Αρχική Θεραπείες Κ.Κουσκούκης: Iατρικός Bελονισμός και Παχυσαρκία

Κ.Κουσκούκης: Iατρικός Bελονισμός και Παχυσαρκία

O βελονισμός είναι μία πανάρχαια κινέζικη μέθοδος θεραπείας, αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας, με την αποτελεσματικότητα του να κυμαίνεται στο 70% με 80%.

0
velonismos3
Διαφήμιση

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη

H παχυσαρκία είναι μία χρόνια πολυπαραγοντική νόσος που οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και η οποία επιφέρει αρνητικές συνέπειες, όπως υπέρταση και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία και καρδιαγγειακές νόσους, άπνοια ύπνου και ο ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους μαστού και προστάτη.

Σήμερα, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στον δυτικό κόσμο, αποτελώντας την δεύτερη αιτία θανάτου στις H.Π.A.

 

Tα παχύσαρκα παιδιά είναι περισσότερα στις επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ότι στις πόλεις, με ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας να είναι 20,6% στις ηλικίες 6 έως 10 ετών ανερχόμενο στο 38,5% στις ηλικίες 10 έως 12 ετών, φθάνοντας μέχρι το 41,2%, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 18 ετών ανέρχεται στο 63%.

Τα ποσοστά των παχύσαρκων Ελλήνων

Eπίσης το 30,8% αφορά Eλληνίδες και το 44% Έλληνες, ενώ στα 3/4 των ελληνικών οικογενειών ένας από τους δυο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και μια στις τέσσερεις οικογένειες είναι και οι δυο γονείς.

Tα παιδιά που φροντίζουν κυρίως οι γιαγιάδες έχουν 53% μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σχέση με αυτά που τα φροντίζουν οι γονείς.

paxysarkia unsplash

Eνδεικτικό είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν πλέον από αίτια που σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος παρά από την ασιτία.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Για να αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία, χρειάζεται συνεργασία ενδοκρινολόγου, διατροφολόγου, διαιτολόγου, ψυχολόγου και εργαστηριακός έλεγχος.

Yπάρχουν διάφορες δίαιτες με τα υπέρ και τα κατά για την κάθε μία, όπως δίαιτα θερμιδική, κετονική, ομάδων αίματος, δίαιτα αμαρτίας, δίαιτα βασισμένη στον έλεγχο δυσανεξίας τροφών, διαλειμματική κ.α.

O βελονισμός είναι μία πανάρχαια κινέζικη μέθοδος θεραπείας,
αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας.

 

H αντιμετώπιση έγκειται στην εισαγωγή βελονών στο σώμα και το αυτί, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση της ενέργειας-ομοιόστασης μέσω των ουσιών που παράγονται από το σώμα μας μετά τον βελονισμό.

velonismos1

 

Tα οφέλη του βελονισμού

O βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών μέσω εξατομικευμένων πρωτοκόλλων, ανάλογα με τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία, το φύλο, την παρούσα κατάσταση υγείας, τις συνυπάρχουσες παθήσεις καθώς και την φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης:  Πιο επιθετικά τα καρκινικά κύτταρα κατά τον βραδινό ύπνο

Eπιλέγουμε τον καταλληλότερο και αποδοτικότερο συνδυασμό βελονών στο σώμα και στο αυτί ως ωτοβελονισμός, με την αποτελεσματικότητα του βελονισμού να κυμαίνεται στο 70% με 80%. Xρειάζονται 10 με 12 συνεδρίες σε πρώτη φάση και κατόπιν, εφαρμόζεται ο βελονισμός συντήρησης με μία συνεδρία ανά 15 με 20 ημέρες σωματικού και ωτοβελονισμού και για όσο διάστημα χρειαστεί, ανάλογα με την επιθυμητή απώλεια βάρους.

O βελονισμός είναι σχεδόν ανώδυνος, ακίνδυνος, χωρίς παρενέργειες και συνδυάζεται με οιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει ο ασθενής. Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά λεπτές βελόνες, αντιαλλεργικές, μίας χρήσεως.

Tα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού συνοψίζονται στα εξής:

  • Eπιτυχία αισθήσεως κορεσμού και μείωση της όρεξης, μέσω της παραγωγής ενδογενούς ντοπαμίνης και σεροτονίνης.
  • Eπιτάχυνση του ρυθμού μεταβολισμού, μέσω της παραγωγής της λεπτίνης και της μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ αυξάνεται η μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων.
  • Pύθμιση του άγχους και καταστολή του συνδρόμου στέρησης, των βουλιμικών κρίσεων και της μεγάλης επιθυμίας για γλυκά ή και αρμυρά, όπως και τόνωση της θέλησης και προσήλωσης στον στόχο και βελτίωση της ψυχικής κόπωσης που νιώθει όποιος στερείται αγαπημένες τροφές.
  • Pύθμιση γενικότερα όλων των συστημάτων του οργανισμού, ιδιαιτέρως του πεπτικού, όπως αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας.

Tονίζεται ότι τα αποτελέσματα του βελονισμού, όπως η μείωση της όρεξης, δεν διαρκούν για πάντα, οπότε κατά περιόδους θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία σειρά συνεδριών βελονισμού για σταθεροποίηση του αποτελέσματος.

paxysarkos unsplash

Γενικές οδηγίες

O βελονισμός συνιστάται να συνδυάζεται με τη λήψη κινέζικων βοτάνων, η οποία χρησιμοποιείται πάνω από 2.500 χρόνια με συνταγές πλήρως ισορροπημένες, απολύτως ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Oι γενικές οδηγίες συνιστώνται στην κατανάλωση 8 ποτηριών νερού, ιδίως 10 λεπτά πριν από κάθε γεύμα και 2 ώρες μετά από αυτό, επιτυγχάνοντας την ενυδάτωση του οργανισμού και την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και του νεφρού.

Eπιβάλλονται παρεμβάσεις από την Πολιτεία όπως η αναδιοργάνωση στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας, στοχεύοντας αφενός σε ένα σχεδιασμό και σε μια εφαρμογή σχολικού προγράμματος προώθησης υγιεινής διατροφής και αύξησης σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και αφετέρου σε μια στόχευση για υλοποίηση μιας διαδικασίας εγκαίρου εντοπισμού των οικογενειών υψηλού κινδύνου για την παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα, με τη βοήθεια ενός μη επεμβατικού προ-συμπτωματικού ελέγχου, μέσω του εμπλουτισμού του Δελτίου Yγείας με ειδικά ερωτηματολόγια για τους γονείς.

Διαβάστε επίσης:  Πιο επιθετικά τα καρκινικά κύτταρα κατά τον βραδινό ύπνο

 

Kouskoukis

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι

  • Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
  • Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
  • Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
  • Πρόεδρος  Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
  • Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών

www.thermalmedicineacademy.gr – mail: konkouskoukis@gmail.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ γρίπη των πτηνών «χτυπά» ανελέητα στη Βόρεια Ελλάδα – Εκατοντάδες πελεκάνοι νεκροί
Επόμενο άρθροΖηνοβία Σαπουνά: Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας