Αρχική Υγεία - Διατροφή Χλαμυδιακές λοιμώξεις – Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι

Χλαμυδιακές λοιμώξεις – Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι

0
Γιατρός
Διαφήμιση

Της ιατρού-ειδικής παθολόγου, δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη*

Η μη χρήση προφυλακτικού και οι σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου είναι βασικά αίτια αύξησης των χλαμυδιακών λοιμώξεων που παρατηρείται συχνά κατά το καλοκαίρι. Πρόκειται για προσβολή από ένα παθογόνο μικροοργανισμό που ονομάζεται Chlamydia trachomatis. Σε ορισμένα άτομα υπάρχει ταυτόχρονη λοίμωξη με Ν. Gonorrhoeae ή βλεννόρροια ή άλλους σεξουαλικώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.

Τα χλαμύδια είναι συχνότερα στους νέους. Τα δύο τρίτα των νέων χλαμυδιακών λοιμώξεων εμφανίζονται σε νέους ηλικίας 15-24 ετών. Υπολογίζεται ότι 1 στις 20 σεξουαλικά ενεργές νεαρές γυναίκες ηλικίας 14-24 ετών έχει χλαμύδια. Η εκτομή του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αυξήσει την επιρρέπεια στα χλαμύδια.

Τα χλαμύδια είναι κοινά μεταξύ ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM), οπότε στις περιπτώσεις αυτές συχνή είναι η εντόπιση της φλεγμονής στον πρωκτό και στον φάρυγγα.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις.

Συμπτώματα – Επιπλοκές

Τα χλαμύδια είναι γνωστά ως «σιωπηλή» λοίμωξη, επειδή τα περισσότερα μολυσμένα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν ενδέχεται να εμφανιστούν αρκετές εβδομάδες μετά την έκθεση και ανάλογα με την εστία της φλεγμονής περιλαμβάνουν πυώδη έκκριση και πόνο.

Τα συνήθη συμπτώματα στον άνδρα είναι έκκριση από την ουρήθρα, συχνά λευκωπή ή βλεννώδη, τσούξιμο ή φαγούρα στην ουρήθρα. Στην γυναίκα συνήθως προκαλείται υπερβολική έκκριση υγρών από τον κόλπο, τσούξιμο ή φαγούρα. Η επέκταση της λοίμωξης στο ενδομήτριο, προκαλεί ενδομητρίτιδα, ενώ στις σάλπιγγες σαλπιγγίτιδα. Κοιλιακοί πόνοι, διαταραχές περιόδου έχουν συνδεθεί με σαλπιγγίτιδα και ενδομητρίτιδα. Επί πρωκτικής συνουσίας και μόλυνσης πρωκτού αναπτύσσεται πρωκτίτιδα, με έκκριμα από το ορθό, διαταραχές κενώσεων, ευαισθησία, ενίοτε αιμορραγία.

Φλεγμονή του οφθαλμού και επιπεφυκίτιδα από χλαμύδια μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες μέσω της επαφής με μολυσμένες γενετικές εκκρίσεις. Τα χλαμύδια επίσης μπορούν να βρεθούν στο λαιμό γυναικών και ανδρών που κάνουν στοματικό σεξ με μολυσμένο σύντροφο.

Το σύνδρομο Reiter, είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει ανώμαλα, με αποτέλεσμα την γενικευμένη προσβολή του οργανισμού με επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, ουρηθρίτιδα-τραχηλίτιδα, εκτεταμένες βλεννογονοδερματικές βλάβες.

Βασικά προβλήματα στην περίπτωση των χλαμυδίων, είναι ότι συχνά υπάρχουν επί μακρόν χωρίς εμφανή συμπτώματα και αποτελούν στην Ευρώπη βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των γυναικείων σαλπίγγων, έκτοπης κύησης και επιπλοκών από το ουροποιητικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Αρκετά άτομα θα είχαν αποφύγει υψηλού κόστους θεραπείες στειρότητας, εάν είχαν διερευνηθεί και θεραπευτεί σωστά για χλαμύδια έγκαιρα, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Ατελής εκρίζωση των χλαμυδίων, λόγω κακής θεραπείας, οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές.

Πρόληψη και θεραπεία – Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Να αποφεύγετε τη συχνή εναλλαγή συντρόφων και να φοράτε προφυλακτικό κατά τις σεξουαλικές σας επαφές.
  • Να ουρείτε πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Να πλένεστε με άφθονο τρεχούμενο νερό μετά την σεξουαλική δραστηριότητα. Μην κάνετε ωστόσο κατάχρηση χημικών καθαριστικών στον κόλπο. Η κατάχρηση καθαριστικών μπορεί να αλλοιώσει τις αμυντικές ικανότητες της τοπικής χλωρίδας.
  • Μην αμελείτε την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση. Ειδικές εξετάσεις συστήνονται σήμερα περιοδικώς, σε προληπτική βάση, σε σεξουαλικώς δραστήρια άτομα, ιδιαίτερα μάλιστα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Μην αμελείτε να αναφέρετε κατά την ιατρική εξέταση τυχόν ιδιαίτερες προτιμήσεις σας (π.χ. ομοφυλοφιλία, πρωκτικό sex). Συμπτώματα από τα μάτια, το έντερο, τα γεννητικά όργανα, το στόμα ή εποικισμός των σημείων αυτών από λοιμογόνα συνδέονται με την άσκηση ορισμένων πρακτικών κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετό νερό (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως), καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών, αποφυγή υπερκατανάλωσης κρέατος και ζωικών λιπαρών, αποφυγή καπνού και καθιστικής ζωής, τονώνει το αμυντικό σύστημα υγιών ατόμων.

Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν τις ενδεικνυόμενες για την πάθησή τους ιατρικές οδηγίες.

Σε περίπτωση προσβολής σας από χλαμυδιακές λοιμώξεις, μην αμελήσετε την ενημέρωση, τη σωστή ιατρική εξέταση και θεραπεία των σεξουαλικών σας συντρόφων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

* Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από τη δρα Αναστασία Μοσχοβάκη:

 

 

 

Διαφήμιση