Αρχική Ενέργεια Ο TAP πέρασε 10 δισ. κυβικά αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ο TAP πέρασε 10 δισ. κυβικά αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) εξασφάλισε στην Ευρώπη ασφαλή μεταφορά Φυσικού Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύνταξη : ecozen.gr

0
tap
Διαφήμιση

Τα πρώτα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μετέφερε ο TAP (Trans Adriatic Pipeline) μέσω Έβρου στην Ευρώπη τον τελευταίο ενάμισι χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν.
Μεγαλύτερος καταναλωτής είναι η Ιταλία καθώς τα 8,5 από τα 10bcm φυσικού αερίου τα εξασφάλισε για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Επόμενος στόχος τα 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου να μεταφερθούν με ασφάλεια μέσω Έβρου στις χώρες της Ευρώπης μέσω του αγωγού TAP

 

«Τα 10 bcm είναι ένα συμβολικό, αλλά σημαντικό ορόσημο, δήλωσε ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP. “Έχουμε συμπληρώσει περισσότερο από ένα έτος από την έναρξη των εμπορικών μας δραστηριοτήτων”, συνέχισε ο ίδιος ενώ τόνισε ότι “ όλη αυτή την περίοδο, παρέχουμε αποτελεσματικές, αξιόπιστες και αδιάλειπτες υπηρεσίες μεταφοράς στους shippers μας (εταιρίες-χρήστες του συστήματος), συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην πλήρη δυναμικότητα των 10 bcm ετησίως. Επιπλέον, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμικότητά μας μέσω βραχυπρόθεσμων δημοπρασιών».

Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του εντός διαστήματος 45-65 μηνών

Η Marija Savova, Εμπορική Διευθύντρια του TAP δήλωσε ότι «Η παράδοση των πρώτων 10 bcm αερίου ενισχύει τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου και το ρόλο του TAP ως αξιόπιστου μεταφορέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης”.
Επίσης, τόνισε ότι : “Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, επεκτείνοντάς την σταδιακά έως και τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως εντός διαστήματος 45-65 μηνών, εφόσον ληφθούν σχετικά αιτήματα κατά τη δεσμευτική φάση ενός market test (δοκιμή αγοράς) και αξιολογηθεί συνολικά η οικονομική βιωσιμότητα των αιτημάτων”.
Όσον αφορά την έναρξη της επόμενης δεσμευτικής φάσης του market test είπε ότι έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2023. Σύμφωνα με την ίδια “ο TAP μπορεί να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει τη δεσμευτική φάση του market test το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την τρέχουσα περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης θα υπάρξει ενδιαφέρον για πρώιμη έναρξη της δεσμευτικής φάσης”. Τέλος κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο υπό εξέλιξη market test.

Ο αγωγός TAP

Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.
Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω μελλοντικών διασυνδέσεων.

Ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία, ειδικότερα, θα μπορέσει να καλύψει έως και το 33% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρίες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Διαφήμιση