Αρχική Υγεία - Διατροφή Τατουάζ: Εγκυμονεί τελικά κινδύνους για την υγεία;

Τατουάζ: Εγκυμονεί τελικά κινδύνους για την υγεία;

0
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 5o ATHENS TATTOO EXPO 2021 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI) - Τατουάζ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 5o ATHENS TATTOO EXPO 2021 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Της ιατρού-ειδικής παθολόγου, δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη*

Τα τατουάζ είναι πολύ δημοφιλή στους νέους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από το 1/3 των εφήβων και νέων ενηλίκων ηλικίας 18-35 ετών έχουν ή επιθυμούν να έχουν τατουάζ, τάση που έχει αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα.

Παρά ταύτα ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων ενώ θέλει να εξαλείψει  τα τατουάζ που έκανε στα νιάτα του, διότι σύντομα διαπιστώνει ότι δεν τον αντιπροσωπεύουν, συνειδητοποιεί ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη και ανώδυνη. Αυτό συμβαίνει διότι το τατουάζ δεν αποτελεί μια απλή ζωγραφιά του δέρματος αλλά μια βαθύτερη επέμβαση στις δομές του σώματος.

Για να καταστεί ανεξίτηλη η εγχάραξη που ο χρήστης επιθυμεί να έχει στο σώμα του, πρέπει ισχυρές χρωστικές να διαπεράσουν την επιφάνεια του δέρματος και να εγκατασταθούν με τη βοήθεια ειδικών βελόνων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η διαδικασία είναι σημαντικά επεμβατική για το σώμα κατά την τοποθέτηση του τατουάζ, αλλά απαιτείται σημαντικά επεμβατική διαδικασία και κατά την αφαίρεσή του, παρά την εξέλιξη των σύγχρονων μελανιών που έχουν κατασκευαστεί για να αντιμετωπίζουν εν μέρει το πρόβλημα.

Τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται επεμβαίνουν βαθιά, δεν μπορούν να αφαιρέσουν κάθε μικροσκοπικό υπόλειμμα, ενώ οι ουλές κατά την αφαίρεση των χρωστικών είναι συχνές. Έτσι ο υποψήφιος για τατουάζ πρέπει να είναι ενήμερος τόσο για του κινδύνους αναφορικά με την υγεία του, όσο και για το γεγονός ότι  η απόφαση για εφαρμογή τατουάζ, είναι απόφαση ζωής και η αφαίρεσή του σε περίπτωση που μετανοήσει, δεν είναι απλή υπόθεση.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

  • Το τατουάζ παραβιάζει το δέρμα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η δίοδος ιών και μικροβίων που εισέρχονται στο σώμα μέσω λύσεων της συνέχειας του δέρματος ή πληγών. Συνηθέστερα ο παθογόνος μικροοργανισμός εισάγεται στο σώμα κατά την διάρκεια της παραβίασης του επιδερμικού φραγμού ενώ γίνεται το τατουάζ. Οι μολύνσεις μπορεί να κυμαίνονται σε σοβαρότητα από μια ήπια, εντοπισμένη λοίμωξη έως βακτηριακή σήψη. Οι άνθρωποι που κάνουν τατουάζ είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για προσβολή από ηπατίτιδα β c και ιό aids.
  • Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, όπως κνησμώδες εξάνθημα στο σημείο του τατουάζ. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και χρόνια μετά την τατουάζ. Οι κοκκιωματώδεις αντιδράσεις μπορεί να λάβουν δύο μορφές. Η αντίδραση ξένου σώματος στη χρωστική μπορεί να παράγει πολλά γιγαντιαία κύτταρα γεμάτα με χρωστική ουσία. Αυτή η αντίδραση μπορεί να θεωρηθεί ως το αντίστοιχο μιας ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής. Μια ανοσολογική κοκκιωματώδης αντίδραση χαρακτηρίζεται από συσσωματώματα επιθηλιοειδών κυττάρων, δακτύλιο λεμφοκυττάρων και μερικά γιγαντιαία κύτταρα.
  • Ευρύς λόγος γίνεται για τη δυνατότητα καρκινογενετικής δράσης των χρωστικών λόγω διόδου μικροσκοπικών ποσοτήτων στο αίμα, σε βάθος χρόνου αλλά και κατά τις διαδικασίες αφαίρεσής τους με λέιζερ. Εξάλλου στο σημείο του τατουάζ έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος, όπως πλακώδους καρκινώματος, βασικοκυτταρικού καρκινώματος και μελανώματος. Το πρόβλημα περιπλέκεται από τη χρήση μη εγκεκριμένων μελανιών από αρκετούς επαγγελματίες τατουάζ. Μια έκθεση του 2015 στο περιοδικό Μαιευτική και Γυναικολογία ανέφερε λεπτομερώς την περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στην οποία εντοπίστηκε μελάνι τατουάζ σε βιοψία λεμφαδένων.  
  • Σπάνια, τα τατουάζ συνδέονται με συμπτώματα οιδήματος ή καύσους στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρωστικές τατουάζ μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της εικόνας.

Εάν είστε αποφασισμένοι να κάνετε τατουάζ παρά τους πιθανούς κινδύνους βεβαιωθείτε ότι το τατουάζ σας θα εφαρμοστεί με όσο γίνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και με όλους τους κανόνες υγιεινής.

  • Πηγαίνετε σε ένα αξιόπιστα κέντρα με κατάλληλα εκπαιδευμένους υπαλλήλους. 
  • Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας πλένει τα χέρια του και φοράει ένα φρέσκο ​​ζευγάρι προστατευτικά γάντια για κάθε διαδικασία.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας αφαιρεί τη βελόνα και τους σωλήνες από σφραγισμένες συσκευασίες.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί εγκεκριμένες χρωστικές και ενημερώστε τον για τυχόν αλλεργίες και δυσανεξίες σας.
  • Μετά την εφαρμογή τατουάζ διατηρήστε την περιοχή του τατουάζ καθαρή, αποφύγετε κολύμπι υδρομασάζ, πισίνες και την απευθείας έκθεση της περιοχής στον ήλιο επί μερικές εβδομάδες. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα σημεία στην περιοχή του τατουάζ (π.χ. ανεξήγητη ερυθρότητα) μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη*Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com                      http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:
Διαφήμιση