Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού – Μέρος 2ο

Οι διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού – Μέρος 2ο

0
watermelon 1846051 1920
Διαφήμιση

Υπάρχουν τόσοι μύθοι γύρω από τη διατροφή και τα τρόφιμα! Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με κάποιους από αυτούς, που μάλιστα είναι και πολύ επίκαιροι!

Τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν, λόγω… περισσότερης ζάχαρης.

Οι περισσότεροι τρέφουν την αντίληψη πως τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πιο ελκυστικά άρα και πιο «αμαρτωλά». Στην πραγματικότητα, μία μερίδα οποιουδήποτε φρούτου περιλαμβάνει 15 γραμμάρια σακχάρων ανά 80 γραμμάρια καρπού. Αυτό σημαίνει πως η αμαρτία δεν κρύβεται ούτε στους υδατάνθρακες-σάκχαρα, ούτε στην ελκυστική γεύση, αλλά στην ποσότητα που συνηθίζουμε να τα καταναλώνουμε. Οι συστάσεις ορίζουν την κατανάλωση φρούτων σε 3 – 6 φρούτα την ημέρα, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός, όπου μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε μία φέτα καρπούζι ή πεπόνι, 2 βερίκοκα, ένα ροδάκινο ή 8-10 κεράσια ή σταφύλια.

διατροφικοί μύθοι watermelon 1846051 1920

Το φαγητό μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου, αν πρόκειται να το φάμε την ίδια μέρα.

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Επομένως, το μαγειρεμένο φαγητό, εφόσον έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια σε αυτό (να «χαλάσει» όπως λέμε) και να προκληθούν γαστρεντερικά προβλήματα. Συνεπώς, ό,τι περισσεύει το μεσημέρι από το φαγητό, πρέπει να μπαίνει σύντομα μετά το μαγείρεμα στο ψυγείο.

διατροφικοί μύθοι brett jordan VH6Lww33nUM unsplash

Το παγωτό όταν λιώνει, χαλά και πρέπει να το αποφεύγουμε.

Το παγωτό συντηρείται σε θερμοκρασίες ψύξης και πρέπει να καταναλώνεται σύντομα αφού βγει από την κατάψυξη, ώστε να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν λιώσει δεν τρώγεται, απλά πρέπει εφόσον λιώσει να καταναλωθεί όλο και να μην επιστρέψει σε κατάσταση ψύξης, διότι τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να «χαλάσει». Γι’ αυτό συνιστάται να ελέγχονται τα παγωτά για να εντοπίζονται τυχόν κρύσταλλοι (αποτελούν ένδειξη ότι έχουν αποψυχθεί και επαναψυχθεί). Εξίσου σημαντικό είναι τα ψυγεία πωλήσεως των παγωτών να βρίσκονται σε σκιερό μέρος και όχι εκτεθειμένα στον ήλιο.

διατροφικοί μύθοι ian dooley TLD6iCOlyb0 unsplash

Το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό, οδηγεί στον πάτο της θάλασσας.

Η διαδικασία της πέψης απαιτεί να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα και άρα να λείψει από τα άλλα όργανα του σώματος. Γι’ αυτό όταν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού νιώθουμε υπνηλία (δεν αιματώνεται καλά ο εγκέφαλος).
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν φάμε ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα σάντουιτς δεν μπορούμε να δροσιστούμε στην θάλασσα. Απλά δεν πρέπει να κολυμπήσουμε στα βαθιά και πολύ έντονα, εφόσον η ελλιπής αιμάτωση των μυών μας μπορεί να προκαλέσει κράμπες και μούδιασμα ή σε περίπτωση που υπερκαταναλώσουμε φαγητό, δεν μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες αναπνοές, ούτε η καρδιά μας μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες και της πέψης και της κολύμβησης. Από αυτήν την διαπίστωση όμως, μέχρι να αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή με το νερό μετά το φαγητό, επειδή «θα πάθουμε έμφραγμα», υπάρχει μεγάλη απόσταση,  η απόσταση της λογικής από την υπερβολή, που πολλές φορές χαρακτηρίζει τους καλοκαιρινούς μύθους.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση