Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Οι διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού- Μέρος 1ο

Οι διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού- Μέρος 1ο

0
Διατροφή - Ψυχολογία
Διαφήμιση

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή ξενοιασιάς, διακοπών και απολαύσεων, οπότε η διατροφή έχει την τιμητική της. Ποιοι είναι όμως οι συχνότεροι διατροφικοί “μύθοι”;

1ος μύθος : Η ζέστη του καλοκαιριού «κόβει» την όρεξη

Ο οργανισμός αντιμετωπίζει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αποβάλλοντας νερό μέσω της εφίδρωσης. Κατά τη διάρκεια της πέψης αμέσως μετά από κάθε γεύμα, στο εσωτερικό του οργανισμού παράγεται επιπλέον θερμότητα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσαρμόζεται με μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες της εποχής είναι άσχετη με το αίσθημα της όρεξης. Το αίσθημα της πείνας λειτουργεί κανονικά, απλά δεν έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τα γεύματά μας.

πρόγραμμα διατροφής

2ος μύθος: Το καλοκαίρι επιβάλλεται να τρώμε μόνο βράδυ

 

Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι προτιμούμε να τρώμε βράδυ, επειδή δεν έχει τόση ζέστη, όση το μεσημέρι, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε όλη την ημέρα και το βράδυ να τρώμε τρία γεύματα μαζί.

Σε αυτήν την περίπτωση το φορτίο στο πεπτικό σύστημα είναι βαρύ και δεν διευκολύνεται η πέψη μας, προκαλώντας έτσι χειρότερη δυσφορία. Αποτέλεσμα η ποιότητα του ύπνου χειροτερεύει, ενώ έχουμε την τάση να τρώμε πολύ περισσότερο φαγητό.

Επίσης, αυτή η τακτική μπορεί να φανεί επιζήμια για το βάρος μας καθώς είναι εύκολο να υπερκαταναλώσουμε φαγητό, και τελικά να οδηγηθούμε σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που πρέπει να τρώμε.

Πραγματικός σύμμαχος σε αυτό αποτελεί το αίσθημα της πείνας που μπορεί να μας ειδοποιήσει πότε ακριβώς πρέπει να φάμε, η αυτοσυγκράτηση και η έννοια του μέτρου.

αλάτι

3ος μύθος: Το καλοκαίρι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι

Η σύσταση είναι να καταναλώνουμε το καλοκαίρι τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, επειδή το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, άρα στην μικρότερη απώλειά τους λόγω ζέστης. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς τρώμε άφθονο αλάτι με το φαγητό μας όλο τον χρόνο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να προσθέτουμε περισσότερο αλάτι το καλοκαίρι, αλλά μάλλον να τρώμε λιγότερο αλάτι τον χειμώνα! Οι διατροφικές οδηγίες, άλλωστε, συνιστούν κατανάλωση 5 – 6 γραμμαρίων αλατιού καθημερινά (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού), ενώ στην καθημερινότητα η ποσότητα αυτή ξεπερνά τα 10 γραμμάρια κατά μέσον όρο.

Ειδικά όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να τρώνε 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Συνεπώς οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν αν λειτουργούν ως δικαιολογία για την κατάχρηση αλατιού.

Μείνετε συντονισμένοι για ακόμα περισσότερους μύθους και αλήθειες στο επόμενό μας άρθρο!

 

Διαφήμιση