Αρχική Καταστροφές Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

0
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΜΑΤΡΙΑΔΕΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ) - πυρκαγιές
EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι καύσωνες και οι πυρκαγιές που προκάλεσαν καταστροφές στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην ήπειρο, με μέσες θερμοκρασίες περίπου 1°C πάνω από τις κανονικές. Η αυξημένη ζέστη προκάλεσε πυρκαγιές και πρόωρους θανάτους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο πιο πιθανές έκανε τις υψηλές θερμοκρασίες η κλιματική κρίση. Για όλα σχεδόν τα τελευταία 150 χρόνια, η αναμενόμενη συχνότητα ενός ευρωπαϊκού καλοκαιριού τόσο ζεστού όσο το 2021, δεν ήταν μεγαλύτερη από μία φορά κάθε 10.000 χρόνια.

Αλλά από τη δεκαετία του 1990, καθώς οι εκπομπές άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται στα ύψη, η αναμενόμενη συχνότητα έχει εκτοξευθεί και φτάνει μια φορά κάθε τρία χρόνια.

Η ζέστη ρεκόρ του 2021 θα χτυπά κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα

Η ανάλυση είναι μια έντονη υπενθύμιση στους ηγέτες που συναντήθηκαν στη Σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη ότι η υπερθέρμανση προκαλεί τρομερή ζημιά σε ζωές και βιοποριστικά μέσα. Εάν οι χώρες δεν επιτύχουν δραστικές μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και μηδενίσουν το καθαρό έως το 2050, η ζέστη ρεκόρ του 2021 θα χτυπά κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, λένε οι επιστήμονες.

Παρά την εκπληκτική αύξηση της πιθανότητας ρεκόρ ζέστης τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Χρηστίδης στο Met Office, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης, είπε: «Τέτοιου είδους αποτελέσματα δεν είναι πλέον έκπληξη. Η κλιματική αλλαγή κάνει ήδη τις ακραίες καιρικές συνθήκες μας πιο έντονες».

«Τα ακραία γεγονότα είναι ο νέος κανόνας», δήλωσε ο καθηγητής Πέτρι Ταάλας, επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας 48,8 C σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο. «Η COP26 είναι μια ευκαιρία για να μας επαναφέρεις σε καλό δρόμο», είπε ο Ταάλας.

Η ανάλυση χρησιμοποίησε 14 κλιματικά μοντέλα και βαθμολογίες μοντέλων για να υπολογίσει πόσο συχνά αναμένεται να συμβεί το «καυτό» καλοκαίρι του 2021 στο σημερινό κλίμα που επηρεάζεται από τον άνθρωπο, σε σύγκριση με ένα κλίμα χωρίς ανθρώπινη επίδραση.

Μπορούμε να αποφύγουμε τις πιο σοβαρές επιπτώσεις

Η έρευνα ανέλυσε την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και κάλυψε όλη την Ευρώπη, μέχρι το Αικατέρινμπουργκ στη Ρωσία.

Για μεγάλες περιοχές του 20ού αιώνα, η εκτιμώμενη συχνότητα ενός τόσο ζεστού καλοκαιριού σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή ήταν μεγαλύτερη από μία στα 10.000 χρόνια. «Αυτό το συμβάν ήταν τόσο σπάνιο, που ήταν σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί η πιθανότητα», είπε ο Χρηστίδης.

Η ίδια επιστημονική προσέγγιση έχει δείξει σαφείς δεσμούς μεταξύ της παγκόσμιας θέρμανσης και άλλων έντονων καιρικών συνθηκών. Ο καύσωνας που έσπασε ρεκόρ στην Αρκτική της Σιβηρίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν τουλάχιστον 600 φορές πιο πιθανός, ενώ οι τρομερές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο τον Ιούλιο ήταν 9 φορές πιο πιθανές.

Ο καθηγητής Πίτερ Σκοτ, επίσης στο Met Office, δήλωσε: «Μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι από ποτέ για τη σύνδεση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την κλιματική αλλαγή. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι όσο πιο γρήγορα μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόσο περισσότερο μπορούμε να αποφύγουμε τις πιο σοβαρές επιπτώσεις».

«Η νέα μελέτη είναι άλλη μια έντονη υπενθύμιση του τι σημαίνει 1,2°C (της υπερθέρμανσης μέχρι σήμερα)», δήλωσε η Φρεντερίκ Ότο, στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη της Σιβηρίας. «Πραγματικά δεν θέλω να φανταστώ τα καλοκαίρια που θα είχαμε στους 2,7 βαθμούς Κελσίου». Είπε ότι η εξέταση μεγάλων περιοχών δίνει ένα ισχυρότερο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τις μικρότερες περιοχές.

Ο καύσωνας οφειλόταν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή

Ο Μπόμπ Γουορντ, διευθυντής πολιτικής στο Grantham Research Institute on Climate Change στο London School of Economics, δήλωσε: «Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η σοβαρή ένταση του καύσωνα αυτού του καλοκαιριού οφειλόταν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή που προέκυψε από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες».

«Το κόστος για τους ανθρώπους και την άγρια ​​ζωή ήταν σημαντικό, με τις συνθήκες καύσωνα να σκοτώνουν ανθρώπους σε όλη την ήπειρο και την ενισχυμένη εξάτμιση των υψηλότερων θερμοκρασιών που μετατρέπουν τα δάση σε καύσιμο για καταστροφικές πυρκαγιές», συνέχισε.

«Αυτά τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σοβαρότητα και συχνότητα για τουλάχιστον τα επόμενα 30 χρόνια, έως ότου ο κόσμος φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε ο Γουόρντ.

Άλλες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας ακραίος καύσωνας το 2017 που είδε τις θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν 10 φορές πιο πιθανός λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην Πορτογαλία, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει επίσης ότι οι πλημμύρες στην Αγγλία και τη Γαλλία – ήδη από το 2000 – έγιναν πολύ πιο πιθανές λόγω της υπερθέρμανσης.

Διαφήμιση