Αρχική Υγεία - Διατροφή 2000 θερμίδες… η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

2000 θερμίδες… η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

0
Διαφήμιση

Καθημερινά δεχόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή στις οποίες όταν αναφέρεται η ενέργεια σχεδόν πάντα χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς οι 2000 θερμίδες. Όπως συμβαίνει και με τις ετικέτες τροφίμων. Το πώς μεταφράζονται όμως αυτές οι θερμίδες σε τρόφιμα και ροφήματα λίγοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορεί ένας άνθρωπος πρακτικά να «κάψει» 2000 θερμίδες.

 

Συντάκτης: Τσικνή Χρυσούλα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος -MSc (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

tsikni

 

Η ενέργεια που χρειάζεται να προσλαμβάνει ο καθένας μας καθημερινά για να διατηρήσει το βάρος του σταθερό είναι διαφορετική και εξαρτάται από το βάρος, το ύψος, το φύλο, την ηλικία και τη φυσική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, 2000 θερμίδες χρειάζεται καθημερινά μία κοπέλα 20 ετών, ύψους 1,67m και βάρους 59 kg, η οποία περπατάει 30 λεπτά 5 ημέρες την εβδομάδα για να πάει και να γυρίσει από τη σχολή της και κάνει 2 φορές την εβδομάδα χορό από 30 λεπτά.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), με βάση τα δεδομένα από έρευνες του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), οι γυναίκες καταναλώνουν 1600-2200 θερμίδες/ημέρα, οι άνδρες 2000-3000 θερμίδες/ημέρα και τα παιδιά 1800-2500 θερμίδες/ημέρα.

Στην πράξη…

Πρωινό:

1 ποτήρι γάλα πλήρες μαζί με 3 muffins με μήλο και σταφίδες… 1550 θερμίδες

2 κρουασάν βουτύρου και 1 μπουκάλι σοκολατούχο γάλα… 1050 θερμίδες

 

Ενδιάμεσα γεύματα:

1 frappuccino πλήρες μαζί με 2 ντόνατς… 1120 θερμίδες

Σάντουιτς με τόνο, λαχανικά και σως μαζί με 1 μπουκάλι αναψυκτικό… 750 θερμίδες

 

Κυρίως γεύματα:

2 κομμάτια μουσακά μαζί με 3 φέτες ψωμί και 90 γρ. τυρί… 1840 θερμίδες

2 πίτες με γύρο χοιρινό, πατάτες τηγανιτές, λαχανικά και σως μαζί με 1 μερίδα πατάτες τηγανιτές και 1 μπουκάλι αναψυκτικό… 1840 θερμίδες

 

…είναι φανερό ότι εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε 2000 θερμίδες ακόμα και σε 1 μόνο γεύμα.

Ενώ αντίστοιχα…

Ξέρετε τι πρέπει να κάνουμε για να κάψουμε 2000 θερμίδες; Χρειάζεται 2 ώρες έντονο περπάτημα μαζί με 1 ώρα τρέξιμο και 1 ώρα ποδόσφαιρο μέσα σε 1 μόνο μέρα για να κάψουμε ένα γεύμα που καταναλώθηκε μέσα σε κάποια λεπτά!

Η λύση βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που συνδυάζει ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μια μέτρια φυσική δραστηριότητα. Για να διατηρήσει κανείς το σωματικό του βάρος θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνονται να είναι ίσες με τις θερμίδες που δαπανώνται, προκειμένου να επιτευχθεί ισοζύγιο ενέργειας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος, όπως η κοπέλα του παραδείγματος, μπορεί να προσλαμβάνει 2000 θερμίδες ημερησίως καταναλώνοντας ενδεικτικά τα παρακάτω:

Πρωινό

1 ποτήρι γάλα 2% μαζί με ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού από σιτάρι ολικής άλεσης, 2-3 κομμάτια αποξηραμένα φρούτα και 6 αμύγδαλα.

1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό μαζί με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Δεκατιανό

1 τοστ με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά, λίγη μαργαρίνη  και διάφορα λαχανικά μαζί με 1 μπουκάλι αναψυκτικό light με μόλις 1 θερμίδα

Μεσημεριανό

1 κομμάτι μουσακά (200 γρ) μαζί με 1 σπιρτόκουτο τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης μαζί με σαλάτα με διάφορα λαχανικά και 1 κουτ. Γλυκού ελαιόλαδο

Απογευματινό

1 γιαούρτι 2% μαζί με 1 μερίδα φρούτο

Βραδινό

Σαλάτα ceasar’s με 60 γρ μπουκίτσες κοτόπουλο μαζί με 2 κουτ. σούπας κρουτόν και 1 κουτ. γλυκού μαγιονέζα-μουστάρδα συνοδευόμενο από 1 ποτήρι αναψυκτικό light (0,5 θερμίδες).

 

… ακολουθώντας παράλληλα τις συστάσεις για φυσική δραστηριότητα που προτείνουν 30-60’ μέτριας έντασης δραστηριότητα καθημερινά όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και ό,τι άλλο αρέσει στον καθένα.

Κάποιες φορές οι αριθμοί μπορεί να κρύβουν σημαντικά στοιχεία για την υγεία και το βάρος μας. Ας μην τους προσπερνάμε!

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

 

Διαφήμιση