Αρχική Καταστροφές Ocean State Report: Ανησυχία για άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Ocean State Report: Ανησυχία για άνοδος της στάθμης της θάλασσας

0
oceanMes
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα. Εκτός όμως αυτού, τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση στη θερμοκρασία των ωκεανών. Ιδιαίτερα για τη Μεσόγειο τα νέα δεν είναι καλά, οι κλιματολογικές συνθήκες, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει άμεση συνέπεια και στην ποιότητα του νερού και στην αλμυρότητά του.

Η έκθεση της Ocean State

Ιδιαίτερα ανησυχητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της πέμπτης κατά σειρά έκθεσης για την κατάσταση των ωκεανών που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η Ocean State Report.

Στη νέα έκθεση καταγράφεται αύξηση της στάθμης της θάλασσας 3.1 χιλιοστών ετησίως ποσοστό που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τον 21ο αιώνα.

Η έκθεση αυτή θεωρείται η πληρέστερη για την κατάσταση που διαμορφώνεται με το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Στην έκθεση συμμετέχουν 150 επιστήμονες από 30 γνωστά ερευνητικά ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οργανισμούς. Αξιοποιούνται  δορυφορικές παρατηρήσεις, μετρήσεις σε διάφορες περιοχές των ωκεανών της Γης και τα αποτελέσματα πολλών προσομοιώσεων.

Αύξηση θερμοκρασίας

Εκτός από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας η έκθεση καταγράφει στοιχεία για την αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς, την απώλεια των θαλάσσιων πάγων κ.α. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα τελευταία 30 έτη η Αρκτική έχει απώλεια θαλάσσιων πάγων η συνολική έκταση των οποίων ήταν έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας.

iceΤα ευρήματα της νέας έκθεσης κάνει τους ειδικούς να λένε ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας δεν αποτελεί πλέον ένα μελλοντικό πρόβλημα αλλά ένα πρόβλημα που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του. Ανάμεσα στα άλλα η έκθεση αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί η θερμοκρασία αλλά και αλμυρότητα του νερού στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλά είδη που ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου.

Την έρευνα πραγματοποιεί η υπηρεσία Copernicus Marine Service για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαφήμιση