2021», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κλπ.

Η Πράσινη Μετάβαση μάς αφορά όλους, αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε», δήλωσε ο υπουργός.

Διαβάστε σχετικά: «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: 30% αύξηση της επιδότησης στον 2ο κύκλο

Τα κίνητρα του προγράμματος

Φυσικά Πρόσωπα

Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται μία αίτηση για ένα μόνο όχημα. Επιδοτείται:

 • Αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με ποσοστό 30% και έως 8.000€ επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (δηλαδή επί της καθαρής αξίας).
 • Αγορά ελαφρών δικύκλων και τρίκυκλων, τα γνωστά μηχανάκια δυο ή τριών τροχών, με ποσοστό 30% και έως τα 1300€ επί της καθαρής αξίας.
 • Αγορά τρίκυκλων μεταφοράς εμπορευμάτων ή και προσώπων και τετράτροχων οχημάτων (μικροαυτοκινήτων) με ποσοστό 40% και έως 3000€.
 • Αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου με ποσοστό 40% και έως 800 €.
 • Αγορά έξυπνου οικιακού σημείου φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η οποία επιδοτείται με 500€.
  Για τον φορτιστή, δεν μπορεί να υποβληθεί ως μεμονωμένη αίτηση και η δυνατότητα παρέχεται σε όσους επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Διαβάστε επίσης:  Οι σπάνιες γαίες μπορούν να τροφοδοτήσουν τη στροφή στην πράσινη ενέργεια

Ενίσχυση των παραπάνω κριτηρίων σύμφωνα με κοινωνικές ανάγκες.

 • Άτομα με Αναπηρία: παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000€ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 500€ για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου, τρικύκλου, ποδηλάτου.
 • Νέοι έως 29 ετών:παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 € για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή μικροαυτοκινήτου.
 • Γονείς τριών (3) τουλάχιστον εξαρτώμενων τέκνων: παρέχεται επιπλέον επιδότηση 500 € για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρίκυκλων, μικροαυτοκινήτων και ποδηλάτων.
  Για την αγορά αυτοκινήτου, παρέχεται επιδότηση 1.000 € για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, από το 3ο και άνω, με ανώτατο ποσό τις 4.000 € .
  Δηλαδή, για τα πρώτα 3 παιδιά θα λάβει 1000€, για το 4ο άλλα 1000€, για το 5ο άλλα 1000, για το 6ο άλλα 1000€ (έως τα 4000€).
 • Η απόσυρση παλαιού οχήματος είναι προαιρετική και επιδοτείται με επιπλέον 1.000 € όταν αποσύρεται αυτοκίνητο , ή με 400 € όταν αποσύρεται δίκυκλο ή τρίκυκλο. Δεν επιδοτείται η απόσυρση ποδηλάτου.

ηλεκτροκίνηση ποδήλατα

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του προγράμματος υπάρχει λίστα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, μικροαυτοκίνητα, την οποία μπορεί να συμβουλεύεται ο ενδιαφερόμενος, καθώς επίσης υπάρχει και λίστα επιλέξιμων μοντέλων φορτιστών.

Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα

Η αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες οχημάτων, χωρίς περιορισμό στον αριθμό, μέχρι να συμπληρώσει το όριο του ευρωπαϊκού κανονισμού σώρευσης, γνωστού ως de minimis, το οποίο υποχρεούνται να τηρούν όλα τα νομικά πρόσωπα. Και μπορεί μία επιχείρηση να κάνει και 2η αίτηση, με την προϋπόθεση ότι η πρώτη αίτηση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, έχει δηλαδή καταβληθεί και το συνολικό τίμημα της επιδότησης. Επιδοτείται:

 • Αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επιβατικού ή και επαγγελματικού ελαφρού αυτοκινήτου μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους (βαν) , (α) με ποσοστό 30% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (δηλαδή επί της καθαρής αξίας) και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000 € για έως είκοσι (20) αυτοκίνητα, (β) με ποσοστό 20% επί της ΛΤΠΦ και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 6.000 € από το εικοστό πρώτο (21ο) αυτοκίνητο και άνω.
Διαβάστε επίσης:  Τα 5 πιο φιλικά προς το κλίμα τρόφιμα και τα βιολογικά προϊόντα

Για τα υπόλοιπα ισχύει ό,τι και για τα φυσικά πρόσωπα.

Την έξτρα επιδότηση των 1.000€ για κάθε απόσυρση λαμβάνουν και οι επιχειρήσεις.

«Επειδή μας ενδιαφέρει πολύ η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα νησιά, για να μειώσουμε τους ρύπους σε αυτά, για να μειώσουμε το θόρυβο/την ηχορύπανση, για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο μετακινήσεων σε αυτά και κατ ’επέκταση να αναβαθμίσουμε και το τουριστικό προϊόν σε αυτά, παρέχουμε ξεχωριστά επιπλέον κίνητρα για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά. Μια επιχείρηση λοιπόν, εκτός από τις έως 8.000€ που θα λάβει για ένα αυτοκίνητο θα επιδοτηθεί επιπλέον με 4.000€ για κάθε όχημα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σκρέκας - Σδούκου - Κινούμαι Ηλεκτρικά

Δικαιολογητικά και η διαδικασία υποβολής της αίτησης

«Η πλατφόρμα για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, όπως είπε και ο Υπουργός, θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη  28 Ιουλίου  2022 για όλους.

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην ΚΥΑ του προγράμματος, και τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika2.gov.gr.

Το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση, θα εισέρχεται στην ιστοσελίδα και θα συνδέεται με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτει.

Θα συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης, θα επιλέγει τον τύπο και την κατηγορία οχήματος σύμφωνα με την προσφορά που θα επισυνάπτει στην αίτηση, θα αναρτά τα δικαιολογητικά και θα υποβάλλει την αίτηση.

Δεν υπάρχουν κριτήρια για την κατάταξη των αιτήσεων, μοναδικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων βάσει του οποίου θα αξιολογούνται και οι αιτήσεις.

Μετά το έλεγχο των δικαιολογητικών και της αίτησης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μήνυμα για την πορεία της αίτησης του.

Για τις λεπτομέρειες της υποβολής έχουν αναρτηθεί σχετικές αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, όπως επίσης και μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων  προς διευκόλυνση των πολιτών. Επιπλέον, έχει αναρτηθεί τεχνικό εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για την διευκόλυνση των πολιτών θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλεφωνικό κέντρο, ενώ  παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων μέσω του email: support.kinoumeilektrika2@prv.ypeka.gr

Το Helpdesk θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους  για επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων καθ’ όλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων», διευκρίνησε η κ. Σδούκου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓια έβδομη μέρα καίγεται η Δαδιά – Βελτιωμένη εικόνα σε Μάνδρα και Λέσβο
Επόμενο άρθροΕλλάδα – Σαουδική Αραβία: Σημαντικές συμφωνίες υπογράφονται σήμερα