Αρχική Υγεία - Διατροφή Μύκητες σε δέρμα, πόδια, γεννητικά όργανα: Αυξημένος κίνδυνος το καλοκαίρι

Μύκητες σε δέρμα, πόδια, γεννητικά όργανα: Αυξημένος κίνδυνος το καλοκαίρι

0
LABORATORY3
Εικόνα: UNSPLASH/Louis Reed
Διαφήμιση

Της ιατρού-ειδικής παθολόγου, δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε επαφή σε καθημερινή βάση. Παρά το γεγονός αυτό, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι μύκητες δεν προκαλούν νόσο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ. μύκητες από δηλητηριώδη μανιτάρια).

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα του υγιούς ανθρώπου που περιλαμβάνει επιφανειακές γραμμές άμυνας. Όπως είναι το δέρμα και η φυσιολογική χλωρίδα του σώματος και βαθύτερες γραμμές άμυνας. Όπως τα λευκά αιμοσφαίρια και τα μακροφάγα των ιστών, που εμποδίζουν τους μύκητες να καταστούν παθογόνοι.

Candida: ο πιο συνήθης μύκητας

H Candida αποτελεί το πιο κοινό γένος μύκητα που μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο. Κυρίως στο δέρμα, στον κόλπο, στο στόμα, στον φάρυγγα. Η είσοδος του μύκητα στο αίμα. Ή η προσβολή οργάνων, που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα, αποκαλείται αντίστοιχα καντινταιμία και εν τω βάθει καντιντίαση.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη νόσου είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων, η χρήση κακώς αποστειρωμένων εργαλείων. Η υγρασία, οι πληγές, τα τσιμπήματα, η κακή διατροφή, η κατάχρηση αντιβιοτικών. Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η ύπαρξη εγκαυμάτων, η χρήση ναρκωτικών. Η νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα μεγάλα χειρουργεία συνδέονται με αύξηση της πιθανότητας μυκητιάσεων.

person about to dive on swimming pool
Εικόνα: UNSPLASH/Emilio Garcia

Καλοκαίρι

Κατά το καλοκαίρι ο κίνδυνος προσβολής είναι υψηλότερος. Παράγοντες που συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο κατά το καλοκαίρι είναι:

  • Η αυξανόμενη επίπτωση της πλημμελούς αποστείρωσης εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται. Σε χώρους όπως κομμωτήρια κουρεία κέντρα αισθητικής ιατρεία ξενοδοχεία για οικονομικούς συχνά λόγους.
  • Η κολύμβηση σε μολυσμένα ύδατα
  • Η χρήση πετσετών και μαγιό που δεν έχουν επαρκώς στεγνώσει
  • Η λύση της συνέχειας του δέρματος από εγκαύματα ή δήγματα εντόμων. Διαταράσσει τις επιφανειακές γραμμές άμυνας και είναι συχνή κατά το καλοκαίρι.
person holding white feather
Εικόνα: UNSP:ASH/Mona Eendra

Συνήθεις μυκητιάσεις

  • Mυκητιασική στοματίτιδα: Χαρακτηρίζεται από λευκές, ανώδυνες κηλίδες στο στοματικό βλεννογόνο, γλώσσα ή στον οισοφάγο. Με πιθανή ανάπτυξη συνοδών ραγάδων στις γωνίες του στόματος.
  • Δερματικές καντιντιάσεις:Είναι η παρωνυχία (διόγκωση δέρματος που περιβάλλει το νύχ. Η ονυχομυκητίαση (λοίμωξη του νυχιού). Το παράτριμμα (λοίμωξη δερματικών πτυχών με ερυθρότητα και φλύκταινες. Η μεσοδακτύλια διάβρωση (ανάμεσα στα δάκτυλα. Η θυλακίτιδα (στα γένια). Η περιεδρική καντιντίαση (γύρω από τον πρωκτό).
  • Καντιντίαση κόλπου, ουροποιογεννητικού συστήματος: Εκδηλώνεται με αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Εμφάνιση ασυνήθιστων εκκρίσεων από τα γεννητικά όργανα (π.χ. σαν «κομμένο» γάλα). Ανάπτυξη ερεθισμού, τοπικής φαγούρας, πόνου ή αίσθησης «καψίματος». Σπανιότερα υπάρχει επέκταση στο ουροποιητικό σύστημα και ανάπτυξη ουρολοίμωξης ή προστατίτιδας. Π.χ. στην ουρήθρα, ουροδόχο κύστη, προστάτη.
  • Εν τω βάθει κανιντίαση: Προέρχεται είτε από αιματογενή διασπορά της candida, είτε από εισχώρηση του μικροοργανισμού από επιφανειακά όργανα. Ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται υπάρχουν και αντίστοιχα συμπτώματα ανεπάρκειας της λειτουργίας του. Επί οισοφαγικής προσβολής εμφανίζονται πόνος στην κατάποση. ξινίλα. Επί προσβολής του πνεύμονα αναπνευστικά προβλήματα κ.ο.κ.

Οδηγίες – Μέτρα προφύλαξης

  • Χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα. Αποτρέπουν τη συγκέντρωση υπερβολικής εφίδρωσης στο δέρμα και το βοηθούν να αναπνέει.
  • Φορέστε χαλαρά ρούχα. Βεβαιωθείτε ότι τα τζιν, οι φούστες, τα εσώρουχα σας, τα παντελόνια είναι άνετα. Τα στενά ρούχα αυξάνουν την έκκριση ιδρώτα και τον κίνδυνο μηκυτιάσεων.
  • Ορισμένα «προϊόντα γυναικείας υγιεινής». Προϊόντα με ισχυρά αρώματα, η επιθετική καθαριότητα του σώματος μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα. Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά σώματος που να σέβονται το φυσιολογικό ph του δέρματος. Χωρίς να κάνετε κατάχρηση.
  • Αλλάζετε άμεσα τα βρεγμένα ρούχα. Αλλάζετε τα εσώρουχά σας που έχουν νοτίσει από τον ιδρώτα σας μετά τις αθλητικές δραστηριότητες.
  • Αποφεύγετε να κάθεστε κατάχαμα στην παραλία. Αλλάζετε την πετσέτα σας. Δεν πρέπει να είναι κοινόχρηστη, αλλά καθαρή και στεγνή σε τακτική βάση.
  • Χρησιμοποιήστε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι ανάγκη. Η κατάχρηση αντιβιοτικών αλλοιώνει σημαντικά τη φυσιολογική χλωρίδα.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από τη δρα Αναστασία Μοσχοβάκη:

 

 

Διαφήμιση