Αρχική Special Topics NASA: Νέο φασματοσκόπιο για το μυστήριο του στέμματος του Ήλιου

NASA: Νέο φασματοσκόπιο για το μυστήριο του στέμματος του Ήλιου

0
SOLARA storm
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέο φασματοσκόπιο για το μυστήριο του στέμματος του Ήλιου εγκαινιάζει η NASA. Πρόκειται για δέσμη ακτίνων Χ, αποτέλεσμα πολλαπλής επιστημονικής συνεργασίας φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Αποστολή “MaGIXS”

Το φασματοσκόπιο είχε υποβληθεί σε αλλεπάλληλες δοκιμές στην ακτινογραφική και κρυογονική εγκατάσταση στο διαστημικό κέντρο πτήσεων Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα, πριν από την εκτόξευσή του.  Οι προγραμματιστές στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, αποκαλούν την αποστολή “MaGIXS”-συντομογραφία του φασματόμετρου ακτίνων Χ του περιστατικού Marshall Grazing Incidence. Εκτοξεύτηκε από το πεδίο πυραύλων White Sands στο Νέο Μεξικό στις 2:20 μ.μ. EDT στις 30 Ιουλίου.

https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/102415-magixs.jpg
Εικόνα: NASA

Στόχος η εξερεύνηση των μηχανισμών θέρμανσης

Η αποστολή MaGIXS απέστειλε το ωφέλιμο φορτίο της. Περιελάμβανε μια κάμερα υψηλής ισχύος, ένα τηλεσκόπιο και ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ που περιείχε ένα ζευγάρι παραβολικών καθρεφτών. Στόχος η μελέτη των λεγόμενων «μαλακών» ακτίνων Χ σε μήκος κύματος που δεν έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν λεπτομερώς. “Οι γνώσεις μας για τους μηχανισμούς θέρμανσης του ηλιακού στέμματος είναι περιορισμένες. Εν μέρει επειδή δεν έχουμε ακόμη μπορέσει να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις και μετρήσεις της κατανομής της θερμοκρασίας του Ήλιου στην περιοχή”, δήλωσε η ηλιοφυσικός Marshall Amy Winebarger, επικεφαλής της έρευνας για την αποστολή MaGIXS.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του Ήλιου είναι πάνω από 10.000 βαθμοί Φαρενάιτ. Το στέμμα, ωστόσο, αγγίζει θερμοκρασία άνω των 1,8 εκατ. βαθμών!  Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην αστροφυσική, είπε η Winebarger, είναι πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία. Είναι μια σειρά από συνεχείς εσωτερικές ηλιακές εκρήξεις ή υπάρχει περιοδική άνοδος και πτώση στη διαδικασία θέρμανσης; Το MaGIXS θα λειτουργήσει στο ίδιο μήκος κύματος ακτίνων Χ που συνήθως χρησιμοποιούν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της ρουτίνας ακτινογραφικής εξέτασης ασθενών. Προηγούμενες αποστολές φασματομέτρου ακτίνων Χ είχαν παρατηρήσει το ηλιακό στέμμα μόνο σε ένα αρκετά μεγάλο οπτικό πεδίο ή με περιορισμένες ενεργειακές διαγνωστικές δυνατότητες.

https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/20210729-quicklook.jpg
Εικόνα: NASA

Πρώτος απεικονιστής

Το MaGIXS, σε σύγκριση, θα είναι ο πρώτος απεικονιστής που θα μετρήσει συγκεκριμένες κατανομές θερμοκρασίας σε διαφορετικά μέρη μιας ενεργού ηλιακής περιοχής. Αυτά τα δεδομένα ακριβείας θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με το πώς – και πόσο συχνά – υπερθερμαίνεται το στέμμα. Αυτά τα βίαια ξεσπάσματα μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους επικοινωνίας και τα ηλεκτρονικά συστήματα, προκαλώντας ακόμη και φυσική έλξη στους δορυφόρους. Η ατμόσφαιρα της Γης διαστέλλεται, για να απορροφήσει την προστιθέμενη ηλιακή ενέργεια. 

Πολλαπλή επιστημονική αρωγή

Η αποστολή MaGIXS αναπτύχθηκε στο Marshall, σε συνεργασία με το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο Smithsonian στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Οι μηχανικοί ανέπτυξαν και κατασκεύασαν το τηλεσκόπιο και τα φασματόμετρα, καθώς και την κάμερα. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης  παρείχε το ενσωματωμένο πλέγμα περίθλασης του φασματόμετρου. Το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire παρείχε λογισμικό για την ανάλυση των εικόνων. Επιτρέποντας στην επιστημονική ομάδα να καθορίσει πού κατευθύνεται το ωφέλιμο φορτίο σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

 

Διαφήμιση