Αρχική Ειδήσεις Αναστασιάδης: Λύση βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Αναστασιάδης: Λύση βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

0
anastasiadis
Διαφήμιση

Ξεκάθαρος ως προς τον στόχο για το Κυπριακό που δεν είναι άλλος από διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από βήματος Γ.Σ. ΟΗΕ. Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους Τουρκοκύπριους για «επανένταξη στο κράτος εν αναμονή μιας οριστικής λύσης» και επιτέθηκε στον Ερντογάν σημειώνοντας ότι θέλει να καταστήσει την Κύπρο “προτεκτοράτο της Τουρκίας’.

Λίγο πριν από από το κρίσιμο ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμά του προς όλες τις πλευρές.

Προς τους Τουρκικυπρίους

Απηύθυνε πρόσκληση για «επανένταξη στο κράτος εν αναμονή μιας οριστικής λύσης» προς τους Τ/κ. Με επίτευξη, όπως τόνισες, στρατηγικής συμφωνίας για πλήρη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο συμβιβασμός στο Κυπριακό «καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος όταν οι νέες ιδέες που υποβάλλονται από την πλευρά μας, όπως άλλωστε ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας σε μια προσπάθεια προώθησης της διαδικασίας, απορρίπτονται κατηγορηματικά».

Προτάσεις

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα κατέθεσε τις προτάσεις του για επίλυση του Κυπριακού προτείνοντας:

  •  Αποκέντρωση στην άσκηση εξουσιών και εξέταση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος με τελετουργικό αρχηγό κράτους και εκ περιτροπής πρωθυπουργό.
  •  Πρόσκληση προς τους Τουρκοκυπρίους να επανενταχθούν στους κρατικούς θεσμούς που θεσπίστηκαν με το Σύνταγμα του 1960 με αποτέλεσμα την πλήρη εφαρμογή, τηρουμένων των αναλογιών, των σχετικών διατάξεών του.

Όπως εξήγησε ο ΠτΔ «είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια πρόσκληση δεν προορίζεται ως εναλλακτική της συμφωνηθείσας βάσης λύσης».

«Η πρόταση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που είχα προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτά θα οδηγούσαν σε αλλαγή της κατάστασης με κερδισμένες και τις δύο πλευρές και τα οποία δυστυχώς, απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αυτά βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Στόχος «Να επιτευχθεί λύση βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Μία λύση που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς το απηρχαιωμένο Σύστημα Εγγυήσεων, το δικαίωμα παρέμβασης, την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, ή οποιοδήποτε είδος ξένων εξαρτήσεων».

Αναφέρθηκε στα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Άγκυρα, όπως στην Αμμόχωστο με απώτερο σκοπό να “καταστρέψουν τις προοπτικές λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών” όπως σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ν. Αναστασιάδη «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμβιβασμός όταν η μια πλευρά παρεκκλίνει από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ή ακυρώνει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και φιλοδοξεί σε μια διαφορετική μορφή λύσης, αντίθετη προς τη συμφωνηθείσα βάση και την εντολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα».

Κατηγορώ κατά Ερντογάν και οι 13 πραγματικότητες

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, απάντησε από βήματος της 76ης Γενικής Συνέλευσης σε όλα όσα είχε υποστηρίξει ο Ερντογάν. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν επιθυμεί λύση αλλά να καταστήσει προτεκτοράτο της την Κύπρο και κατέθεσε 13 πραγματικότητες της τουρκικής πολιτικής στη Μεγαλόνησο.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι “το αφήγημα που παρουσίασε η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το οποίο όλες οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης έχουν αποτύχει και θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενισχύει τα βάσιμα επιχειρήματα ότι η τελική επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι να λύσει το κυπριακό πρόβλημα, αλλά να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της.

Απαντώντας εμμέσως στον Ερντογάν κατέθεσε 13 πραγματικότητες επί του εδάφους ως αποτέλεσμα της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο:

1. 37% της επικράτειας της ΚΔ υπό τουρκική κατοχή,

2. Μετά την τουρκική εισβολή το 1974 το ένα τρίτο των Ε/κ εγκατέλειψαν τις εστίες τους,

3. Οι Τ/κ κατείχαν 14% ιδιόκτητης γης και σφετερίζονται 37% του νησιού,

4. Λεηλατήθηκαν εκκλησίες και καταστράφηκαν αρχαιολογικοί χώροι,

5. Σκοτώθηκαν και αγνοούνται χιλιάδες άτομα,

6. Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα,

7. Δεν εφαρμόστηκαν οι συμφωνίες για τους εγκλωβισμένους, 8. Υπήρξε καταδίκη από το ΕΔΑΔ,

9. Δημιουργήθηκε μια παράνομη οντότητα την οποία η Τουρκία ελέγχει πλήρως, 10. Προσπαθεί να εξισώσει το νόμιμο κράτος της ΚΔ με την παράνομη οντότητα,

11. Η απόσχιση καταδικάστηκε από το ΣΑ και κρίθηκε νομικά άκυρη,

12. Το ΣΑ ζήτησε ανάκληση της απόφασης, και

13. Επιχειρήθηκε αλλοίωση της κατάστασης πραγμάτων στην Αμμόχωστο.

Πρόσθεσε δε ότι τη στάση της τουρκικής πολιτικής στην Κύπρο τη βλέπουμε και σήμερα. Η Τουρκία «είχε εισβάλει και εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο», εισέβαλε στη Συρία, παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ, παρεμβαίνει στη Λιβύη, παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και παρενέβη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Διαφήμιση