Αρχική Καταστροφές Απειλή από δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου άνθρακα αν απελευθερωθούν

Απειλή από δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου άνθρακα αν απελευθερωθούν

Βόρεια Ευρώπη και Δυτική Σιβηρία έχουν μεγάλες εκτάσεις τύρφης που είναι καλυμμένες με ένα μόνιμο στρώμα πάγου. Αν λιώσει το λεπτό αυτό στρώμα απειλείται να απελευθερωθούν δισεκατομμύρια τόνοι διοξείδιο του άνθρακα

0
peatlands
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι τυρφώνες καλύπτουν μόνο ένα τοις εκατό της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, αλλά αποθηκεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου του άνθρακα του εδάφους και επομένως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος.

Τόσο στην Βόρειο Ευρώπη όσο και στην Δυτική Σιβηρία υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις τύρφης που είναι καλυμμένες με ένα μόνιμο στρώμα πάγου. Αυτές οι περιοχές έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα και μάλιστα ποσότητες διπλάσιες από αυτές από αυτές που αποθηκεύουν όλα τα δάση της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Κίνδυνος απελευθέρωσης 39 δισ τόνων διοξειδίου του άνθρακα

Όμως η κλιματική αλλαγή προκαλεί το λιώσιμο του στρώματος πάγου αυτών των περιοχών και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία αναφέρουν ότι αν λιώσουν οι πάγοι θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα 39 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι η τήξη των πάγων στις περιοχές με τύρφη σε Ευρώπη και Σιβηρία πλησιάζει πλέον το αποκαλούμενο «σημείο χωρίς επιστροφή» το σημείο δηλαδή που η τήξη έχει προχωρήσει πλέον σε τέτοιο βαθμό που οι απώλειες δεν μπορούν να αναπληρωθούν και είναι πλέον θέμα χρόνου το λιώσιμο.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές περιοχές παγωμένης τύρφης αφού σύμφωνα με αυτά ακόμη και αν ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2040 οι συνθήκες στις επίμαχες περιοχές δεν θα είναι πλέον όσο ξηρές και κρύες πρέπει για να διατηρείται το στρώμα πάγου εκεί. Αφήνουν όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας για τις περιοχές της Δυτικής Σιβηρίας με την προϋπόθεση όμως να έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από Naftemporiki.gr

Διαφήμιση