Αρχική Περιβάλλον «Άνοιξαν» οι πράσινοι ουρανοί στη Νότια Ντακότα (video)

«Άνοιξαν» οι πράσινοι ουρανοί στη Νότια Ντακότα (video)

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πρασινος ουρανος
Διαφήμιση

Αν δείτε πράσινο ουρανό πρέπει να βρείτε καταφύγιο για να προστατευτείτε καθώς συμπλέγματα καταιγίδων με μεγάλη ένταση και συνοδεία ισχυρών ανέμων σας πλησιάζουν. Απόκοσμο το θέαμα που αντίκρυσαν οι κάτοικοι στο Sioux Falls στη Νότια Ντακότα που όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Σωτήρης Κολυδάς είναι πιθανόν στο μέλλον να το δούμε και στην Ελλάδα.

Λίγο πριν «χτυπήσουν» την περιοχή του Sioux Falls οι ισχυρές καταιγίδες οι κάτοικοι είδαν έκπληκτοι το «φαινόμενο» των πράσινων ουρανών την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο άφησε πίσω του πολλές ζημιές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά είναι σχετικά σύνηθες στην Αμερική καθώς οι μεγάλες εκτάσεις πεδιάδων βοηθούν το φαινόμενο να εκδηλωθεί.

Ο Isaac Longley, μετεωρολόγος στο AccuWeather, είπε στη DailyMail: «Αν και είναι σχετικά συνηθισμένο να βλέπουμε αυτούς τους πράσινους ουρανούς, ειδικά στις πεδιάδες, αυτή τη φορά εμφανίστηκαν ακόμη και πιο πράσινοι από το σύνηθες.

πρασινοι ουρανοι

Αυτό φυσικά τράβηξε την προσοχή πολλών ανθρώπων που δεν είχαν δει ποτέ τόσο πράσινους ουρανούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πράσινοι ουρανοί κράτησαν για περίπου 10 με 20 λεπτά καθώς οι καταιγίδες πλησίαζαν την πόλη Sioux Falls».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι πράσινοι ουρανοί οφείλονταν στο λεγόμενο derecho, μια γρήγορα κινούμενη, έντονη ανεμοθύελλα που συμβαίνει παράλληλα με τις καταιγίδες.

Εξηγώντας τι προκαλεί το φαινόμενο, ο Longley πρόσθεσε: «Οι καταιγίδες τείνουν να εμφανίζονται αργότερα μέσα στην ημέρα λόγω της ενέργειας του ήλιου. Η διάρκεια της ημέρας βοηθά στην τροφοδοσία τους. Ο ήλιος εμφανίζεται πιο κόκκινος αργότερα μέσα στην ημέρα καθώς πλησιάζει στον ορίζοντα.

https://twitter.com/TwstdSkyStudios/status/1544512628793479169?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1544512628793479169%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fscinews.eu%2Fperivallon%2F3673%3Ffbclid%3DIwAR3wvI_X0v48E7X2uRSHBwTox_vTusRBoFNumZHq1kyLGSggKSFTEZI5TRE

Ωστόσο, το φως κάτω από ένα σύννεφο φαίνεται μπλε λόγω της διασποράς από σταγονίδια νερού. Όταν το μπλε φως φωτίζεται από το κόκκινο φως του ήλιου που ετοιμάζεται να δύσει, γίνεται πράσινο. Γι’ αυτό ορισμένες καταιγίδες έχουν αυτή την πρασινωπή απόχρωση».

Ο Peter Rogers, μετεωρολόγος στο γραφείο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Sioux Fall είπε στους New York Times : «Νομίζω ότι τράβηξε την προσοχή πολλών ανθρώπων επειδή ο ουρανός είχε αυτό το πολύ μοναδικό πράσινο χρώμα. Υποθέτω ότι πιθανότατα θα είναι θέμα συζήτησης για πολύ καιρό».

«Δεν αποκλείεται να δούμε και στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο»

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Σωτήρης Κολυδάς ανέλυσε το φαινόμενο και δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις στην Ελλάδα».

Στη μετεωρολογική βιβλιογραφία ο όρος Derechos (Ντερέτσος) αναφέρεται στις ταχέως κινούμενες ζώνες ή συμπλέγματα καταιγίδων με καταστροφικούς ανέμους που διανύουν εκατοντάδες μίλια, αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν στη χώρα μας και στη Βαλκανική γενικότερα .

Σε μικρότερο όμως βαθμό τέτοιου είδους καταιγίδες με μορφή μπουρινιού μπορούν να δημιουργηθούν κάλλιστα στα Βόρεια Βαλκάνια και να καταλήξουν στη Χαλκιδική. Κατά την διάρκεια αυτών των καταιγίδων έχουμε βύθιση του υγρού ψυχρού αέρα που προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου ξηρού αέρα από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα εντονότερα καθοδικά ρεύματα ή συστοιχίες καθοδικών ρευμάτων.

Όταν οι συνθήκες οδηγήσουν στην εκδήλωση αυτού του είδους των καθοδικών ρευμάτων σε μία ευρεία περιοχή, τότε λέμε ότι δημιουργήθηκε ένα Derecho. Καθώς η καταιγίδα μεγαλώνει σε μέγεθος, σχηματίζεται αυτό που είναι γνωστό ως ηχώ τόξου.

Το τόξο αυτό κινείται ταχύτατα προς μία κατεύθυνση, προπορευόμενο του συμπλέγματος των καταιγίδων. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, για να καταταχθεί μία καταιγίδα στην κατηγορία των Derechos, ολόκληρη η περιοχή της πρέπει να έχει ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 58 μίλια την ώρα και πρέπει να παράγει ένα μονοπάτι καταστροφών μήκους τουλάχιστον 240 μιλίων.

 

 

 

Διαφήμιση