Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

0
γαριδομακαρονάδα
Διαφήμιση

Η περίοδος την Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σαρακοστής) ξεκίνησε, σηματοδοτώντας και την έναρξη της περιόδου νηστείας για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι λοιπόν οι νηστίσιμες συνταγές έρχονται στο προσκήνιο και ο σεφ Τάσος Αντωνίου έρχεται να προτείνει μια πεντανόστιμη γαριδομακαρανάδα και εντελώς διαφορετική από τις συνηθισμένες αφού μαγειρεύεται με ζωμό γαρίδας.

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Εκτέλεση: 20 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά

Μερίδες: 4

Θερμίδες: 301

Υλικά

Για το ζωμό:

  • κεφάλια γαρίδας
  • 1 καρότο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
  • 400 ml νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γαριδομακαρονάδα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400 γρ. γαρίδες
  • ½ φλιτζάνι ούζο ή τσίπουρο
  • 1 κ.γλ. εστραγκόν
  • 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
  • 2 ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.γλ. βούτυρο
  • 250 γρ. λιγκουίνι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ζωμό (μπισκ):

  • Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα κρατάμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τον ζωμό ή αλλιώς μπισκ. Αν θέλουμε αφαιρούμε το κέλυφος.
  • Ρίχνουμε τα κεφάλια σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να βγάλουν τα αρώματά τους για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά τα κεφάλια γαρίδας.
  • Ρίχνουμε καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλύψει τα λαχανικά, χωρίς να γεμίσει όμως η κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε ένα φύλλο δάφνη, μερικούς κόκκους μπαχάρι, αλατίζουμε κατά την προτίμησή μας και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση ο ζωμός. Κατόπιν κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε να λαδωθούν οι γαρίδες και να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με ούζο ή τσίπουρο. Όταν απορροφηθεί το αλκοόλ προσθέτουμε εστραγκόν και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε πελτέ ντομάτας. Mε την κουτάλα τον τρίβουμε στο τηγάνι για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα και ανακατεύουμε καλά.
  • Παράλληλα, σουρώνουμε το μπισκ. Με το κουτάλι πιέζουμε τα λαχανικά στο σουρωτήρι για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Με μια κουτάλα προσθέτουμε το μπισκ στη σάλτα με τις γαρίδες. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλατίζουμε καλά, και ανακατεύουμε να δέσουν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γαριδομακαρονάδα:

  • Κατόπιν προσθέτουμε στο τηγάνι τα βρασμένα al dente ζυμαρικά – κατά προτίμηση λιγκουίνι. Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά στη σάλτσα. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο το οποίο θα δέσει τη σάλτσα μας. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο στο φαγητό μας.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτο, προσθέτοντας τις γαρίδες.

Tips

Για να παραμείνουν νόστιμες και ζουμερές οι γαρίδες, χρειάζονται 5-10 λεπτά βράσιμο. Περισσότερη ώρα αλλοιώνει τη γεύση τους και δίνει σκληρές γαρίδες. Αντί για κρασί, δοκιμάστε να σβήσετε με ούζο. Δίνει μια γλυκιά νότα που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των πρωτότυπων γεύσεων.

Δείτε κι άλλες συνταγές από τον Σεφ Τάσο Αντωνίου:

Πηγή: mamapeinao.gr

Διαφήμιση