Αρχική Υγεία - Διατροφή Η υγεία της καρδιάς ξεκινάει…από το σπίτι

Η υγεία της καρδιάς ξεκινάει…από το σπίτι

Συγγραφέας: Αναστάσιος Παπαλαζάρου*

0
Γεύμα με γιαούρτι και σύνθετους υδατάνθρακες
Διαφήμιση

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι μπορείτε να προασπίσετε την καρδιά σας υιοθετώντας απλές καθημερινές συνήθειες στο χώρο του σπιτιού σας; Μάθετε, λοιπόν, πώς μπορείτε κι εσείς να κάνετε το σπίτι σας… heart friendly!

Κάντε την αρχή…“εξοπλίζοντας” σωστά το σπίτι σας!

Για να κατανοήσετε πόσο σημαντική είναι η διαθεσιμότητα των τροφίμων στο σπίτι σας, αρκεί να σκεφτείτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τη φράση “ήθελα να φάω το τάδε τρόφιμο, αλλά μας είχε τελειώσει”. Μάλλον έφτασε η ώρα να οργανωθείτε καλύτερα! Πάρτε χαρτί και στυλό και ετοιμάστε μια λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας, έχοντας στο μυαλό σας την εικόνα της Μεσογειακής Πυραμίδας. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια, αλλά και τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε φυτοστερόλες όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, ορισμένες εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες κ.ά., τα οποία αποτελούν σύμμαχό σας ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη.

Στήστε σωστά τη”βιτρίνα” σας!

Ένα κόλπο για να καταναλώνετε πιο συχνά τα τρόφιμα που προστατεύουν την καρδιά σας είναι να τα βλέπετε συχνότερα! Έτσι, την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από τα ψώνια σας, αφιερώστε λίγο χρόνο στην έξυπνη τακτοποίηση των προϊόντων στο χώρο της κουζίνας. Στα ντουλάπια σας τοποθετήστε «στην πρώτη γραμμή» τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, οι φρυγανιές ή άλλα τρόφιμα ολικής άλεσης καθώς και τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά όπως είναι οι σπόροι και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Όσο για το ψυγείο σας, φροντίστε σε εμφανή σημεία να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά, ψάρια και άπαχα λευκά κρέατα, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψωμί του τοστ ή πίτες ολικής άλεσης κλπ. Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να «κρύψετε» πιο πίσω τα σνακς με αυξημένα λιπαρά/ ζάχαρη/αλάτι έτσι ώστε να μην υπάρχει άμεση οπτική επαφή.

Πείτε ΝΑΙ στα σπιτικά γεύματα!

Αν συνηθίζετε να παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω, προσπαθήστε να περιορίσετε τα έτοιμα γεύματα και δώστε την ευκαιρία στο σεφ που κρύβετε μέσα σας να βγει στην επιφάνεια! Βρείτε συνταγές με αγνά υλικά που σας αρέσουν και κολλήστε τις στη πόρτα του ψυγείου σας. Αν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία του μαγειρέματος πιο διασκεδαστική, μετατρέψτε τη σε «οικογενειακή υπόθεση»! Αφήστε και τα παιδιά σας να συμμετάσχουν, πλένοντας για παράδειγμα τα λαχανικά της συνταγής. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να λειτουργήσετε ως πρότυπο και να κάνετε τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών να μοιάζει παιχνίδι!

Φτιάξτε σνακς με τα χεράκια σας!

Εξοικονομήστε χρήματα αλλά και θερμίδες προετοιμάζοντας γρήγορα και θρεπτικά σνακς, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε εντός ή εκτός απιτιού. Για παράδειγμα,μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας υγιεινό mix ενέργειας, φτιάχνοντας σακουλάκια με αποξηραμένα φρούτα π.χ. σταφίδες ή cranberries συνδυασμένα με ανάλατους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, κόβοντας λαχανικά ή φρούτα σε ατομικές μερίδες, μπορείτε να τα έχετε έτοιμα ανά πάσα στιγμή και να τα καταναλώσετε είτε μόνα τους είτε ως μέρος ενός απλού και γρήγορου πιάτου, φιλικού για την καρδιά.

Μερικές ιδέες:
• Ατομική σαλάτα με 1 μέτριο παξιμάδι ολικής άλεσης και λίγο ελαιόλαδο
• Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, φυτική μαργαρίνη, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά επιλογής
• 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς και κομμάτια φρούτων

ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ*Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

(πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου)

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση