Αρχική Περιβάλλον Αυξήθηκε η γεωπολιτική κυριαρχία της Τουρκίας με το κοίτασμα σπάνιων γαιών

Αυξήθηκε η γεωπολιτική κυριαρχία της Τουρκίας με το κοίτασμα σπάνιων γαιών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
rear earth metals 2
Διαφήμιση

Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών ανακάλυψαν οι Τούρκοι που ανεβάζει ψηλά τη θέση της γείτονος στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τις περισσότερες ορυκτές πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα βρεθεί στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα!

Μπαίνει έτσι στο «παιχνίδι» της αγοράς σπάνιων γαιών μαζί με τις πρώτες Κίνα και Ρωσία αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική της θέση.

Η ανακάλυψη αυτού του κοιτάσματος αυξάνει κατακόρυφα το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας καθώς οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιες σπάνιες γαίες κρύβονται στο υπέδαφος της Τουρκίας, αλλά όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, πάνω από το 1/3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, και κυρίως στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Τεράστιο κοίτασμα στο Εσκί – Σεχίρ

Οι Τούρκοι ανακάλυψαν στην πόλη Beylikova, στην επαρχία του Eskisehir, ένα τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών που ανέρχεται σε 694 εκ. μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών.

Σύμφωνα με την εταιρεία AA Energy, στο υπέδαφος της Beylikova υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών, ενώ βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που καθιστά την εξόρυξή τους ιδιαίτερα εύκολη.

Το τεράστιο κοίτασμα της Τουρκίας, που είναι υπεραρκετό για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για περίπου 1.000 χρόνια, δεν θα μείνει αναξιοποίητο, με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez, να επισημαίνει ότι μέσα στο τρέχον έτος θα εκκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την εξόρυξη.

σπανιες γαιες
Το χημικό στοιχείο Ευρώπιο είναι μέταλλο και ανήκει στην ομάδα των σπάνιων γαιών

Μόλις αυτές ολοκληρωθούν, η ετήσια παραγωγή θα μπορεί να φτάσει τους 570.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών, δηλαδή θα είναι σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με την εκτιμώμενη ζήτηση το 2030.

Το κοίτασμα θα προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Τουρκία, έχοντας καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας

Το μακροπρόθεσμο όφελος είναι ότι πλέον οι Αμερικανοί αλλά θα και όλοι οι Δυτικοί θα έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη την Τουρκία ακριβώς γιατί το τουρκικό κοίτασμα σπάνιων γαιών θα ικανοποιήσει τις ανάγκες τους για κατασκευή για τους επόμενους αιώνες.

Μόνη πρόσβαση των Δυτικών σε σπάνιες γαίες η Τουρκία;

Σε μία περίοδο που τα κοιτάσματα της Κίνας μπορεί να μην είναι προσβάσιμα για τους Δυτικούς στο άμεσο μέλλον ενώ τα ρωσικά θεωρείται σίγουρο ότι δε θα είναι, γίνεται εμφανές πως δημιουργούνται δύο μπλοκ, ένα στην Ανατολή και ένα στην Δύση.

Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των σπάνιων γαιών, με τα κοιτάσματά της να φτάνουν τους 800 εκ. μετρικούς τόνους.

Στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, η Κίνα είναι η κυρίαρχη δύναμη στην εξόρυξη γραφίτη (πάνω από 75% της παγκόσμιας εξόρυξης), στην επεξεργασία λιθίου, κοβαλτίου και γραφίτη (με πάνω από 60% στο καθένα), στους ηλεκτρολύτες ανόδου και καθόδου (έως και 75%), στην παραγωγή μπαταριών (πάνω από 75%) και στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων  (πάνω από 50%).

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής :  «Η ανταπόκριση στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους θα εκτοξεύσει τις ανάγκες σε ορυκτά για πράσινες τεχνολογίες. Η ζήτηση στα κρίσιμα ορυκτά θα εκτοξευθεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, με τις συνολικές απαιτήσεις να αυξάνονται έως και 6 φορές, ενώ σε μεμονωμένα ορυκτά όπως το λίθιο, ο γραφίτης, το κοβάλτιο, το νικέλιο και τις σπάνιες γαίες, οι ανάγκες θα αυξηθούν από 7 έως 42 φορές (!)».

ορυχειο σπανιων γαιών
Το μεγαλύτερο παγκοσμίως ορυχείο εξόρυξης ΣΓ στο Bayan Obo, Μπαοτού, Εσωτερική Μογγολία, Κίνα Από NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, απαιτούν ανεμογεννήτριες, η ηλιακή απαιτεί φωτοβολταϊκά, τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα ειδικές μπαταρίες τα οποία απαιτούν μεγάλες ποσότητες σπανίων γαιών.

Η θέση της Ελλάδας στην αγορά σπάνιων γαιών

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά έχει να επιδείξει έναν μεγάλο ορυκτό πλούτο ο οποίος εκτιμάται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ και είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των Κινέζων που μέχρι πριν λίγο καιρό κατείχαν πάνω από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαιών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Βορειοανατολικής Ελλάδας μεταξύ της χερσονήσου της Χαλκιδικής και της Καβάλας και εκτείνονται 240 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών αλλά και στην κεντρική Ελλάδα, στη Φωκίδα και στην περιοχή της Λοκρίδας.

Η ανάγκη για να αναδειχτούν τα ελληνικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών είναι άμεση καθώς η αξιοποίησή τους θα αποφέρει ανάλογα κέρδη στο ελληνικό κράτος αλλά θα εξισορροπήσει και το τουρκικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα που ενισχύεται.

 

 

 

Διαφήμιση