Αρχική Special Topics Silent walk: Βόλτα με τον εαυτό σας για 30 λεπτά-Τα οφέλη για...

Silent walk: Βόλτα με τον εαυτό σας για 30 λεπτά-Τα οφέλη για την υγεία σας

Οι γιορτινές ημέρες είναι συνυφασμένες με κόσμο, βαβούρα, χαρά και καλή διάθεση · Στοιχεία που μπορεί όμως να αποδιοργανώσουν το είναι σας και να επιφέρουν και τα αντίθετα από καλή διάθεση αποτελέσματα.

0
pexels photo 19211465
Διαφήμιση

Δεν θα ήταν άσχημο λοιπόν να κάνετε ένα διαφορετικό διάλειμμα- και να μείνετε για λίγη ώρα με τον εαυτό σας, χαρίζοντας του μία βόλτα μόλις 30 λεπτών-ένα silent walk, με ευεργετικές ιδιότητες για το μυαλό και το σώμα σας!

Το 2023, το να μπορείτε να μείνετε μόνοι σας για 30 λεπτά, στη σιωπή, χωρίς κανένα είδος διάσπασης προσοχής και μόνο με τις δικές σας σκέψεις στο βάθος, είναι πλέον κάτι σχεδόν αδύνατο. Βυθισμένοι σε συνεχή ψηφιακά ερεθίσματα όμως, φαίνεται αδύνατο να αποσπάσουμε το κεφάλι μας από τις δεσμεύσεις και τις σκέψεις που διατρέχουν την καθημερινότητά μας, γι’ αυτό τώρα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο να το κάνουμε βρίσκοντας τρόπους να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας.

Υπάρχει μια αρχαία συνήθεια της μακροζωίας, η οποία όχι μόνο ανοίγει το μυαλό και ηρεμεί τις σκέψεις, αλλά ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και προάγει την οξυγόνωση του αίματος. Είναι μια συνήθεια που υιοθετήθηκε από τη Gen Z κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας πολλούς να ενσωματώνουν την συνήθεια της σιωπηλής βόλτας σε καθημερινή βάση. «Οι νέοι έχουν ανακαλύψει τι σημαίνει περπάτημα» έγραψε ειρωνικά κάποιος, παρόλο που είχε ξεχάσει τα οφέλη του περπατήματος για να κάνει μια απαραίτητη ψηφιακή αποτοξίνωση. Η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγκειται ακριβώς στο να επαναφέρει τη γνώση που θεωρείται δεδομένη, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να την ανακαλύψει ξανά. Ο σιωπηλός περίπατος ή αλλιώς silent walk έχει γίνει μια πραγματική κίνηση, η οποία καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα ενός αναγεννητικού περιπάτου που γίνεται στη φύση, στη σιωπή και με σεβασμό στον κανόνα να μην απαντάμε σε κανέναν σε αυτά τα 30 λεπτά, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό, με θετικές επιδράσεις στην κοινωνική ζωή και τη μακροζωία.

Silent walk: Τα πλεονεκτήματα μιας βόλτας 30 λεπτών με τον εαυτό μας-1
©INSTAGRAM@HANNA SCHONBERG

Περπάτημα για 30 λεπτά, όλα τα οφέλη για την υγεία

Το περπάτημα, σε οποιαδήποτε ένταση, είναι καλό για εσάς ανεξάρτητα από τον χρόνο που αφιερώνετε στη σωματική δραστηριότητα. Μόλις 4.000 βήματα την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ασθενειών όπως ο καρκίνος, που σε λεπτά μεταφράζεται σε 30 έως 45 λεπτά περπάτημα ανάλογα με τον ρυθμό σας. Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι τακτικές μεγαλύτερες βόλτες βοηθούν τους μύς και τα οστά να ενισχύσουν και να ενεργοποιήσουν την κυκλοφορία και να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, εξαλείφοντας τους κινδύνους συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης και ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό.

Η οξυγόνωση του αίματος φέρνει έχει επίσης οφέλη όσον αφορά την πείνα και την όρεξη: έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Exeter έδειξαν ότι ακόμη και μόλις 15 λεπτά περπάτημα μειώνουν την επιθυμία για junk food και σας βοηθά να μάθετε να αναγνωρίζετε το αίσθημα του κορεσμού. Η βόλτα, αν και σύντομη, επομένως «είναι το καλύτερο φάρμακο που μπορούμε να προτείνουμε: Βγείτε έξω για μια βόλτα», δήλωσε ο Dr. Randal Thomas, ειδικός στην προληπτική καρδιολογία στην Mayo Clinic στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Silent walk: Τα πλεονεκτήματα μιας βόλτας 30 λεπτών με τον εαυτό μας-2
©INSTAGRAM@LUCY WILLIAMS

Silent walk:Σύμμαχος για την ψυχική υγεία

Τα οφέλη του περπατήματος δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την χρονική στιγμή που βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με ερεθίσματα. Η έννοια του σιωπηλού περπατήματος (silent walk) γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν κολλημένος στο σπίτι, το φαινόμενο του burn out ήταν αχαλίνωτο λόγω των απαιτήσεων απόδοσης σε πραγματικό χρόνο της εργασίας από το σπίτι και η κοινότητα έδειξε ενδιαφέρον σε ένα είδος walking meditation. Η βόλτα είναι μια πρόσκληση που δίνεται συχνά σε όσους είναι ενθουσιασμένοι και χρειάζονται πραγματικά να ηρεμήσουν, αλλά είναι επίσης μια κατευναστική τεχνική για το στρες που σχετίζεται με την εργασία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Gloria Mark, καθηγήτρια επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέα του “Attention Span”, σταματάμε σε ψηφιακό περιεχόμενο για περίπου 47 δευτερόλεπτα πριν συνεχίσουμε στην οθόνη αναζητώντας το επόμενο ερέθισμα, έναν μηχανισμό μεταφοράς που οδηγεί σε άγχος και κούραση τόσο στην εργασία όσο και στην ιδιωτική ζωή. Στην πραγματικότητα, η έρευνα του YouGov δείχνει ότι το 74% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει ή έχει υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση και έντονο στρες. Ο σιωπηλός περίπατος, η αλλιώς silent walk που γίνεται απομονώνοντας τον εαυτό σας από τεχνολογικές συσκευές, email και περιεχόμενο, σας επιτρέπει να επανασυνδεθείτε με το μυαλό σας και να αφήσετε τις ιδέες σας να ρέουν. Το να δημιουργείτε ένα χώρο για να αναλογιστείτε τα συναισθήματά σας σημαίνει να τα επεξεργάζεστε και να τα βλέπετε καθαρά.

Silent walk: Τα πλεονεκτήματα μιας βόλτας 30 λεπτών με τον εαυτό μας-3
©INSTAGRAM@BRUNA BEAR

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι αν δεν είχαν άλλη επιλογή, οι άνθρωποι θα έκαναν ηλεκτροσόκ αντί να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν να κάνουν κάτι από το να μην κάνουν τίποτα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αν σκεφτείτε πόσα λογοτεχνικά αριστουργήματα έχουν γραφτεί από συγγραφείς σε κοινωνική απομόνωση, γίνεται σαφές πόσο θεμελιώδεις είναι η μοναξιά και η πλήξη για τη συγκέντρωση και την τόνωση της δημιουργικότητας, και πώς τα συνεχή ψηφιακά ερεθίσματα στερούν τη διανοητική σύνδεση ενώ ταυτόχρονα αναισθητοποιούν τον πιθανό πόνο, από την επαφή με τις σκέψεις. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει να κατηγορηθεί, δεδομένου ότι η μοναξιά έχει συχνά στιγματιστεί, θεωρηθεί πρόβλημα, ενόχληση προς αποφυγή, αδικία που δεν πρέπει να συμβεί σε κανέναν.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι αν δεν είχαν άλλη επιλογή, οι άνθρωποι θα έκαναν ηλεκτροσόκ αντί να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν να κάνουν κάτι από το να μην κάνουν τίποτα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αν σκεφτείτε πόσα λογοτεχνικά αριστουργήματα έχουν γραφτεί από συγγραφείς σε κοινωνική απομόνωση, γίνεται σαφές πόσο σημαντική είναι η μοναξιά και η συγκέντρωση για την τόνωση της δημιουργικότητας και πώς τα συνεχή ψηφιακά ερεθίσματα στερούν τη διανοητική σύνδεση ενώ ταυτόχρονα αναισθητοποιούν τον πιθανό πόνο όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις σκέψεις μας.

Silent walk: Τα πλεονεκτήματα μιας βόλτας 30 λεπτών με τον εαυτό μας-4
©INSTAGRAM@ JOSEFIEN L. G. WEYNS

Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει να κατηγορηθεί, δεδομένου ότι η μοναξιά έχει συχνά στιγματιστεί, θεωρηθεί πρόβλημα, ενόχληση, αδικία που δεν πρέπει να συμβεί σε κανέναν. Το ένστικτο των ανθρώπων είναι να αναζητούν παρηγοριά έξω από τον εαυτό τους για να μην αντιλαμβάνονται ότι τους λείπει κάτι, και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται λίγη μοναξιά για να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα. Η μοναξιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν βρίσκεσαι σε κοινωνικό hangover, δηλαδή νιώθεις υπερφορτωμένος από την παρουσία των άλλων στη ζωή σου, για να δεις με πιο αποστασιοποιημένο τρόπο μια καθημερινότητα που πλέον έχει μπει σε φαύλο κύκλο. «Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κρίση, δεν αφορά πάντα μόνο αυτούς: είναι ένα θέμα που επηρεάζει την κοινωνία», εξηγεί ο Jack Fong, κοινωνιολόγος στο California State Polytechnic University. «Όταν οι άνθρωποι αφιερώνουν αυτές τις στιγμές για να εξερευνήσουν τη μοναξιά τους, όχι μόνο αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, αλλά μπορεί επίσης να μάθουν πώς να ξεπεράσουν την τοξικότητα γύρω τους σε ένα κοινωνικό περιβάλλον».

Διαφήμιση