Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Α. Μοσχοβάκη: Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

Α. Μοσχοβάκη: Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

0
rune enstad qeuJczNo54w unsplash
Διαφήμιση

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless legs syndrome- RLS) είναι σύνδρομο που ταλαιπωρεί αρκετούς συμπολίτες μας και χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις ποδιών.

Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία ή να υπάρχει στους πάσχοντες με ήπια συμπτώματα από τα νιάτα τους, μετά την ηλικία των 40 ετών πολλές φορές εξελίσσεται σε νόσο σημαντικής έντασης. Προκαλεί σοβαρή, καθημερινή διαταραχή του ύπνου και μειωμένη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τον πάσχοντα, ιδιαίτερα όταν πυροδοτούνται κατά την διάρκεια του ύπνου μειώνοντας την ποσότητα και την ποιότητά του.

Συμπτώματα

Συμπτώματα και σημεία που συχνά συνυπάρχουν είναι:

  • Τσούξιμο καύσος ή βάρος στην πάσχουσα περιοχή.
  •  Επιδείνωση ή έκλυση κατά την διάρκεια περιόδων ανάπαυσης των άκρων όπως ο ύπνος. Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν το πρόβλημα κατά την διάρκεια του ύπνου, παρουσιάζουν από ακούσιες έντονες ραχιαίες κάμψεις του ποδιού που διαρκούν 0,5-5 δευτερόλεπτα και εμφανίζονται κάθε 20-40 δευτερόλεπτα.
  •  Παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων με το τέντωμα των μυών ή το περπάτημα.
    Σπανιότερα εμφανίζονται διαταραχές αρτηριακής πίεσης και πονοκέφαλοι.
    Η φυσιολογική σύσπαση των μυών προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία του μυός αυτού καθεαυτού, την ομαλή λειτουργία παρακείμενων αρθρώσεων, την ομαλή λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης – νεύρων – κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την κίνηση του μυός, την ομαλή
    τροφοδοσία με αίμα, τη σωστή περιεκτικότητα του αίματος σε ορισμένες ορμόνες, βιταμίνες και στοιχεία, με παράλληλη απουσία ορισμένων τοξινών, βλαπτικών αντισωμάτων, τοξικών παθογόνων.

Αιτίες του προβλήματος

Συστηματικά ή τοπικά νοσήματα και παράγοντες που βλάπτουν μία ή περισσότερες από τις λειτουργίες του οργανισμού που εμπλέκονται στην ομαλή κινητικότητα ενδέχεται να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος. Κοινά νοσήματα και παράγοντες είναι η ανεπάρκεια σιδήρου, η νεφρική ανεπάρκεια, η διαβητική νευροπάθεια, η κακή διατροφή, τα αλλοιωμένα επίπεδα
μετάλλων και βιταμινών, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα ψυχιατρικά νοσήματα, ορισμένες φλεγμονές.

Συνήθη φάρμακα και τοξικές ουσίες που εμπλέκονται είναι τα νευροληπτικά φάρμακα, η διφαινυδραμίνη, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA), οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, το λίθιο, οι β αποκλειστές, το αλκοόλ, η καφεΐνη.
Όταν δεν εντοπιστεί υποκείμενος αιτιολογικός παράγοντας παρά την ενδελεχή διερεύνηση, πρόκειται για το ιδιοπαθές σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι γυναίκες, οι έγκυες, οι
αγχώδεις άνθρωποι. Το ιδιοπαθές σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι ολιστικό σύνδρομο στο οποίο η δυσμενής γενετική επιβάρυνση, η διαταραχή στο μεταβολισμό της ντοπαμίνης και η διαταραχή στην ομοιόσταση σιδήρου συμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του.

Το Restless legs syndrome RLS μπορεί να έχει οικογενειακό χαρακτήρα και να εμφανίζεται σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας. Διάφορα χρωμοσώματα έχουν εμπλακεί όπως τα 12q, 14q, 9p, 20p, 4q και 17p. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση και αιτιολογική θεραπεία.

Μέτρα

Μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες ανεξαρτήτως  αιτιολογίας:

  • Υιοθετήστε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή αποφεύγοντας την κατάχρηση θερμίδων.
  •  Να πίνετε αρκετό νερό και καταναλώνετε επαρκή ποσότητα άλατος, εάν δεν υπάρχουν σχετικές ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. περιπτώσεις υπέρτασης) κατά τις ζεστές ημέρες του έτους. Μην ασκείστε σε θερμό περιβάλλον και μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας.
  •  Αποφύγετε την άσκοπη χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καφεΐνη.
  •  Μεριμνήστε για την βελτιστοποίηση του ύπνου σας: Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το τρίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή κατανάλωσης καφέ τσάι ποτών τύπου cola αλκοόλ καπνού κατά το τρίωρο που προηγείται του ύπνου, είναι σημαντικά βήματα.
  •  Μην χρησιμοποιείτε υψηλά υποδήματα και αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.
  •  Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες καυτό κρύο
  •  Να έχετε υψηλής ποιότητας ενυδατική κρέμα και να κάνετε ήπιο τοπικό μασάζ σε καθημερινή βάση.

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΗ Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση